Українське журі оголосило короткий список номінантів на здобуття Літературної премії ЄС

Українське журі оголосило короткий список номінантів на здобуття Літературної премії ЄС

22 Квітня 2019
3193
22 Квітня 2019
13:40

Українське журі оголосило короткий список номінантів на здобуття Літературної премії ЄС

3193
Українське журі Літературної премії Європейського Союзу оголосило короткий список номінантів на здобуття премії від України, до якого ввійшли письменники Вікторія Амеліна, Маркіян Камиш та Гаська Шиян. Відповідне рішення було схвалене Консорціумом Премії в Брюсселі.
Українське журі оголосило короткий список номінантів на здобуття Літературної премії ЄС
Українське журі оголосило короткий список номінантів на здобуття Літературної премії ЄС

Про це повідомляє прес-служба PEN Ukraine.

«До українського журі Премії цього року ввійшли президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков (голова журі), директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, літературознавиця, перекладачка, віце-президентка Українського ПЕН Оля Гнатюк, письменник, перекладач, літературознавець Остап Сливинський та перекладачка, журналістка, радіоведуча Ірина Славінська», – йдеться в повідомленні.

Вікторія Амеліна номінована на Літературну премію Європейського Союзу за роман «Дім для Дома» («Видавництво Старого Лева», 2017), Маркіян Камиш – за повість «Чормет» («Нора-Друк», 2017), а Гаська Шиян – за свій новий роман «За спиною» (видавництво «Фабула», 2019).

Зазначається, що журі керується наступними критеріями:

  • автор-номінант має бути громадянином держави, яка його номінує;
  • номінований твір має бути написаний державною мовою країни, громадянином якої є автор;
  • номінований твір має бути книжкою художньої прози – романом або збіркою оповідань;
  • номінований твір повинен бути найновішою опублікованою книжкою автора на момент номінування, до того ж з часу її публікації до моменту присудження нагороди має минути не більше ніж 18 місяців;
  • номінований письменник має бути автором не менше 2-х, але не більше 4 книг художньої прози, опублікованих мовою оригіналу;
  • твори номінованого автора мають бути перекладені не більше ніж 4 іноземними мовами.

Зазначається, що оскільки Україна цього року вперше долучилася до Літературної премії Європейського Союзу, Консорціум Премії зробив виняток для нашої країни і дозволив членам українського журі номінувати авторів, чиї книжки вийшли раніше ніж 18 місяців тому.  

Ім’я лауреата стане відомим 22 травня 2019 року, коли будуть оголошені переможці Премії від усіх країн-учасниць. Урочиста церемонія нагородження відбудеться в Брюсселі наприкінці вересня цього року.

Нагадаємо, 18 січня в PEN Ukraine повідомили, що цього року Україна вперше запрошена до участі в процедурі присудження Літературної премії Європейського Союзу (EUPL). У січня стртувала робота українського журі премії, яке до кінця березня мало оголосити короткий список авторів-номінантів. У травні з-поміж них буде обрано переможця від України. 

Фото: PEN Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3193
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду