Методологія розгляду скарг щодо порушень у журналістських матеріалах

Методологія розгляду скарг щодо порушень у журналістських матеріалах

21 Березня 2019
8113
21 Березня 2019
14:44

Методологія розгляду скарг щодо порушень у журналістських матеріалах

8113
Методологія розгляду скарг щодо порушень у журналістських матеріалах
Методологія розгляду скарг щодо порушень у журналістських матеріалах

1. Ця методологія розроблена з метою налагодження професійного діалогу та підвищення довіри до засобів масової інформації шляхом побудови каналу взаємодії між громадянами, представниками громадянського суспільства та медійною спільнотою щодо можливих порушень у журналістських матеріалах.

2. Для розгляду повідомлень про потенційні порушення громадські організації Детектор Медіа та Інститут масової інформації (далі — Організації) формують на своїх веб-сайтах форму скарги, яка має містити інформацію про:

  • прізвище та ім’я скаржника;
  • його адресу електронної пошти;
  • місце роботи та посаду (опціонально);
  • посилання на матеріал, що викладений на сторінках онлайн засобів масової інформації, онлайн-представництв газет, теле-, радіоканалів, або посилання на оцифрований матеріал газет, аудіо, відео у стандартній якості;
  • опис порушення, яке, на думку скаржника, допустив відповідний засіб масової інформації (журналіст);
  • чи бажає заявник залишитися анонімним для ЗМІ, чиї дії оскаржує;
  • положення про згоду зі збиранням персональних даних, строком їхнього зберігання, які особа передає у зв’язку з поданням скарг, та з можливим їх переданням на розгляд КЖЕ та/або НМР.

3. Анонімні скарги, скарги подані поза предметом розгляду, а також скарги, в яких не надано згоду на обробку персональних даних не розглядаються.

4. Скарги розглядаються щодо медіа, що працюють на території України або основний контент яких стосується України.

4-1. З метою недопущення зловживанням правом на звернення від одного заявника до розгляду може бути прийнято не більше двох скарг упродовж місяця.

5. Після отримання скарги Організації перевіряють скаргу на дотримання формальних вимог відповідно до п.2 та проводять аналіз отриманого матеріалу по суті.

6. У розгляді скарги відмовляється у таких випадках:

  • поданий матеріал було модифіковано заявником;
  • скарга стосується більше ніж одного журналістського матеріалу, які не пов’язані між собою однією тематикою;
  • скарга не стосується ЗМІ чи журналістського матеріалу.

7. У випадку підстав, передбачених пунктом 6 особа повідомляється протягом 2 робочих днів про те, що її скарга взята до роботи або повідомляється про підстави неприйнятності.

8. Організації невідкладно, але не пізніше 10 календарних днів проводять попередній розгляд отриманого матеріалу на предмет можливих порушень.

9. Розгляд проводиться на предмет порушень законодавства, а також базових професійних стандартів журналістики (достовірності, балансу точок зору, відділення фактів від коментарів, точності, повноти) та журналістської етики.

10. За наслідками оцінки матеріалу готується висновок, в якому коротко описується предмет скарги, наявність або відсутність ознак порушень. За потреби, у висновку може бути подана рекомендація щодо можливого запобігання повторенню таких порушень.

11. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, яка потребує розгляду Комісією журналістської етики (КЖЕ) та Незалежної медійної ради (НМР), Організації передають справи на розгляд цих інституцій, готують мотивацію необхідності такої передачі та інформують про це заявника.

12. У випадку виявлення ознак порушень, висновок надсилається відповідному журналісту та/або засобу масової інформації.

13. Рішення про публікацію висновку приймається Організаціями в залежності від обставин справи (резонансність та прецедентність порушення, готовність редакції чи журналіста реагувати на критику тощо).

14. Якщо висновок було опубліковано, журналіст або засіб масової інформації може скористатися правом на відповідь, яка також оприлюднюється на сайтах Організацій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8113
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду