detector.media
06.12.2018 11:35
Законопроект № 9275 щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим – медіаюрист
Законопроект № 9275 щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим – медіаюрист
Медіаюрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко вважає, що Проект Закону № 9275 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору» на практиці буде малодієвим

Про це він сказав в ефірі «Громадського телебачення».

 «Я скептично ставлюсь до широких формулювань, які вживаються у нашому законодавстві... Практика показує, що це зазвичай просто не працює, це мертва норма. Спроба ввести цензуру скоріше може відбутись шляхом домовляння з олігархами, які володіють основними медіа. І оскільки вони впливають на редакційну політику своїх медіа, то це буде навіть непомітно, не буде рухів регулятора», — сказав експерт.

Водночас він зазначив, що не став би називати цей законопроект позитивним. «Тому що санкції це є інструмент, який мав би застосовуватись до нерезидентів», — пояснив Головенко.

Нагадаємо, 7 листопада 2018 року народні депутати Іван Вінник, Оксана Білозір, Олена Матузко, Тетяна Чорновол та інші зареєстрували у парламенті Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору» № 9275. Документ пропонує надати Верховній Раді України виключне право виносити на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до засобів масової інформації, мовників, телерадіоорганізацій та інших суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України.

13 листопада громадські організації заявили, що «під прикриттям боротьби з російською пропагандою» документ введе в Україні цензуру. Негативний висновок щодо законопроекту також винесло Головне науково-експертне управління, зазначивши, що запропоновані у проекті зміни до Закону України «Про санкції» «мають ознаки неконституційності».

3 грудня українські громадські організації закликали нардепів не включати до порядку денного законопроект щодо санкції проти.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY