Роскомнагляд планує витратити на нову технологію блокування Telegram 20 млрд рублів - джерело

Роскомнагляд планує витратити на нову технологію блокування Telegram 20 млрд рублів - джерело

18 Грудня 2018
1226
18 Грудня 2018
20:53

Роскомнагляд планує витратити на нову технологію блокування Telegram 20 млрд рублів - джерело

1226
У 2019 році Роскомнагляд планує боротися із забороненими сайтами і сервісами за допомогою нової технології. Наразі спроби блокувати месенджер Telegram в Росії були марними.
Роскомнагляд планує витратити на нову технологію блокування Telegram 20 млрд рублів - джерело
Роскомнагляд планує витратити на нову технологію блокування Telegram 20 млрд рублів - джерело

Про це повідомляє «Російська служба Бі-бі-сі» з посиланням на джерело, нібито знайоме з деталями розробки проекту. Аналогічні терміни назвало виданню інше джерело, близьке до однієї з компаній-розробників подібної системи.

Повідомляється, що мова йде про технології DPI (deep packet inspection - «глибокий аналіз пакетів»). У провайдера інтернету встановлюється програмно-апаратний комплекс, який аналізує весь трафік і виділяє специфічні пакети, властиві конкретним сайтам або додаткам. Цей же комплекс відсікає небажаний трафік.

Зараз доступ до заборонених сайтів блокується за IP-адресою, через що страждають нейтральні ресурси. Наприклад, навесні 2018 року, борючись проти месенджера Telegram, Роскомнагляд заблокував близько 11 млн IP-адрес. Частину з них використовували інтернет-магазини, логістичні компанії і ЗМІ.

За інформацією джерел, до початку 2019 року в одному з регіонів РФ мають завершитися випробування обладнання для блокування на основі технології DPI, після цього технологію начеюто почнуть впроваджувати по всій країні.

Агентство Reuters раніше повідомляло, що перші лабораторні випробування різних систем DPI почалися ще в серпні 2018 року. Їх нібито проводила міжвідомча комісія з числа представників ФСБ, Міністерства цифрового розвитку і Роскомнагляду.

За словами джерела, ефективність технології тестувалася на мережах «Ростелекома» і мобільного оператора Tele2, в якому «Ростелекому» належать 45%. В «Ростелекомі» не відповіли на запит «Російської служби Бі-бі-сі». В Tele2 повідомили, що компанія утримається від коментарів.

За попередньою оцінкою, закупівля і установка устаткування може обійтися в суму до 20 млрд рублів, кажуть співрозмовники Бі-бі-сі. При цьому в прийнятому бюджеті на 2019 рік і плановий період 2020-2021 років загальне фінансування Роскомнагляду становить близько 8,3-8,6 млрд на рік.

Джерело, близьке до уряду, розповіло «Бі-бі-сі», що Роскомнагляд «давно просить гроші на впровадження нової технології контролю за інтернетом, зокрема для блокування месенджерів». У Міністерстві фінансів РФ виданню відповіли, що Роскомнагляд з проханням про виділення грошей не звертався.

Нагадаємо, що Роскомнагляд намагається заблокувати роботу месенджера Telegram з 16 квітня 2018 року. При спробах заблокувати месенджер було заблоковано велику кількість адрес, зокрема через це постраждали IP-адреси Google, Amazon, Microsoft та інших великих хостинг-провайдерів.

Блокування Telegram у Росії засудили 13 правозахисних організацій.

Російський інтернет-омбудсмен визнав неможливість блокування Telegram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду