Суд дозволив країнам ЄС обмежувати мовлення телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті

Суд дозволив країнам ЄС обмежувати мовлення телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті

5 Липня 2019
1160

Суд дозволив країнам ЄС обмежувати мовлення телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті

1160
Суду ЄС у Люксембурзі 4 липня дозволив країнам Європейського союзу обмежувати роботу телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті, переводячи їх на мовлення винятково на платній основі.
Суд дозволив країнам ЄС обмежувати мовлення телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті
Суд дозволив країнам ЄС обмежувати мовлення телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті

Про це повідомляє DW.

Зазначається, що це рішення суд ухвалив у справі щодо рішення Литовської комісії з радіо і телебачення, яка в травні 2016 року зобов'язала ретрансляторів на один рік перевести російськомовний телеканал NTV Mir Lithuania в пакет програм, доступних лише після внесення додаткової плати.

«На думку литовської сторони, телеканал поширював дезінформацію і пропагував ворожнечу і ненависть в своєму ефірі. Зокрема, як було встановлено, в ефірі телеканалу лунали оцінки, згідно з якими у Литві владою нібито проводиться неонацистська внутрішня політика, що загрожує російській національній меншині, що проживає в країні», – йдеться в повідомленні.

Холдинг Baltic Media Alliance, який здійснює мовлення телеканалу, звернувся в адміністративний суд Вільнюса з вимогою анулювати рішення комісії. У холдингу стверджували, що воно порушувало директиву ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. Суд у Вільнюсі, своєю чергою, попросив Люксембург роз'яснити, чи підпадає позиція литовської комісії під директиву.

Суд ЄС визнав, що рішення комісії слугує підтриманню громадського порядку. Разом з цим, трансляція передачі телеканалу не буде припинена або заборонена. Вона буде доступна користувачам, які сплатили відповідний пакет.

Нагадаємо, у 2017 році ЛКРТВ встановила, що висловлювання російського парламентаря Володимира Жириновського в програмі «Вечір з Володимиром Соловйовим» на каналі «РТР Планета» і в програмі «Право знати» на каналі «ТВЦi» розпалювали ненависть. Через попередні порушення комісія вже двічі забороняла трансляцію каналу «РТР Планета» (і зобов'язала включити його в платний пакет) і один раз –«ТВЦi». Заборона транляції в країні зазвичай поширюється на три місяці.

Литва почала обмежувати трансляції російських каналів з березня 2014 року, коли Росія анексувала Крим і стала підтримувати конфлікт на Сході України.

У грудні минулого року Литовська влада проінформували Європейську комісію про те, що російськомовний канал «РТР-Планета», який веде трансляції в Литві зі Швеції, поширює контент, який розпалює ворожнечу. Тому литовські власті припинили ретрансляцію каналу на три місяці. У січні Європейська комісія ухвалила, що рішення литовського регулятора відповідає законодавству Європейського союзу.

У червні 2016-го влада Литви також внесла чотирьох російських журналістів у список небажаних осіб. А в липні цього року міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс (Linas Linkevicius) дорікнув журналістці прокремлівського телеканалу Russia Today за пропаганду, і засудив те, як російські ЗМІ висвітлюють ситуацію в Україні.

Фото: nrada.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1160
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду