У травні Україна вперше обере свого лауреата Літературної премії Євросоюзу

У травні Україна вперше обере свого лауреата Літературної премії Євросоюзу

18 Січня 2019
2596
18 Січня 2019
18:22

У травні Україна вперше обере свого лауреата Літературної премії Євросоюзу

2596
Днями розпочне роботу українське журі премії, яке до кінця березня оголосить короткий список авторів-номінантів. У травні з-поміж них буде обрано переможця від України.
У травні Україна вперше обере свого лауреата Літературної премії Євросоюзу
У травні Україна вперше обере свого лауреата Літературної премії Євросоюзу

Цього року Україна вперше запрошена до участі в процедурі присудження Літературної премії Європейського Союзу (EUPL). Про це повідомляє прес-служба PEN Ukraine.

Щороку нагородою відзначають по одному автору від кожної з країн, обраних для участі в премії.

До складу українського журі ввійшли президент Українського ПЕН - письменник Андрій Курков, директорка Українського інституту книги - президентка Форуму видавців у Львові Олександра Коваль, літературознавиця, перекладачка, віце-президентка Українського ПЕН Оля Гнатюк, письменник, перекладач, літературознавець Остап Сливинський, перекладачка, журналістка, радіоведуча Ірина Славінська.

Церемонія нагородження відбудеться в Брюсселі наприкінці вересня 2019 року. Переможець отримає 5 тисяч євро.

Цього року, крім України, до участі в премії запрошені Австрія, Велика Британія, Греція, Грузія, Ірландія, Італія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія та Франція.

Літературна премія Європейського Союзу вручається з 2009 року. Вона скерована насамперед на підтримку та міжнародну промоцію ще не надто відомих, але талановитих авторів із різних країн Європи. Згідно з правилами премії, номінант може бути автором не менше ніж двох, але не більше ніж чотирьох виданих оригінальних книжок.

Премія фінансується Європейською комісією в рамках програми «Креативна Європа». Співорганізатори премії: Європейська та міжнародна федерація книгорозповсюджувачів (EIBF), Європейська рада письменників (EWP) та Федерація європейських книговидавців (FEP).

Організацією-партнером Літературної премії Європейського Союзу в Україні є Український ПЕН.

Раніше члени громадської організації «Український ПЕН» оприлюднили список найкращих, на їхню думку, книжок 2018 року, які з’явилися друком у вітчизняних видавництвах.

Нагадаємо, у грудні 2018 року під час зборів члени Українського ПЕН обрали президентом організації письменника Андрія Куркова, а віце-президентами – Ольгу Гнатюк і Тетяну Терен. Членами нової виконавчої ради Українського ПЕН стали Олена Стяжкіна, Леонід Фінберг, Євген Захаров, Лариса Денисенко та Остап Сливинський.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2596
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду