Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати законопроект про обов’язкові теледебати

Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати законопроект про обов’язкові теледебати

25 Квітня 2019
1527
25 Квітня 2019
14:54

Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати законопроект про обов’язкові теледебати

1527
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував авторам законопроекту про обов’язкові теледебати кандидатів у президенти перереєструвати текст законопроекту з правками, запропонованими комітетом. Таке рішення члени комітету ухвалили на засіданні 24 квітня.
Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати законопроект про обов’язкові теледебати
Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати законопроект про обов’язкові теледебати

Законопроект № 10168 «Про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування)» зареєстрували 20 березня народні депутатки Ірина Геращенко і Марія Іонова.

Він передбачає обов’язкове проведення теледебатів у разі призначення повторного голосування. У випадку відмови одного з кандидатів від участі в теледебатах або неможливості його участі в них, Центральна виборча комісія має скасувати реєстрацію цього кандидата.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запропонувала до законопроекту низку правок, мета яких – зробити дебати майданчиком відповідей на запитання і серйозної дискусії:

1. Проведення обов’язкових дебатів у два тури не пізніше, ніж за сім днів до повторного голосування. «Чому так? Щоб були сім днів для роздумів і обговорення суспільством. І тому що два тури дають можливість дати більше відповідей», - пояснила пані Сюмар.

2. Дебати мають стосуватися висвітлення програм кандидатів у відповідності до компетенції Президента України, яка передбачена Конституцією України. «Тобто щоб це не перетворювалося на шоу про обгортки цукерок, а було розмовою про міжнародну політику і забезпечення безпеки країни», - пояснила пані Сюмар.

Вікторія Сюмар пропонувала колегам підтримати законопроект у першому читанні, рекомендувавши ці правки до другого читання. Однак член комітету Юрій Павленко зауважив, що такі правки є порушенням регламенту, адже вони змінюють не лише текст законопроекту, а й текст тих норм закону «Про вибори Президента України», до яких законопроект не передбачав змін.

Заступник голови комітету Сергій Висоцький пропонував пом’якшити норми законопроекту щодо відповідальності кандидатів за неможливість участі в дебатах. Приміром, можуть бути провокації, які завадять кандидату взяти участь у дебатах, а йому за це скасують реєстрацію.

Вікторія Сюмар заперечила, що в сучасному світі немає нічого неможливого: кандидат може включитися в дебати дистанційно. «Ми можемо додати (до законопроекту) таку річ: у разі виникнення якихось проблем – включення в різний спосіб. Нехай скайпом включається із затримкою 6 секунд», - запропонувала вона.

Юрій Павленко підтримав Сергія Висоцького. На його думку, додаткові обмеження для кандидатів через неучасть у дебатах дають можливість для фальсифікацій. «Тема дебатів важлива, їх треба виписати, але не робити ніякої відповідальності, бо це тягне за собою елементи можливих зловживань», - наголосив він.

Натомість перша заступниця голови комітету Ольга Червакова вважає, що норму про відповідальність кандидатів у законопроекті й так виписано занадто м’яко: «Тут написано чітко: відмова кандидата. Кандидат може не відмовитися, але не брати участь. Він може погодитися і не приїхати, і ні один юрист нічого не доведе».

Зауважимо, що в законопроекті передбачено скасування реєстрації кандидата не лише за відмову, а й за неможливість участі в теледебатах.

У результаті дискусії Вікторія Сюмар та інші члени комітету погодилися, що запропоновані комітетом поправки неможливо буде внести, якщо законопроект буде розглянуто в першому читанні. Тож вирішили рекомендувати авторам перереєструвати текст законопроекту з відповідними правками.

Слід зазначити, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не є головним у підготовці цього законопроекту до розгляду у Верховній Раді. Головним є Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Нагадаємо, віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко та народна депутатка Марія Іонова 20 березня 2019 року зареєстрували законопроект № 10168 про обов’язкові дебати кандидатів у президенти перед другим туром виборів. Він передбачає зняття з виборів кандидата, який не бере участі в дебатах.

Член Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Григорій Шверк оцінив імовірність ухвалення законопроекту про обов’язкові дебати кандидатів у президенти перед другим туром виборів як дуже низьку. Він мав рацію: вибори вже відбулися, а законопроект іще перебуває на розгляді в комітетах.

Фото: РБК-Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1527
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду