Україні бракує іномовного контенту – керівник Інформаційного управління Апарату ВР

Україні бракує іномовного контенту – керівник Інформаційного управління Апарату ВР

24 Жовтня 2018
2303
24 Жовтня 2018
20:18

Україні бракує іномовного контенту – керівник Інформаційного управління Апарату ВР

2303
Керівник Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України Сергій Горячев зазначив, що Україна генерує й поширює замало іномовного контенту.
Україні бракує іномовного контенту – керівник Інформаційного управління Апарату ВР
Україні бракує іномовного контенту – керівник Інформаційного управління Апарату ВР

Таку думку він висловив 24 жовтня на експертному столі «Сучасні 
технології моніторингу та аналізу контенту для прогнозування і прийняття 
рішень у сфері захисту інформаційного простору України» в Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради України, організованому Радою інформбезпеки та кіберзахисту (РІК).

«На жаль, Україна не дуже гарно виглядає щодо генерації та розповсюдження іномовного контенту, якщо не брати до уваги російськомовний. Бракує контенту англійською, польською, іншими мовами європейських країн. Тоді як наш сусід-агресор працює з цим значно ефективніше й швидше, використовуючи всі можливі засоби – чи щоб спровокувати, чи щоб зробити його контент видимим», – зазначив керівник Інформаційного управління Апарату Верховної Ради.

Одним з найбільш активних російських медіа, на думку Сергія Горячева, є Sputnik – державна мережа іномовлення РФ.

«Це потужна прокисельовська організація, матеріали якої поширюються, здається, 18 мовами світу: від арабської до польської та німецької. Ми бачимо, що якщо певний політичний лідер відвідує будь-яку європейську державу, то Sputnik більше контенту генерує не лише російською, а й цією мовою й дає свою інтерпретацію цим подіям», сказав пан Горячев.

Також він вважає, що Україна в цьому процесі «програє в секторі європейському й загальносвітовому».

«Адже є впливові медіа, скажімо, в Канаді, які роблять антиукраїнські акценти, антидержавні, й активно поширюють цю інформацію. І там, у канадців чи американців, українських телеканалів немає, контент з України не користується попитом», – додав керівник Інформаційного управління українського парламенту.

Народний депутат, член Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Григорій Шверк нагадав, що в Україні є телеканал іномовлення UATV, який має завдання поширювати інформацію про Україну по всьому світу.

«Він вже робить, на мій погляд, непоганий контент англійською та російською. Ним опікується Мінстець (Міністерство інформаційної політики України – ДМ). Я питав хлопців, звідти, чому, приїжджаючи в готель у будь-якій країні світу, там є 5-6 російських каналів і зокрема RT, але немає українського. Тільки в Брюсселі вже є. А щоб був, треба домовитися з кабельними та супутниковими операторами про трансляцію. Та кожного разу, коли вони подають запити до бюджету про гроші на це, виявляється, що коштів на це немає. І виходить, що Україна дає гроші на непоганий контент, але не на його поширення. А Росія витрачає на RT і Sputnik більше, ніж становить наш військовий бюджет загалом», – констатував нардеп.

Пан Шверк додав, що, на жаль, коли в ВР розглядається бюджет, інші сфери виявляються пріоритетнішими.

«Ті люди, які остаточно приймають рішення, інформаційну безпеку першим пріоритетом не вважають. В цьому велика проблема, але треба розуміти, що ми ніколи не зможемо робити те, що сьогодні робить RT і Sputnik, без грошей. Але щось робити треба», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко повідомив, що телеканал іномовлення України UATV планується запустити у Білорусі. Крім того, у серпні 2018 року телеканал іномовлення України UATV з’явився в мережі кабельного та інтернет-провайдера Республіки Молдова StarNet, у вересні - став доступний в Індонезії.

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2303
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду