Freedom House відзначив зменшення свободи інтернету в Україні, але залишив її серед «частково вільних»

Freedom House відзначив зменшення свободи інтернету в Україні, але залишив її серед «частково вільних»

2 Листопада 2018
1453
2 Листопада 2018
19:34

Freedom House відзначив зменшення свободи інтернету в Україні, але залишив її серед «частково вільних»

1453
У 2017 році за 100-бальною шкалою свободи інтернету від Freedom House, де 0 - найгірший результат, а 100 - найкращий, Україна набрала 61 бал. У 2018 році - 45 балів, проте цього року шкала змінилась і тепер 0 - це кращий результат, а 100 - найгірший.
Freedom House відзначив зменшення свободи інтернету в Україні, але залишив її серед «частково вільних»
Freedom House відзначив зменшення свободи інтернету в Україні, але залишив її серед «частково вільних»

Правозахисна організація Freedom House опублікувала щорічний звіт щодо свободи інтернету у світі. Звіт охоплює події між червнем 2017 року та травнем 2018-го.

За даними організації, світова свобода інтернету знижується вже восьмий рік поспіль, тому що низка країн рухається до «цифрового авторитаризму», використовуючи китайську модель масштабної цензури та автоматизованих систем спостереження, також інтернет «отруюють» дезінформація та пропаганда.

З оцінених 65 країн рівень свободи інтернету впав у 26. Найбільші показники падіння спостерігалися в Єгипті та Шрі-Ланці, у Камбоджі, Кенії, Нігерії, Філіппінах та Венесуелі.

Серед подій, які вплинули на світову свободу інтернету, у Freedom House нагадали, що в останній рік відбувся масштабний витік особистих даних із Facebook, також зазначили вплив російських хакерів на виборців у США.

Майже в половині країн, де свобода доступу до інтернету знизилася, це було  пов'язано з виборами. У 12 країнах свобода інтернету знизилась через дезінформацію, цензуру, хакерські атаки або арешти критиків уряду під час проведення виборів.

За рейтингом правозахисників, найгірше зі свободою інтернету - у Китаї. 

Щодо України, то за 100-бальною шкалою, де 0 - найкращий результат, країна отримала 45 балів. Бали надавалися за обмеження доступу до інтернету, блокування контенту, порушення прав користувачів. Загальний рівень свободи інтернету в Україні, як і минулого року, зазначено як «частково вільний».

Як нагадали правозахисники, протягом звітного періоду український уряд заблокував більш ніж 200 веб-сайтів, також «все більше законодавчих пропозицій містять широкі положення щодо блокування веб-сторінок без рішення суду».

Також на місце в рейтингу свободи інтернету вплинули обшуки в інтернет-виданнях з проросійською позицією «Страна» та «Вести», арешти українською владою користувачів соціальних мереж, а бойовиками на Донбасі - блогерів та журналістів, ймовірно здійснені Росією кібератаки, отримання 4G-ліцензії мобільними операторами.

«Інтернет-медіа в Україні, як правило, менш стримуються економічним тиском та інтересами власників, ніж основні засоби масової інформації. Повсюдне використання соціальних мереж, зокрема Facebook, журналістами, політиками та активістами сприяє різноманітності та плюралізму в Інтернеті. Проте онлайн-журналісти, коментатори та користувачі Інтернету були вимушені здійснювати самоцензуру, особливо на теми, пов'язані з сепаратизмом, тероризмом, патріотизмом і конфліктом на сході. Самоцензура була більш поширеною в Криму та частинах східної України, окупованих проросійськими силами, де інтернет-користувачі та журналісти зіткнулися з нападами та залякуванням за вираження проукраїнських позицій», - йдеться в звіті.

Згадали у Freedom House також про проросійських тролів та ботів, кількість та активність яких, як повідомили в організації, за останній рік помітно зросла.

Нагадаємо, що у 2017 році за 100-бальною системою Україна набрала 61 пункт (що більше - то вільніша країна). У Росії тоді було 20 пунктів. У 2018 році російських результат - 67 зі 100 (за цьогорічною шкалою: чим більше - тим менш вільна країна).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1453
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду