Апеляційний суд закрив справу за позовом Нацради проти російських каналів

Апеляційний суд закрив справу за позовом Нацради проти російських каналів

11 Лютого 2019
2444
11 Лютого 2019
19:16

Апеляційний суд закрив справу за позовом Нацради проти російських каналів

2444
29 січня Шостий апеляційний адміністративний суд закрив судове провадження у справі за позовом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо заборони розповсюдження на території України низки російських телеканалів.
Апеляційний суд закрив справу за позовом Нацради проти російських каналів
Апеляційний суд закрив справу за позовом Нацради проти російських каналів

Суд вирішив, що Нацрада не мала правових підстав для звернення до суду з позовними вимогами.

«Нормативно-правовими актами, які регулюються діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, не передбачено права позивача на звернення до адміністративного суду з позовними вимогами про визнання такими, що не відповідають положенням Закону України «Про інформацію», Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Європейської конвенції про транскордонне телебачення іноземних програм, або про заборону розповсюдження програм телеканалів в багатоканальних мережах на території України», – йдеться в рішенні суду.

На думку суду, Конституція та закони України не визначають випадку, в якому Нацрада має право звернутися до адміністративного суду з позовними вимогами, які були нею заявлені в межах цієї справи.

Нацрада ще у 2014 році звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовами щодо російських телеканалів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР Планета», «Россия 24», «НТВ Мир», TVCI («ТВ Центр-International»), РБК-ТВ. Нацрада просила суд визнати ці канали такими, що не відповідають вимогам законів «Про інформацію», «Про телебачення і радіомовлення» та Європейській конвенції про транскордонне телебачення, а також заборонити їх розповсюдження в мережах провайдерів на території України. Своєю ухвалою на забезпечення позову суд ще у 2014 році тимчасово заборонив ретрансляцію цих каналів українськими провайдерами.

Відповідачами у справі були ТОВ «Торсат», ВАТ «ТВ Центр», ТОВ «Вертикаль-ТВ», ЗАТ «РБК-ТВ», третіми особами – ТОВ «Об'єднання російських телеканалів», ВАТ «Перший канал», ФДУП «Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія», ВАТ «Телекомпанія НТВ», Варзієв Т.А., ТОВ «Агентство “Клас”», Міністерство інформаційної політики України/

Через чотири роки 29 травня 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав телеканали «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР Планета», «Россия 24», «НТВ Мир», TVCI і РБК-ТВ такими, що не відповідають вимогам законів «Про інформацію», «Про телебачення і радіомовлення» та Європейській конвенції про транскордонне телебачення. Водночас суд відмовив у задоволенні позовних вимог Нацради про заборону розповсюдження цих телеканалів у мережах провайдерів на території України. На думку суду першої інстанції, Нацрада у випадку виявлення в мережах провайдерів цих телеканалів, які порушують законодавство України та Європейську конвенцію, має застосовувати до провайдерів санкції та звертатися до суду з позовами про анулювання їхніх ліцензій.

Рішення суду виявилося незрозумілим навіть для деяких сторін процесу: ТОВ «Тосат» (український дистрибутор «Первого канала», «РТР Планета», «Россия 24» і «НТВ Мир», входить до «Інтер Медіа Груп») подав заяву про роз'яснення судового рішення, але суд відмовив у ньому.

ТОВ «Вертикаль-ТВ» подало апеляційну скаргу, яку 29 січня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив, скасував рішення Окружного адміністративного суду та закрив провадження у справі. Рішення суду вже набрало законної сили, але може бути оскаржено в касації у Верховному Суді.

Слід нагадати, що за останні чотири роки змінилося законодавство, яке регламентує ретрансляцію іноземних каналів на території України. 14 травня 2015 року було внесено зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення», згідно з якими в Україні дозволяється ретрансляція іноземних телеканалів, які не підпадають під юрисдикцію держави-члена ЄС або держави, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення (такою державою є Росія), лише за умови відповідності їх змісту вимогам законодавства України, Європейської конвенції про транскордонне телебачення та в разі їх включення до переліку програм, що ретранслюються за рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Шість російських телеканалів, розповсюдження яких на території України Нацрада оскаржувала в суді, не входять до Переліку іноземних програм, який веде Нацрада. А отже, наразі провайдери не мають права їх ретранслювати, незалежно від останнього рішення суду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду