ГО закликають нардепів не включати до порядку денного законопроект щодо санкції проти ЗМІ

ГО закликають нардепів не включати до порядку денного законопроект щодо санкції проти ЗМІ

3 Грудня 2018
1470
3 Грудня 2018
13:45

ГО закликають нардепів не включати до порядку денного законопроект щодо санкції проти ЗМІ

1470
Цього тижня на розгляд парламенту для прийняття рішення про включення до порядку денного сесії винесено Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору» № 9275. Коаліція «За вільний Інтернет» та низка громадських організацій закликають народних депутатів не голосувати за включення законопроекту до порядку денного, а ініціаторів – відкликати документ
ГО закликають нардепів не включати до порядку денного законопроект щодо санкції проти ЗМІ
ГО закликають нардепів не включати до порядку денного законопроект щодо санкції проти ЗМІ

Про це йдеться в спільній заяві ГО.

7 листопада 2018 року народні депутати Іван Вінник, Оксана Білозір, Олена Матузко, Тетяна Чорновол та інші зареєстрували у парламенті Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору» № 9275. Документ пропонує надати Верховній Раді України виключне право виносити на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до засобів масової інформації, мовників, телерадіоорганізацій та інших суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України.

13 листопада громадські організації заявили, що «під прикриттям боротьби з російською пропагандою» документ введе в Україні цензуру. Негативний висновок щодо законопроекту також винесло Головне науково-експертне управління, зазначивши, що запропоновані у проекті зміни до Закону України «Про санкції» «мають ознаки неконституційності».

Визначення «інформаційної підтримки» тероризму у законопроекті, яка є приводом застосування санкцій і до українських ЗМІ, на думку Коаліції «За вільний Інтернет», допускає довільне тлумачення, при якому практично будь-яка згадка незаконних формувань може вважатися їхньою популяризацією і прирівнюватися до терористичної діяльності.

«Законопроект не містить процедури і чітких критеріїв оцінки, за якими діяльність медіа буде вважатись терористичною, що суперечить статті 34 Конституції України та статті 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод. Тому виключне право Верховної Ради визначати, які ЗМІ потраплять під санкції, може перетворитися у форму політичної цензури та тиску на ЗМІ, зокрема, під час виборчого процесу», – пояснює Коаліція.

Підписанти зауважують, що українське законодавство вже передбачає законні механізми реагування на заклики до насильницької зміни конституційного ладу України, пропаганди війни, дискримінації чи іншого незаконного контенту в українських засобах масової інформації, визначені, зокрема, Кримінальним кодексом України та Законом України «Про телебачення і радіомовлення».

Тож Коаліція вважає, що підтримка законопроекту є недоцільною та небезпечною і закликає народних депутатів не голосувати за включення Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору» № 9275 до порядку денного сесії, а ініціаторів проекту – відкликати документ.

Учасники Коаліції «За вільний Інтернет»:

ГО «Платформа прав людини»

ГО «Лабораторія цифрової безпеки»

ГО «Центр інформації про права людини»

ГО «Кримська правозахисна група»

Представництво Freedom House в Україні

Микола Костинян

ГО «Донецький інститут інформації»

ГО «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду