У Миколаєві двом виданням вимкнули світло. В обленерго кажуть про порушення

У Миколаєві двом виданням вимкнули світло. В обленерго кажуть про порушення

2 Жовтня 2018
2574
2 Жовтня 2018
18:03

У Миколаєві двом виданням вимкнули світло. В обленерго кажуть про порушення

2574
Миколаївський центр журналістських розслідувань та обласна газета «Рідне прибужжя» повідомляють, що обленерго за вказівкою облдержадміністрації вимкнуло електропостачання в будинку, де вони орендують приміщення. В ОДА спростовують, а в обленерго кажуть про порушення з боку журналістів
У Миколаєві двом виданням вимкнули світло. В обленерго кажуть про порушення
У Миколаєві двом виданням вимкнули світло. В обленерго кажуть про порушення

Про те, що миколаївські журналісти майже тиждень працюють без світла, стало відомо з допису головного редактору Центру журналістських розслідувань Олега Оганова у Facebook.

«П’ятий день працюємо без електроенергії. Світло вимкнули за негласним розпорядженням обласної влади», – написав головред.

«Детектору медіа» він розповів, що без світла редакція працює з 26 вересня. Ноутбуки заряджають у волонтерів.

«Вимкнули електроенергію у середу ввечері о 17 годині. Вони підігнали вишку і просто перерізали кабелі. Світла немає в усьому будинку. В обленерго спочатку сказали, що це аварійні роботи по всьому кварталу, потім –  що це на підстанції проблема, а згодом повідомили, що щось не погодили з власником будинку. Кожного разу різні версії… Ми працюємо повний робочий день. Заряджаємо ноутбуки у волонтерів, які знаходяться по сусідству», – повідомив він.

Окрім Центру журналістських розслідувань у будинку приміщення орендує газета «Рідне прибужжя». Головна редакторка видання Тетяна Фабрикова повідомила, що редакція не припиняла роботу, газета видається. Вона вважає, що світло їм могли вимкнути через критику влади.

«Причина може бути в тому, що ми критикуємо владу, робимо розслідування, в яких фігурують держслужбовці нашого краю. Обленерго отримало вказівку, за нашими даними, від заступника губернатора. Ми найняли підрядну організацію, яка побачила що кабель був перерізаний. Вони хотіли його під’єднати і телефонували до обленерго, але там повідомили, щоб не лізли, "бо там політичний заказ, йде боротьба з газетою"… У кого є ноутбуки, працюють в офісі, заряджаючи їх у волонтерів. А ті, у кого стаціонарні – працюють з дому. Процес не припиняється, газета виходить, але от такий тиск з боку влади ми відчуваємо», – розказала редакторка.

На ситуацію відреагувала «Глобальна мережа журналістів розслідувачів» (GIJN).

«За неофіційною інформацією, керівники обленерго та водоканалу отримали вказівку відключити будівлю, де працюють журналісти, від водо- та електропостачання»,йдеться на сторінці мережі у Facebook.

Генеральний директор Миколаївобленерго Олег Співак повідомив «Детектору медіа», що не отримував ніяких вказівок від влади.

«Миколаївобленерго в політичні ігри не грає. Облдержадміністрація не має права давати будь-які вказівки та втручатися у діяльність суб’єктів господарювання.

З журналістами нічого протизаконного не роблять. Вони не тільки журналісти, вони ще суб’єкти господарювання, які мають вести свою діяльність відповідно до законодавства України. У них аварійна ситуація. Ми не знаємо, чи ліквідували вони її, чи відремонтували свій кабель. Попри це у них є порушення законодавства України, що стосується укладання договорів на постачання електроенергії, як виявилось», – сказав пан Співак.

Що саме порушили журналісти, він не сказав та повідомив, що знаходиться за кордоном і за більш детальною інформацією попросив звертатися після 5 жовтня.

Перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації В’ячеслав Бонь у коментарі «Детектору медіа» також повідомив, що адміністрація не давала обленерго таких вказівок.

«Це господарські відносини обленерго та споживача електропостачання. Тому яким чином ми можемо тиснути на обленерго? Це абсолютно не відповідає дійсності. Ми не маємо відношення до вимкнення електроенергії», – сказав він.

Головреди Центру та газети розповіли, що також мають проблеми з орендою приміщень, які знаходиться в комунальній власності.

«Строк оренди сплинув 12 вересня. Він автоматично мав пролонгуватися. Ми зробили оцінку майна, заплатили кошти, а потім вони нам повідомили, що не можуть продовжити договір. Причин не пояснюють», – розказав пан Оганов.

«Ми у травні стали ТОВ і вже не підпорядковуємось обласній раді. Наразі затягується питання з передачею засновницьких прав. Якщо станом на 1 січня 2019 року не закінчимо етап реформування, нас можуть закрити. ОДА не заключає з нами угоду про передачу приміщення редакції в оренду на 15 років, як передбачено законом», – пояснила редакторка.

Питання продовження договорів оренди Центру та газеті планується розглянути в ОДА цього тижня. Про це «Детектору медіа» повідомив радник голови Миколаївської облдержадміністрації Андрій Сенченко.

«Журналісти, яким там щось не подовжують, спілкувалися у п’ятницю з головою ОДА та заступниками. Були звинувачення, що хтось хоче щось собі забрати, прибрати. Це були емоційні заяви. І тому за зверненням депутатів створена комісія. Цього тижня буде зібрана нарада, запросять журналістів і будуть розбиратися згідно чинного законодавства, що там і як відбувається. Усі питання будуть розібрані», – пояснив він.

Зазанчимо, що 2 жовтня Верховна Рада не змогла ухвалити жодного з двох законопроектів «Про внесення змін до Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"». Зокрема про проблеми, які відбуваються у зв’язку з реформою нагадала голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар:

«Органи місцевої влади не завжди хочуть виходити зі складу засновників. Відбувається шантаж колективів, пов'язаний з майном редакцій, з орендою приміщень. Звільняються головні редактори, не дають можливість реєструвати газети з назвами, до яких звикли люди. Цей законопроект дозволяє трудовому колективу зареєструвати видання з такою ж назвою, якщо орган місцевої влади не виконав закону і не вийшов зі складу засновників. Також закон дає змогу залишити пільгову оренду майна, землі, приміщень, щоб ЗМІ, які пройшли складний процес реформування, могли надалі функціонувати. У грудні реформа має завершитися, і тоді нереформовані ЗМІ залишаються поза правовим полем».

 

Фото: Олега Оганова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2574
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду