detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
25.04.2019 14:54
Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати законопроект про обов’язкові теледебати
Комітет свободи слова рекомендував доопрацювати законопроект про обов’язкові теледебати
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував авторам законопроекту про обов’язкові теледебати кандидатів у президенти перереєструвати текст законопроекту з правками, запропонованими комітетом. Таке рішення члени комітету ухвалили на засіданні 24 квітня.

Законопроект № 10168 «Про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування)» зареєстрували 20 березня народні депутатки Ірина Геращенко і Марія Іонова.

Він передбачає обов’язкове проведення теледебатів у разі призначення повторного голосування. У випадку відмови одного з кандидатів від участі в теледебатах або неможливості його участі в них, Центральна виборча комісія має скасувати реєстрацію цього кандидата.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запропонувала до законопроекту низку правок, мета яких – зробити дебати майданчиком відповідей на запитання і серйозної дискусії:

1. Проведення обов’язкових дебатів у два тури не пізніше, ніж за сім днів до повторного голосування. «Чому так? Щоб були сім днів для роздумів і обговорення суспільством. І тому що два тури дають можливість дати більше відповідей», - пояснила пані Сюмар.

2. Дебати мають стосуватися висвітлення програм кандидатів у відповідності до компетенції Президента України, яка передбачена Конституцією України. «Тобто щоб це не перетворювалося на шоу про обгортки цукерок, а було розмовою про міжнародну політику і забезпечення безпеки країни», - пояснила пані Сюмар.

Вікторія Сюмар пропонувала колегам підтримати законопроект у першому читанні, рекомендувавши ці правки до другого читання. Однак член комітету Юрій Павленко зауважив, що такі правки є порушенням регламенту, адже вони змінюють не лише текст законопроекту, а й текст тих норм закону «Про вибори Президента України», до яких законопроект не передбачав змін.

Заступник голови комітету Сергій Висоцький пропонував пом’якшити норми законопроекту щодо відповідальності кандидатів за неможливість участі в дебатах. Приміром, можуть бути провокації, які завадять кандидату взяти участь у дебатах, а йому за це скасують реєстрацію.

Вікторія Сюмар заперечила, що в сучасному світі немає нічого неможливого: кандидат може включитися в дебати дистанційно. «Ми можемо додати (до законопроекту) таку річ: у разі виникнення якихось проблем – включення в різний спосіб. Нехай скайпом включається із затримкою 6 секунд», - запропонувала вона.

Юрій Павленко підтримав Сергія Висоцького. На його думку, додаткові обмеження для кандидатів через неучасть у дебатах дають можливість для фальсифікацій. «Тема дебатів важлива, їх треба виписати, але не робити ніякої відповідальності, бо це тягне за собою елементи можливих зловживань», - наголосив він.

Натомість перша заступниця голови комітету Ольга Червакова вважає, що норму про відповідальність кандидатів у законопроекті й так виписано занадто м’яко: «Тут написано чітко: відмова кандидата. Кандидат може не відмовитися, але не брати участь. Він може погодитися і не приїхати, і ні один юрист нічого не доведе».

Зауважимо, що в законопроекті передбачено скасування реєстрації кандидата не лише за відмову, а й за неможливість участі в теледебатах.

У результаті дискусії Вікторія Сюмар та інші члени комітету погодилися, що запропоновані комітетом поправки неможливо буде внести, якщо законопроект буде розглянуто в першому читанні. Тож вирішили рекомендувати авторам перереєструвати текст законопроекту з відповідними правками.

Слід зазначити, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не є головним у підготовці цього законопроекту до розгляду у Верховній Раді. Головним є Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Нагадаємо, віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко та народна депутатка Марія Іонова 20 березня 2019 року зареєстрували законопроект № 10168 про обов’язкові дебати кандидатів у президенти перед другим туром виборів. Він передбачає зняття з виборів кандидата, який не бере участі в дебатах.

Член Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Григорій Шверк оцінив імовірність ухвалення законопроекту про обов’язкові дебати кандидатів у президенти перед другим туром виборів як дуже низьку. Він мав рацію: вибори вже відбулися, а законопроект іще перебуває на розгляді в комітетах.

Фото: РБК-Україна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY