Законопроект № 9275 щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим – медіаюрист

Законопроект № 9275 щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим – медіаюрист

6 Грудня 2018
2043
6 Грудня 2018
11:35

Законопроект № 9275 щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим – медіаюрист

2043
Медіаюрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко вважає, що Проект Закону № 9275 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору» на практиці буде малодієвим
Законопроект № 9275 щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим – медіаюрист
Законопроект № 9275 щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим – медіаюрист

Про це він сказав в ефірі «Громадського телебачення».

 «Я скептично ставлюсь до широких формулювань, які вживаються у нашому законодавстві... Практика показує, що це зазвичай просто не працює, це мертва норма. Спроба ввести цензуру скоріше може відбутись шляхом домовляння з олігархами, які володіють основними медіа. І оскільки вони впливають на редакційну політику своїх медіа, то це буде навіть непомітно, не буде рухів регулятора», — сказав експерт.

Водночас він зазначив, що не став би називати цей законопроект позитивним. «Тому що санкції це є інструмент, який мав би застосовуватись до нерезидентів», — пояснив Головенко.

Нагадаємо, 7 листопада 2018 року народні депутати Іван Вінник, Оксана Білозір, Олена Матузко, Тетяна Чорновол та інші зареєстрували у парламенті Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору» № 9275. Документ пропонує надати Верховній Раді України виключне право виносити на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до засобів масової інформації, мовників, телерадіоорганізацій та інших суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України.

13 листопада громадські організації заявили, що «під прикриттям боротьби з російською пропагандою» документ введе в Україні цензуру. Негативний висновок щодо законопроекту також винесло Головне науково-експертне управління, зазначивши, що запропоновані у проекті зміни до Закону України «Про санкції» «мають ознаки неконституційності».

3 грудня українські громадські організації закликали нардепів не включати до порядку денного законопроект щодо санкції проти.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2043
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Cymnak
48 дн. тому
Constipation in the absence of other features will not be scleroderma priligy reddit The story of my frantic run with Lance
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду