САП відкрила провадження щодо Лещенка після публікації в ЗМІ про можливе отримання ним хабарів

САП відкрила провадження щодо Лещенка після публікації в ЗМІ про можливе отримання ним хабарів

16 Травня 2019
1045
16 Травня 2019
17:20

САП відкрила провадження щодо Лещенка після публікації в ЗМІ про можливе отримання ним хабарів

1045
Спеціалізована антикорупційна прокуратура після публікації ЗМІ, що народний депутат Сергій Лещенко нібито купив елітну квартиру за кошти, отримані як неправомірну вигоду, відкрила кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабарів.
САП відкрила провадження щодо Лещенка після публікації в ЗМІ про можливе отримання ним хабарів
САП відкрила провадження щодо Лещенка після публікації в ЗМІ про можливе отримання ним хабарів

Про це 16 травня повідомила САП на своїй сторінці в Facebook.

«Відповідно (до) опублікованої у ЗМІ інформації, народний депутат систематично отримував мільйонні хабарі від підприємця за лобіювання бізнес-інтересів останнього, а саме: здійснення впливу на посадовців органів влади та правоохоронних органів, а також формування необхідних суспільних думок у медіапросторі», – йдеться в повідомленні.

У САП зазначили, що з метою перевірки викладених у публікації фактів було зареєстровано провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч. 4 ст. 368 КК України та викликано Сергія Лещенка на допит.

Досудове розслідування у вказаному провадженні доручено Національному антикорупційному бюро України. САП здійснюватиме процесуальне керівництво.

Нардеп, своєю чергою, написав у Facebook, що подаватиме до суду на САП позов про захист честі та гідності. Крім того, пан Лещенко знову закликав генерального прокурора Юрія Луценка внести до Верховної Ради подання про зняття з нього депутатської недоторканості. Він додав, що готовий проголосувати за зняття з себе недоторканності.

Зазначимо, що наведену САП інформацію 14 травня оприлюднив інформаційний портал «Акценти» у матеріалі «За чиї кошти придбана елітна квартира Лещенка?» («За чьи средства приобретена элитная квартира Лещенко?»). Автори статті невідомі.  

Нагадаємо, 6 вересня 2016 року в соціальних мережах почала обговорюватися купівля депутатом від БПП Сергієм Лещенком і його дівчиною Анастасією Топольською квартири в центрі Києва. Активіст Андрій Дзіндзя виклав у Facebook документи, які свідчать про те, що Лещенко купив квартиру вартістю близько 7 млн грн.

Згодом у себе на сторінці у Facebook Сергій Лещенко опублікував заяву, в якій попросив Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зробити відповідну перевірку придбаного ним житла. Голова НАБУ Назар Холодницький доручив очолюваному ним відомству перевірити на наявність корупційної складової купівлю житла Сергієм Лещенком.

7 вересня на сайті «Еспресо.TV» були опубліковані податкові декларації Сергія Лещенка, Олени Притули та Анастасії Топольської за 18 років. Сайт «Еспресо.TV» зробив висновок, що «дохід Лещенка, Притули та Топольської за 18 років нижче вартості придбаної ним квартири».

Коментуючи публікацію цих даних, Сергій Лещенко заявив, що оприлюднена в медіа податкова декларація є лише частиною документа.

9 вересня стало відомо, що Спеціалізована актикорупційна прокуратура (САП) планує опитати Олену Притулу та Анастасію Топольську в ході перевірки законності купівлі квартири Сергієм Лещенком.

Сайт «Громадського телебачення» Hromadkse.ua порахував доходи народного депутата й колишнього журналіста Сергія Лещенка, його дівчини Анастасії Топольської та засновниці «Української правди» Олени Притули за 18 років і зробив висновок, що зароблених ними грошей вистачає на купівлю кількох квартир.

19 вересня керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що у придбанні квартири Сергієм Лещенком є ознаки адміністративного правопорушення через взяття безвідсоткової позики в Олени Притули.

27 жовтня Генпрокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою в незаконному збагаченні щодо Сергія Лещенка «за результатом розгляду звернення народного депутата Павла Пинзеника» («Народний фронт»).

Після цього НАЗК поширило повідомлення про те, що Сергій Лещенко незаконно отримав знижку у розмірі понад 1,8 млн гривень, яку там назвали незаконним подарунком. Там також заявили, що за таке порушення передбачений штраф і конфіскація цього подарунка.

Після цього Сергій Лещенко написав, що заява НАЗК, що знижка на купівлю його квартири була надана неправомірно, є брехливою.

Згодом НАБУ повторно запросило Сергія Лещенка для ознайомлення  з протоколом перевірки законності покупки ним квартири.

5 грудня Сергій Лещенко повідомив, що до розслідування справи про його квартиру долучилися працівники СБУ. «Українська правда» звернулася до ГПУ з проханням пояснити участь СБУ в цій справі.

6 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що справу про збагачення Лещенка, яка була відкрита за заявою депутата Пинзеника, закрито.

8 грудня Печерський районний суд Києва отримав протокол, складений Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК), про адміністративне правопорушення депутата Верховної Ради Сергія Лещенка при купівлі квартири в Києві.

15 лютого Печерським районним судом винесено постанову про закриття адміністративної справи за протоколом Національного агентства з питань запобігання корупції стосовно  Лещенка за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст. 172-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У березні Печерський районний суд міста Києва закрив провадження стосовно народного депутата Сергія Лещенка щодо купівлі ним квартири. Скаргу Генпрокуратури було відхилено.

Фото: «Громадське»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1045
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду