Медіаексперти радять українцям дотримуватись інформаційної гігієни (ОНОВЛЕНО)

Медіаексперти радять українцям дотримуватись інформаційної гігієни (ОНОВЛЕНО)

3 Грудня 2018
3402
3 Грудня 2018
11:15

Медіаексперти радять українцям дотримуватись інформаційної гігієни (ОНОВЛЕНО)

3402
Медіаексперти радять перевіряти інформацію та користуватися кількома різними джерелами
Медіаексперти радять українцям дотримуватись інформаційної гігієни (ОНОВЛЕНО)
Медіаексперти радять українцям дотримуватись інформаційної гігієни (ОНОВЛЕНО)

Про це експерти розповіли бердянській інтернет-газеті Big.zp.ua.

Зокрема медіаекспертка Інституту масової інформації Олена Чуранова радить аудиторії дотримуватись інформаційної гігієни.

«Інформаційна гігієна – це справа тільки наших рук, і тут покладатися на руки журналістів не завжди варто, на жаль. Варто пам’ятати, що телеканали, газети та радіостанції – власність того чи іншого бізнесмена чи політика, і він може впливати на редакційну політику. І як показують дослідження, в тому числі і нашого інституту, вони впливають», – сказала вона.

Пані Чуранова зазначила, що до виборів такий вплив буде тільки посилюватися і порадила глядачам пам'ятати про те, кому належить те чи інше медіа.

«Найкращі новини, – в яких відсутні емоції і перебільшення. Якщо від якогось матеріалу у вас починає закипати кров, значить, десь ховається маніпуляція, і цієї інформації не варто повністю довіряти», – сказала пані Чуранова.

Для отримання достовірної інформації експертка порадила користуватися кількома різними джерелами, порівнювати та аналізувати побачене і почуте.

Співзасновниця проекту з протидії кремлівській пропаганді StopFake Ольга Юркова радить відноситися до інформації критично та завжди шукати докази.

«Довірливість людей похилого віку – проблема, яку обговорює весь світ. Люди звикли довіряти медіа: якщо щось написали в газеті або показав телевізор – значить, це правда. Сьогодні багато ЗМІ далекі від дотримання стандартів журналістики. А крім них, є ще соціальні мережі, сайти і блоги. Мені здається, вирішенням проблеми могло би бути навчання людей похилого віку ставитися до інформації критично і завжди шукати докази, розрізняти пропаганду, маніпуляції, перевіряти новини на правдивість, проявляти виборчу джинсу, мову ворожнечі», – сказала вона.

Вона припускає, що слід роздавати спеціальні посібники або інформаційні видання та цю тему.

«Зараз ці знання починають впроваджувати в шкільну програму. Але нашим батькам вони потрібні ще більше, тому що інформаційне середовище сильно змінилася, і потрібно навчитися правильно в ній жити», – підсумувала вона.

Нагадаємо, напередодні введення воєнного стану у десяти регіонах України міністр інформаційної політики Юрій Стець порадив журналістам користуватися лише офіційними джерелами інформації.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3402
Читайте також
18.11.2018 12:00
Георгій Почепцов
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду