Запитання «Детектор медіа»: - 10 листопада в Києві відбулися дві важливі - з точки зору майбутніх президентських виборів, їхньої прозорості та чесності - події. Це, по-перше, Форум журналістів "За вибори без цензури". По-друге - през

14 Листопада 2003
904
14 Листопада 2003
16:51

Запитання «Детектор медіа»: - 10 листопада в Києві відбулися дві важливі - з точки зору майбутніх президентських виборів, їхньої прозорості та чесності - події. Це, по-перше, Форум журналістів "За вибори без цензури". По-друге - през

904
Відповідають: Олександр Черненко, Наталія Блюм, Світлана Вишневська, Дар’я, Глущенко, Ірина Шаповалова, Руслан Бедрик, Посольство Сполучених Штатів, Володимир Полохало Олександр Черненко, прес-секретар Комітету виборців України: - Сам факт відсутності у вечірніх випусках новин на центральних каналах будь-якої інформації про Форум журналістів і став досить витонченою у своєму єзуїтстві відповіддю на гасло Форуму – “За вибори без цензури”
Запитання «Детектор медіа»: - 10 листопада в Києві відбулися дві важливі - з точки зору майбутніх президентських виборів, їхньої прозорості та чесності - події. Це, по-перше, Форум журналістів "За вибори без цензури". По-друге - през


Відповідають: Олександр Черненко, Наталія Блюм, Світлана Вишневська, Дар’я, Глущенко, Ірина Шаповалова, Руслан Бедрик, Посольство Сполучених Штатів, Володимир Полохало

Олександр Черненко, прес-секретар Комітету виборців України:

- Сам факт відсутності у вечірніх випусках новин на центральних каналах будь-якої інформації про Форум журналістів і став досить витонченою у своєму єзуїтстві відповіддю на гасло Форуму – “За вибори без цензури”.

Сам Форум, попри деяку вже оскому від подібних заходів, усе ж таки претендував на те, щоб потрапити у верхні рейтинги новин дня. Хоча б тому, що рівень представництва на ньому, (як вітчизняного, так і міжнародного, в тому числі зі сторони ПАСЄ і Єврокомісії) був непересічним. Що і підтвердила велика кількість знімальних груп, які працювали на Форумі.

Для мене, прес-секретаря громадської організації, яка займається моніторингом виборчих процесів, уже стало звичним явищем, коли прес-конференції чи інші заходи, що проводив КВУ, відвідувала велика кількість журналістів електронних медіа, але інформаційні сюжети у кращому випадку з‘являлися в нічних випусках або не з‘являлися взагалі. Хоч інформаційна картина дня при цьому буває доволі бляклою.

Наближення виборчої кампанії не дає додаткових підстав для оптимізму. Усе йде до того, що в найближчі півроку слово “вибори” на центральних каналах може не вживатися взагалі або вживатися виключно з негативним забарвленням. Зрештою, якщо є табу на певні прізвища, то чому не може бути табу на певні іменники? Хоча ні – це слово буде вживатися “в позитиві”, але виключно в тому випадку, коли йтиметься про вибори президента парламентом.

Наталія Блюм, радіослужба “Панорама новин”, журналіст:

- Що можна сказати на таке ставлення? Можливо, на той час були інші суперважливі події – і тому на третьому плані опинився Форум “За вибори без цензури” і виникнення нового медіа-центру “Кандидат”. Хоча я таких суперважливих подій того дня не пригадую. Навпаки, вже зараз гостро стоїть питання виборів – адже всі обговорюють і вибори Президента в парламенті, і ситуацію з Тузлою, яку дехто розцінює як набирання тими чи іншими політиками балів перед виборами. І журналісти - учасники Форуму, і медіа-центр “Кандидат” покликані дослідити саме те, що пересічний громадянин України не може відслідкувати сам – повну та достовірну інформацію і про майбутніх кандидатів у Президенти, і про їхні програми, і про те, яким чином вони, власне, йдуть до тієї мети – бути керівниками нашої країни.

Я не знаю, чому жоден з центральних українських каналів не висвітлював ці події – може, такі були вказівки. Адже журналісти не завжди мають змогу і дозвіл розповідати про те, що є дійсно важливим, особливо коли тут задіяні чиїсь інтереси. Можливо, ніхто не хотів “виносити на громадськість” те, що зі свободою слова у нас не все гаразд, – це я вже про Форум. У непрофесіоналізмі чи недбалості я б нікого не хотіла звинувачувати – тож причини замовчування для мене неясні. Можу тільки здогадуватися і наголосити, що принаймні “Панорама новин” висвітлила обидві події.

Світлана Вишневська, ведуча програм Київської державної ТРК:

-Наша съемочная группа была на презентации медиа-центра «Кандидат». Снимали новостийный сюжет, который предполагает оперативность. Я сделала его на закадровом тексте, не используя ни одного живого интервью. Организаторы не давали поставить микрофоны. Более того, дизайн ньюз-рума „Интерньюза” не предполагал размещения микрофонов. Синхроны предлагалось делать собственным производством, дождавшись окончания события, и еще тратить время на их перезапись. Если газетчику такая форма подходит, то телевизионщику – никак.

Но все равно и в таких условиях материал был сделан и пошел в эфир. Если руководство каналов присылает на событие съемочную группу, то оно предполагает поддержание отношений с организаторами события. А в эфир информация не всегда попадает – по усмотрению администрации канала. В том числе и по техническим причинам. К сожалению, так бывает часто. Материал может просто не поместиться в формат, а люди усматривают в этом подвох. Политические подоплеки тоже есть. Но наш канал не поддерживает ни одно из течений. Мы – государственный канал, и этим все сказано. А государева служба не предполагает комментариев.

Дар’я Глущенко, кореспондент інформ-агенції „Українські новини”:

- Про причини байдужого ставлення телеканалів до важливих інформаційних приводів – риторичне запитання. Чому не з’являються на телеканалах важливі події? Одні з’являються, інші – ні. У середу Президент мав подібне запитання на своїй традиційній прес-конференції і відкинув твердження-запитання журналіста про те, що новини на основних телеканалах є однаковими, аргументуючи це тим, що нібито влада, у тому числі його адміністрація, не може впливати на приватні канали. Він також заперечив існування „темників”, які розсилає Адміністрація. І Президент НТКУ Олександр Савенко також підтвердив, що для нього „темників” не існує...

Щодо медіа-центру „Кандидат” – я зрозуміла, що це важливий проект, особливо зважаючи на те, що за рік у нас відбудуться вибори Президента. На жаль, у нас склалася така практика, що ініціативи громадянського суспільства не вважаються за важливі інформаційні приводи. Вони знаходяться у вакуумі і працюють лише для тих людей, хто залучений безпосередньо до мережі громадянського суспільства, що в основному складається з організацій та фондів, підтримуваних західними донорами. Але я не думаю, що закордонне походження таких акцій є основною перешкодою для їхнього не-висвітлення на екранах.

Ірина Шаповалова, кореспондент ТРК “Альтернатива”:

- О форуме судить не берусь – участия в нем не принимала. А на презентации медиа-центра «Кандидат», насколько я помню, работала телегруппа всего одного канала. Заинтересованность в продукции нового медиа-центра проявили региональные журналисты. Это и понятно – им нужна информация из «эпицентра» событий, но, как они сами подчеркивали: оперативная и непредвзятая. По-моему, притянутая за уши важность этого мероприятия и повлекла отсутствие внимания со стороны центральных телеканалов. А о непрофессионализме своих коллег говорить, мне кажется, как-то некорректно.

Руслан Бедрик, Інститут глобальних стратегій (ІГЛС):

-Причини, звісно ж, не у ставленні журналістів до таких інформаційних приводів, бо це, безумовно, знакові події, особливо якщо мову вести про Україну. Не треба казати, мабуть, і про непрофесіоналізм медійників. Відповіді на це запитання, на мій погляд, можна знайти в самому тексті резолюції Форуму журналістів, у його форматі та загальному дусі заходу. Озвучити хоча б основні положення резолюції учасників Форуму – значить знову озвучити проблеми свободи слова та адміністративного тиску на ЗМІ, а вони, в офіційному контексті, є не чим іншим, як “вигадкою журналістів” та представників міжнародних правозахисних структур.

Дуже дивним здається той факт, що ігнорування Форуму з боку центральних телеканалів мало місце, незважаючи на присутність як представників ключових мас-медіа, так і багатьох офіційних посадовців (наприклад, голови Держкомітету з питань телебачення та радіомовлення). Такі високі гості, як Іван Чиж або заступник Генпрокурора Тетяна Корнякова мусили б сприяти “офіціалізації” заходу. До того ж, у сучасних умовах не стільки важливий факт і формат події, як його інтерпретація. Але навіть ці факти чомусь не гарантували згадані заходи від мас-медійного забуття.

З одного боку, треба пам’ятати про те, що більшість центральних каналів – це все ж таки канали приватні, тому з юридичного погляду вони мають повне право якісь події ігнорувати, а на інших, навпаки - акцентувати увагу, тобто коригувати редакційну політику, виходячи із законів інформаційного маркетингу чи будь-яких інших причин. Здається, що офіційна мотивація керівництва телеканалів мала б бути саме такою.

З іншого боку, якщо шукати відповідь у площині об’єктивних чинників, можна припустити, що поведінка центральних каналів пояснюється їх небажанням (читай - небажанням їх власників) актуалізовувати за будь-яких обставин “журналістську проблему”, яка з гострої (наприклад, рік назад), трансформувалася (зусиллями тих же мас-медійників) у “тліючу”. Важко не погодитися з тим, що вона ніяк не вписується в контекст “демократизації” та “вирішення проблем свободи слова”.

Тепер стосовно створення медіа-центру “Кандидат”. У даному випадку, крім означених проблем, треба враховувати і той факт, що “реєстр” основних медіа-гравців, що будуть обслуговувати “президентські інтереси” певних груп, уже, скоріше за все, визначено. Цілком закономірно, що в такому контексті будь-яким “альтернативним” гравцям у передвиборчому медіа-просторі робити нічого.

У будь-якому випадку обидві події (точніше, їх ігнорування центральними телеканалами) цілком відповідають сучасній вітчизняній логіці конструювання інформаційного контексту, яка полягає не тільки у викривленій інтерпретації подій, а й у банальному виключенні з новинного ряду інформаційних приводів, що хоч якоюсь мірою не вписуються в “офіційний” інформаційний контекст. Такі стратегії вже зараз дають свої “плоди”: якщо вірити вітчизняним соціологам, цього року стало відчутним падіння рівня довіри населення не тільки до політиків, а й до мас-медіа.

Посольство Сполучених Штатів в Україні:

– Вочевидь, це справа самих ЗМІ, які події варто і необхідно висвітлювати.

Посольство Сполучених Штатів уважає, що проблеми свободи слова і чесних виборів, які обговорювалися 10 листопада на Форумі журналістів, є важливими. Тому Посол Гербст і погодився взяти в ньому участь.

Володимир Полохало, політолог, шеф-редактор журналу „Політична думка”:

- „Форум журналістів”, думаю, мав би знайти відповідний відголос у мас-медіа хоча б через журналістську солідарність. Але те, що практично нічого не з`явилося на телебаченні про цей Форум, засвідчує, що сьогодні журналісти не є посередниками між владою і суспільством, а є просто слугами чи найманцями фінансово-олігархічних груп, які є реальними власниками мас-медіа.

Журналісти, виявляється, нічого не вирішують, їхня думка, голос і позиція, власна позиція щодо того, яким має бути інформаційний простір, не цікавить ані владу, ані олігархів. Це означає, що вони самі по собі є виконавцями і знаходяться на узбіччі інформаційного процесу. По суті, в даному випадку вони є речниками реальних власників мас-медіа.

Безперечно, такі події, якщо б вони відбулися в інших країнах, наприклад у Польщі чи Чехії, знайшли б відголос чи резонанс у мас-медіа. Таким чином, роль журналістів - це лише участь у неформальних тусовках, і так воно відбувається насправді. Десь вони збираються на „барикадах” та інтернет-форумах, обмінюються думками увечері, а вранці йдуть виконувати волю своїх хазяїв. А їхня самооцінка значно завищена. Коли вони говорять про себе чи взагалі про журналістику, то це величезна переоцінка власної ролі. У цьому є навіть комізм - журналісти України не відіграюсь сьогодні жодної самостійної ролі.

Підготували Ірина Талалаєвська, Анна Сенюк, „Детектор медіа”

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду