detector.media
Володимир Малинка
«Детектор медіа»
12.12.2018 17:41
Міжнародні експерти під час виборів в Україні моніторитимуть втручання Росії та її кампанії з дезінформації
Міжнародні експерти під час виборів в Україні моніторитимуть втручання Росії та її кампанії з дезінформації
Робоча група із запобігання зовнішньому втручанню в українські вибори не буде аналізувати, як із меседжами Москви працюють українські медіа, а лише те, як Росія втручається у процеси.

Міжнародний аналітичний центр «Атлантична рада», Трансатлантична комісія з чесних виборів і Фонд Віктора Пінчука створили робочу групу для запобігання зовнішньому втручанню в українські вибори, яку представили на прес-конференції 12 грудня.

Робоча група планує співпрацювати з іншими українськими аналітичними організаціями – StopFake та Центром Разумкова – для моніторингу, оцінки й викриття «будь-якої підривної діяльності в Україні». Передбачається, що експерти також пропонуватимуть відповідні контрзаходи.

У своєму відеозверненні на прес-конференції колишній генсек НАТО та позаштатний радник Президента України Андерс Фог Расмуссен наголосив, що нинішні втручання у виборчий процес — загроза демократії. Випадки таких утручань можна було помітити під час виборів президента США, референдуму в Каталонії, голосування щодо Brexit, виборів у Мексиці і Європі.

«Україна страждає від цього виклику навіть більше. Це втручання у вибір України, який вона зробила після Євромайдану. Вибори в березні будуть ще однією нагодою для Росії та інших діячів до перешкоджань і дискредитації того, чого вони найбільше бояться: вільної та незалежної України. Зараз Україна — випробувальний майданчик нових технологій втручання Путіна. Але це не лише про Україну, адже часто те, що тут випробовується, потім застосовується у західних демократіях», — наголосив він.

Керівник новоствореної робочої групи, старший науковий співробітник «Атлантичної ради» Девід Дж. Крамер додав, що їм важливо дослідити техніки, які Російська Федерація застосовуватиме в Україні. Це допоможе надалі розуміти, як варто діяти в разі подібних утручань у вибори в інших країнах. Він додав: інформація, яку поширюватиме робоча група в першу чергу орієнтована на іноземну аудиторію. «У нас немає мети повністю зайняти цю сферу діяльності, — зазначив пан Крамер. — Це відкрита ініціатива, до якої ми просимо долучатися всі організації, кому це цікаво».

У середині грудня робоча група запустила сайт Ukraineelects.org, на якому в режимі реального часу інформуватиме англійською мовою про втручання в українські вибори. Окрім інформаційних впливів, на сайті також розповідатимуть про кібератаки.

Якуб Каленський зупинився на питанні інформаційних впливів Кремля: «Одна з наших цілей — показати, як кампанії з дезінформації працюватимуть в Україні. Я не впевнений, що ми зможемо насправді допомогти вам боротися з ними, але ми хочемо показати це Заходу. Можливо, таким чином нам вдасться нагадати країнам Європи, що Україна є жертвою агресії Кремля і підготувати їх до того, що може статися у них».

Він запевнив, що робоча група не буде аналізувати, як із меседжами Москви працюють українські медіа, а лише те, як Росія втручається у процеси.

Більш детально щодо роботи з інформаційними атаками Росії «Детектору медіа» розповів науковий співробітник "Атлантичної ради" Максим Еріставі.

«Робота буде побудована за схемою, яка вже відпрацьована в інших країнах, коли моніторили виборчі кампанії. Для цього задіюватимуть сили “цифрових Шерлоків” — Раду з цифрової експертно-криміналістичної лабораторії (DFRLab). Вона займається конкретними кейсами по кожній країні чи інформаційній кампанії. На основі відкритих джерел вони перевіряють інформацію на цифрову автентичність. Тобто моніторяться не медіа індивідуально, а меседж і його поширення», — сказав пан Еріставі.

За його словами, команда аналітиків звертатиме увагу на тези, які за допомогою армії ботів або інших акаунтів швидко набувають популярності. Тезу перевіряють і виходять на першоджерело. Це може бути акаунт, російський чи інший іноземний сайт. Завдяки роботі DFRL уже змогли зробити карту груп ботів, які частіше за все є джерелами таких кампаній з дезінформації.

«Важливо також розуміти, що навіть, коли якісь медіа поширили меседж, запущений Росією, це не завжди є доказом того, що це ЗМІ є частиною цієї “машини”. Журналісти інколи поширюють цю інформацію, не знаючи, що вона є частиною дезінформації. Ми плануємо стежити за ефірами телебачення завдяки нашим партнерам, які перебувають в Україні, приміром, StopFake чи Детектору медіа», — розповів Максим Ерістав. 

Нагадаємо, "Атлантична рада" — неурядовий позапартійний аналітичний центр зі штаб-квартирою у Вашингтоні. Від початку військової агресії Росії проти України експерти Атлантичної ради збирають докази присутності російських військ на тимчасово окупованій території Донбасу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY