«Громадське» порахувало доходи Лещенка, Притули і Топольської

«Громадське» порахувало доходи Лещенка, Притули і Топольської

9 Вересня 2016
2229

«Громадське» порахувало доходи Лещенка, Притули і Топольської

2229
Сайт «Громадського телебачення» Hromadkse.ua порахував доходи народного депутата й колишнього журналіста Сергія Лещенка, його дівчини Анастасії Топольської та засновниці «Української правди» Олени Притули за 18 років і зробив висновок, що зароблених ними грошей вистачає на купівлю кількох квартир.
«Громадське» порахувало доходи Лещенка, Притули і Топольської
«Громадське» порахувало доходи Лещенка, Притули і Топольської

Про це йдеться в матеріалі «Громадського».

Для аналізу «Громадське» використало дані про доходи, опубліковані 7 вересня на сайті «Еспресо.TV». При цьому «Еспресо.TV» зробило висновок, що «дохід Лещенка, Притули та Топольської за 18 років нижче вартості придбаної ним квартири».

Публікація «Еспресо.TV» містить детальну інформацію про доходи осіб, які не є держслужбовцями. Юрист Володимир Бандура в коментарі «Громадському» пояснив, що дані про доходи фізичної особи могли надати лише в Державній фіскальній службі. Зробити це можливо тільки на запит самих фігурантів або за санкцією органів влади. Отож уся інформація, окрім тієї, що стосується періоду держслужби Сергія Лещенка, за словами юриста, є конфіденційною.

«Громадське» пояснює, що вирішило проаналізувати оприлюднені «Еспресо.TV» документи, зважаючи розголос щодо доходів Сергія Лещенка. Сам пан Лещенко повідомив «Громадському», що документи з великою ймовірністю відповідають дійсності.

У наведених документах два типи даних: дохід, отриманий Сергієм Лещенком, Анастасією Топольською та Оленою Притулою як фізичними особами та дохід, який вони отримали як підприємці.

Згідно з цими даними, дохід Сергія Лещенка за 18 років, враховуючи коливання курсу та його підприємницьку діяльність, складає понад $ 460 тис.

Дохід Олени Притули за 18 років, згідно з опублікованими даними, складає $ 1 млн 377 тис.

Дохід Анастасії Топольської за 18 років — понад $ 24 тис.

У документах про доходи Олени Притули, які вона отримала як фізична особа, відсутній аркуш із даними про останній квартал 2014 року та перші три квартали 2015 року. Тому інформація за 2014 рік обраховувалася шляхом додавання доходів за перші три квартали. Узагальнені дані за 2015 рік є в оприлюднених документах.

«Громадське» підрахувало, що сукупний дохід Лещенка, Притули і Топольської за 18 років згідно з проаналізованими даними становить $ 1 млн 861 тис. «Якщо зароблені гроші ні на що не витрачати, за таку суму можна придбати не одну, а 6 квартир вартістю 300 тис. доларів», - робить висновок «Громадське».

Як писав «Детектор медіа», 6 вересня в соціальних мережах обговорювалася купівля депутатом від БПП Сергієм Лещенком і його дівчиною Анастасією Топольською квартири в центрі Києва. Активіст Андрій Дзіндзя виклав у Facebook документи, які свідчать про те, що Лещенко купив квартиру вартістю близько 7 млн грн.

Згодом у себе на сторінці у Facebook Сергій Лещенко опублікував заяву, в якій попросив Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зробити відповідну перевірку придбаного ним житла. Голова НАБУ Назар Холодницький доручив очолюваному ним відомству перевірити на наявність корупційної складової купівлю житла Сергієм Лещенком.

7 вересня на сайті «Еспресо.TV» були опубліковані податкові декларації Сергія Лещенка, Олени Притули та Анастасії Топольської за 18 років. Сайт «Еспресо.TV» зробив висновок, що «дохід Лещенка, Притули та Топольської за 18 років нижче вартості придбаної ним квартири».

Коментуючи публікацію цих даних, Сергій Лещенко заявив, що оприлюднена в медіа податкова декларація є лише частиною документа.

9 вересня стало відомо, що Спеціалізована актикорупційна прокуратура (САП) планує опитати Олену Притулу та Анастасію Топольську в ході перевірки законності купівлі квартири Сергієм Лещенком.

На фото - Сергій Лещенко, фото: www.rbc.ua

Фото з даними про доходи: Hromadske.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2229
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду