Міжнародні експерти під час виборів в Україні моніторитимуть втручання Росії та її кампанії з дезінформації

Міжнародні експерти під час виборів в Україні моніторитимуть втручання Росії та її кампанії з дезінформації

12 Грудня 2018
2580
12 Грудня 2018
17:41

Міжнародні експерти під час виборів в Україні моніторитимуть втручання Росії та її кампанії з дезінформації

2580
Робоча група із запобігання зовнішньому втручанню в українські вибори не буде аналізувати, як із меседжами Москви працюють українські медіа, а лише те, як Росія втручається у процеси.
Міжнародні експерти під час виборів в Україні моніторитимуть втручання Росії та її кампанії з дезінформації
Міжнародні експерти під час виборів в Україні моніторитимуть втручання Росії та її кампанії з дезінформації

Міжнародний аналітичний центр «Атлантична рада», Трансатлантична комісія з чесних виборів і Фонд Віктора Пінчука створили робочу групу для запобігання зовнішньому втручанню в українські вибори, яку представили на прес-конференції 12 грудня.

Робоча група планує співпрацювати з іншими українськими аналітичними організаціями – StopFake та Центром Разумкова – для моніторингу, оцінки й викриття «будь-якої підривної діяльності в Україні». Передбачається, що експерти також пропонуватимуть відповідні контрзаходи.

У своєму відеозверненні на прес-конференції колишній генсек НАТО та позаштатний радник Президента України Андерс Фог Расмуссен наголосив, що нинішні втручання у виборчий процес — загроза демократії. Випадки таких утручань можна було помітити під час виборів президента США, референдуму в Каталонії, голосування щодо Brexit, виборів у Мексиці і Європі.

«Україна страждає від цього виклику навіть більше. Це втручання у вибір України, який вона зробила після Євромайдану. Вибори в березні будуть ще однією нагодою для Росії та інших діячів до перешкоджань і дискредитації того, чого вони найбільше бояться: вільної та незалежної України. Зараз Україна — випробувальний майданчик нових технологій втручання Путіна. Але це не лише про Україну, адже часто те, що тут випробовується, потім застосовується у західних демократіях», — наголосив він.

Керівник новоствореної робочої групи, старший науковий співробітник «Атлантичної ради» Девід Дж. Крамер додав, що їм важливо дослідити техніки, які Російська Федерація застосовуватиме в Україні. Це допоможе надалі розуміти, як варто діяти в разі подібних утручань у вибори в інших країнах. Він додав: інформація, яку поширюватиме робоча група в першу чергу орієнтована на іноземну аудиторію. «У нас немає мети повністю зайняти цю сферу діяльності, — зазначив пан Крамер. — Це відкрита ініціатива, до якої ми просимо долучатися всі організації, кому це цікаво».

У середині грудня робоча група запустила сайт Ukraineelects.org, на якому в режимі реального часу інформуватиме англійською мовою про втручання в українські вибори. Окрім інформаційних впливів, на сайті також розповідатимуть про кібератаки.

Якуб Каленський зупинився на питанні інформаційних впливів Кремля: «Одна з наших цілей — показати, як кампанії з дезінформації працюватимуть в Україні. Я не впевнений, що ми зможемо насправді допомогти вам боротися з ними, але ми хочемо показати це Заходу. Можливо, таким чином нам вдасться нагадати країнам Європи, що Україна є жертвою агресії Кремля і підготувати їх до того, що може статися у них».

Він запевнив, що робоча група не буде аналізувати, як із меседжами Москви працюють українські медіа, а лише те, як Росія втручається у процеси.

Більш детально щодо роботи з інформаційними атаками Росії «Детектору медіа» розповів науковий співробітник "Атлантичної ради" Максим Еріставі.

«Робота буде побудована за схемою, яка вже відпрацьована в інших країнах, коли моніторили виборчі кампанії. Для цього задіюватимуть сили “цифрових Шерлоків” — Раду з цифрової експертно-криміналістичної лабораторії (DFRLab). Вона займається конкретними кейсами по кожній країні чи інформаційній кампанії. На основі відкритих джерел вони перевіряють інформацію на цифрову автентичність. Тобто моніторяться не медіа індивідуально, а меседж і його поширення», — сказав пан Еріставі.

За його словами, команда аналітиків звертатиме увагу на тези, які за допомогою армії ботів або інших акаунтів швидко набувають популярності. Тезу перевіряють і виходять на першоджерело. Це може бути акаунт, російський чи інший іноземний сайт. Завдяки роботі DFRL уже змогли зробити карту груп ботів, які частіше за все є джерелами таких кампаній з дезінформації.

«Важливо також розуміти, що навіть, коли якісь медіа поширили меседж, запущений Росією, це не завжди є доказом того, що це ЗМІ є частиною цієї “машини”. Журналісти інколи поширюють цю інформацію, не знаючи, що вона є частиною дезінформації. Ми плануємо стежити за ефірами телебачення завдяки нашим партнерам, які перебувають в Україні, приміром, StopFake чи Детектору медіа», — розповів Максим Ерістав. 

Нагадаємо, "Атлантична рада" — неурядовий позапартійний аналітичний центр зі штаб-квартирою у Вашингтоні. Від початку військової агресії Росії проти України експерти Атлантичної ради збирають докази присутності російських військ на тимчасово окупованій території Донбасу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2580
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду