detector.media
03.12.2018 11:15
Медіаексперти радять українцям дотримуватись інформаційної гігієни (ОНОВЛЕНО)
Медіаексперти радять українцям дотримуватись інформаційної гігієни (ОНОВЛЕНО)
Медіаексперти радять перевіряти інформацію та користуватися кількома різними джерелами

Про це експерти розповіли бердянській інтернет-газеті Big.zp.ua.

Зокрема медіаекспертка Інституту масової інформації Олена Чуранова радить аудиторії дотримуватись інформаційної гігієни.

«Інформаційна гігієна – це справа тільки наших рук, і тут покладатися на руки журналістів не завжди варто, на жаль. Варто пам’ятати, що телеканали, газети та радіостанції – власність того чи іншого бізнесмена чи політика, і він може впливати на редакційну політику. І як показують дослідження, в тому числі і нашого інституту, вони впливають», – сказала вона.

Пані Чуранова зазначила, що до виборів такий вплив буде тільки посилюватися і порадила глядачам пам'ятати про те, кому належить те чи інше медіа.

«Найкращі новини, – в яких відсутні емоції і перебільшення. Якщо від якогось матеріалу у вас починає закипати кров, значить, десь ховається маніпуляція, і цієї інформації не варто повністю довіряти», – сказала пані Чуранова.

Для отримання достовірної інформації експертка порадила користуватися кількома різними джерелами, порівнювати та аналізувати побачене і почуте.

Співзасновниця проекту з протидії кремлівській пропаганді StopFake Ольга Юркова радить відноситися до інформації критично та завжди шукати докази.

«Довірливість людей похилого віку – проблема, яку обговорює весь світ. Люди звикли довіряти медіа: якщо щось написали в газеті або показав телевізор – значить, це правда. Сьогодні багато ЗМІ далекі від дотримання стандартів журналістики. А крім них, є ще соціальні мережі, сайти і блоги. Мені здається, вирішенням проблеми могло би бути навчання людей похилого віку ставитися до інформації критично і завжди шукати докази, розрізняти пропаганду, маніпуляції, перевіряти новини на правдивість, проявляти виборчу джинсу, мову ворожнечі», – сказала вона.

Вона припускає, що слід роздавати спеціальні посібники або інформаційні видання та цю тему.

«Зараз ці знання починають впроваджувати в шкільну програму. Але нашим батькам вони потрібні ще більше, тому що інформаційне середовище сильно змінилася, і потрібно навчитися правильно в ній жити», – підсумувала вона.

Нагадаємо, напередодні введення воєнного стану у десяти регіонах України міністр інформаційної політики Юрій Стець порадив журналістам користуватися лише офіційними джерелами інформації.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY