Комітет свободи слова підтримав проект щодо прозорості власності «Зеонбуду»

Комітет свободи слова підтримав проект щодо прозорості власності «Зеонбуду»

7 Листопада 2018
2242
7 Листопада 2018
17:42

Комітет свободи слова підтримав проект щодо прозорості власності «Зеонбуду»

2242
Законопроектом передбачається запровадження низки вимог до засновників, учасників, власників провайдерів програмної послуги загалом та провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям зокрема.
Комітет свободи слова підтримав проект щодо прозорості власності «Зеонбуду»
Комітет свободи слова підтримав проект щодо прозорості власності «Зеонбуду»

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні, що відбулося 7 листопада 2018 року, розглянув проект закону № 9161 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям», внесений народними депутатами Юрієм Березою та Олександром Шевченком. Більшістю голосів члени Комітету рекомендували парламенту хвалити цей законопроект у першому читанні (Юрій Павленко проголосував проти).

Голова Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що це надзвичайно важлива ініціатива. «Ми з вами стільки на Комітенті говорили про непрозорість власності цієї структури і про те, як багато це створює проблем для інформаційної безпеки держави. Ми знаємо прекрасно, що туди хтось хоче зайти, щось відкупити, для того, щоб контролювати ринок цифрового телебачення в Україні. Ми цю проблему розуміємо. Якщо ми з вами прийняли закон про прозорість власності для телеканалів і радіоканалів, то чому не приймати закон про провайдера, який фактично є ключовою фігурою для цифрового  мовлення. Ми прекрасно розуміємо перспективи в залі, але тим не менш Тут важливо мати послідовну політичну позицію комітету», – сказала вона.

Член Комітету Григорій Шверк зауважив, що цей закон має стосуватися всіх провайдерів, зокрема і компанії «Воля». Вікторія Сюмар відповіла, що такі пропозиції можна внести між першим і другим читанням.

З пояснювальної записки видно, що законопроект №9161 стосується ТОВ «Зеонбуд», яке внесено до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій рішенням НКРЗІ. Структура власності ТОВ «Зеонбуд» відповідно до вимог законодавства України щодо прозорості медіавласності опублікована на його офіційному веб-сайті компанії. Згідно з цією інформацією 100% часток у статутному капіталі ТОВ «Зеонбуд» належать кіпрській компанії Planbridge Limited, яка, в свою чергу, належить трьом іншим компаніям, зареєстрованим в Белізі (Burgerville Holdings Limited и Adisson Trading Limited) та на Британських Віргінських Островах (Follberg Investments Limited). Кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Зеонбуд» є троє громадян Республіки Кіпр та один громадянин Великої Британії.

«Іншими словами, починаючи з 31 липня 2018 року, все загальнонаціональне цифрове наземне ефірне мовлення залежатиме від приватної компанії з непрозорою структурою власності, реальні кінцеві бенефіціарні власники якої, як свідчать численні публікації у ЗМІ, не встановлені», – зазначають автори проекту у пояснювальній записці.

Проект закону передбачає внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», якими на провайдерів програмної послуги розповсюджуються вже існуючі для телерадіоорганізацій вимоги щодо структури власності. Так, пропонується закріпити, що в Україні забороняється засновувати та брати участь в провайдерах програмної послуги:

  • органам державної влади та органам місцевого самоврядування, юридичним особам, які вони заснували, на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами провайдера програмної послуги, якщо рішення про їх створення або положення про них не передбачає повноважень засновувати провайдерів програмної послуги;
  • фізичним і юридичним особам, які є резидентами країни, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, а також юридичним особам, учасниками (акціонерами) яких є такі юридичні або фізичні особи, на усіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами провайдера програмної послуги і кінцевим вигодо одержувачам.

Відповідно до законопроекту, для провайдера програмної послуги багатоканальної цифрової ефірної телемережі із загальнонаціональним покриттям законопроектом встановлюються додаткові вимоги:

  • кінцевим бенефіціарним власником (кінцевими бенефіціарними власниками) провайдера програмної послуги багатоканальної цифрової ефірної телемережі із загальнонаціональним покриттям може бути виключно громадянин України (громадяни України);
  • юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів України, а також особам без громадянства забороняється брати участь у провайдері програмної послуги багатоканальної цифрової ефірної телемережі із загальнонаціональним покриттям на усіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами.

Згідно з проектом, недотримання наведених вимог є підставою для відмови у видачі та продовженні ліцензії провайдера програмної послуги, а у разі якщо недотримання наведених вимог виявлено Національною радою під час дії ліцензії, така ліцензія може бути анульована в судовому порядку за поданням Національної ради.

Проект Закону також передбачає внесення змін до Закону України «Про телекомунікації», якими запроваджуються аналогічні вимоги до структури власності операторів телекомунікацій, які здійснюють діяльність з надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації багатоканальних цифрових мереж ефірного теле- та радіомовлення із загальнонаціональним покриттям.

Раніше Комітет свободи слова розглядав питання переходу на цифрове мовлення і був стурбований монополізацією ринку компанією «Зеонбуд».

Як писав «Детектор медіа», послуги провайдера цифрового ефірного телебачення «Зеонбуду» за 2018 рік обійшлися суспільним, державним і комунальним мовникам у понад 13 млн грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2242
Читайте також
21.12.2018 16:16
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду