Юрій Павленко запропонував обговорити спільно з правоохоронцями факти їхньої бездіяльності під час нападів на журналістів

Юрій Павленко запропонував обговорити спільно з правоохоронцями факти їхньої бездіяльності під час нападів на журналістів

4 Жовтня 2018
1682
4 Жовтня 2018
22:10

Юрій Павленко запропонував обговорити спільно з правоохоронцями факти їхньої бездіяльності під час нападів на журналістів

1682
Комітет свободи слова розглянув кілька випадків нападів на представників ЗМІ, під час яких представники поліції не надали допомогу потерпілим.
Юрій Павленко запропонував обговорити спільно з правоохоронцями факти їхньої бездіяльності під час нападів на журналістів
Юрій Павленко запропонував обговорити спільно з правоохоронцями факти їхньої бездіяльності під час нападів на журналістів

На засіданні 3 жовтня 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики обговорив обставини перешкоджання професійній діяльності журналістів та заслухав представників поліції й прокуратури щодо ходу розслідування цих справ.

Зокрема, народні депутати ознайомилися з обставинами нападу на знімальну групу ГО «Стоп корупції», що стався 11 вересня 2018 року на території ДП «Лідіївське» (філії ТОВ СП «Нібулон») у селищі Лідіївка Миколаївської області; нападу в прямому ефірі на кореспондентку телеканалу Newsone Дарину Білеру та нападу п’яних молодиків на журналістів  програми «Надзвичайні новини» (ICTV) під час спільного патрулювання з поліцейськими. За словами очевидців, під час усіх цих конфліктів простежувалася бездіяльність поліцейських на місці подій, яка призвела до безкарності нападників.

Запрошена на засідання Комітету журналістка ГО «Стоп корупції» Христина Кришиха повідомила, що приїхала до Лідіївки з оператором на звернення місцевих мешканців, які скаржилися на рейдерське захоплення їхніх земель. Одначе спроби знімальної групи з’ясувати деталі справи, обернулися для журналістів шестигодинним полоном. Невідомі особи вантажівками заблокували знімальну групу поблизу офісу підприємства, напали на оператора, пошкодили техніку, вимагаючи віддати флеш-карти із відзнятим матеріалом. Два наряди поліції, які прибули на виклик журналістів, безпорадно спостерігали за протиправними діями кількох десятків молодиків. Коли потерпілі журналісти врешті-решт звернулися до присутніх на місці події представників Нацполіції із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності знімальної групи, поліцейські відмовилися приймати їхню заяву.

Директор програми «Надзвичайні новини» Едуард Остапенко також акцентував увагу членів Комітету на тому, що київські  поліцейські під час з журналістами спокійно спостерігали за діями компанії молодиків, які напали на журналістів ICTV.

Нагадаємо, за словами представників Newsone, запрошених на засідання Комітету, небажання виконувати прямі обов’язки з охорони громадського порядку представники поліції продемонстрували і під час акції протесту під ГПУ та нападу на кореспондента телеканалу Дарину Білеру.

На думку члена Комітету Юрія Павленка, наведені факти є неприпустимими та потребують принаймні дисциплінарного стягнення. Народні депутати підтримали пропозицію Павленка звернутися до Міністерства внутрішніх справ із пропозицією обговорити проблему спільно з Комітетом свободи слова.

Заступник начальника головного слідчого управління Нацполіції Степан Довгунь поінформував присутніх про те, що за фактами нападу на журналістів, перешкоджання їхній діяльності, які мали місце у с. Лідіївка на Миколаївщині, порушено два кримінальні провадження, наразі тривають слідчі дії. Завершується розслідування побиття Христини Білери.

Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що Комітет і надалі триматиме на контролі справи перешкоджання журналістській діяльності і завжди виступатиме майданком для обговорення таких справ. Вона підтримала висловлену Юрієм Павленком та іншими народними депутатами України пропозицію невідкладно провести парламентські слухання щодо безпеки журналістів, але розширити тему слухань, додавши інформаційну безпеку України. Для цього необхідно внести зміни до раніше підготовленого членами Комітету проекту постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань.

На засіданні також виступила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк, яка передала народним депутатам інформацію щодо найрезонансніших порушень свободи слова в Україні, зібрану за вісім місяців 2018 року. Зокрема експерти ІМІ зафіксували 168 випадків, в тому числі 67 перешкоджань законній професійній діяльності журналістів.

Нагадаємо, у ніч із 28 на 29 вересня в Голосіївському районі декілька осіб напали на оператора та журналістку програми «Надзвичайні новини» телеканалу ICTV Юлію Гунько.

Нагадаємо, з початку 2018 року експерти ІМІ зафіксували в Україні загалом 168 випадків порушень свободи слова у 23 регіонах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1682
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду