Модель українського медіапростору — імперська

Модель українського медіапростору — імперська

10 Вересня 2018
2265
10 Вересня 2018
12:28

Модель українського медіапростору — імперська

2265
Зациклені на подіях «при дворі», ЗМІ й інформаційний рух роблять одностороннім, згори донизу.
Модель українського медіапростору — імперська
Модель українського медіапростору — імперська

Нещодавно в Конотопі сталися дві події. Одна з них: на сесії міськради сталася бійка, є постраждалі. Друга: у Конотопі припинився рух трамваїв.

Перша подія стала дуже резонансною. Про другу загальноукраїнські ЗМІ практично не повідомляли. Ймовірно, за заведеними в нас критеріями, бійка була важливою подією, припинення руху трамваїв у майже стотисячному місті — ні.

Але річ у тім, що обидві події тісно пов’язані між собою. Депутати Конотопської міськради поділилися на два непримиренних табори й через те так і не ухвалили міський бюджет на 2018 рік. Тож підтримувати роботу трамваїв і платити зарплатню робітникам неможливо. Гроші, нібито, в міста є — от тільки допоки не ухвалено бюджет, ними не можна користуватися. І мова не лише про трамваї — все місто перебуває на межі паралічу. Ситуація оповита чутками, але достеменної інформації взяти немає звідки: міські видання можуть бути небезсторонніми, а центральні ЗМІ ситуація в місті просто не цікавить. От якби там ще раз відбулася бійка!

Гаразд, сталася бійка — просто тобі вікопомна подія. А через що? З якої такої причини? Відповідь на це запитання, яку ви знайдете, буде такою: одна частина депутатів міськради — за міського голову міста, інша — проти. Все, стіна: глибше в ситуації ви не розберетеся ніяк. Чому й довкола чого таке протистояння? Чи має воно суто кланово-персоніфікований характер, а чи має глибші причини? А якщо має, то які? В чому полягає позиція мера та його прибічників, у чому — супротивників? А може, конотопське протиборство, мов дзеркало, відображає загальноукраїнське протистояння між реформаторами та консерваторами? Ні, годі, не шукайте — даремно.

А, до речі, протягом двох останніх років припинили ходити трамваї в Авдіївці, Костянтинівці та Краматорську. А суспільство на це не відреагувало ніяк. Бо звідки ж воно про це знало?

Гаразд, Авдіївка — прифронтове місто, й ситуація там — особлива. Хоча майже два роки тому трамвайних рух намагалися відновити, але фактично зусиллями ентузіастів: представники міської військово-цивільної адміністрації навіть на відкриття не прийшли! Що ж до Костянтинівки та Краматорська — багатьох жителів цих міст тепер можна досхочу агітувати на користь України, на користь оновлення й реформ, а вони вам відповідатимуть: «А от раніше в наших містах були трамваї, а тепер немає». Слова, а тим паче загальні слова, безсилі проти фактів. Але ж ідеться про найпроблемніший регіон! Про регіон, чимало жителів якого перебувають під впливом багаторічної російської пропаганди й ментально орієнтуються на Росію, а не на Україну! Переконані, що буцімто в Росії все добре, а в Україні все погано!

Спробуймо пригадати, які події хоча б у великих нестоличних містах ставали відомими з центральних ЗМІ. Скандали. Бійки. Катастрофи. Злочини. Природні катаклізми. Надзвичайні події. Ото й усе. Давно вже міжнародна журналістика в Україні — це переважно журналістика катастроф. Але зізнаймося чесно: хіба ж інформації з різних куточків України це не стосується тією ж самою мірою? Суспільство не може стежити за ситуацією в усій країні й тримати ту ситуацію на контролі, бо не має для того жодної інформації й не має, звідки її взяти!

А потім, після чергових виборів, ми не можемо оговтатися: та як же вони там могли так проголосувати? А якби суспільство уявляло ситуацію задовго до тих виборів, воно, цілком може бути, знайшло би якусь протиотруту, знайшло би якісь заходи. Та й влада так само.

Якось так у нас повелося, що центральним ЗМІ цікаві лише столичні події. Точніше, не так навіть столичні, а навколовладні. Повелося, що події не у столиці, коли це не щось геть екстраординарне, цікаві лише місцевим ЗМІ й, відповідно, місцевим жителям. Мовляв, ну яка всім українцям різниця, яке діло, що там відбувається в якомусь Херсоні!

До речі, кілька разів протягом останніх тижнів їздив до різних міст Київської, Чернігівської, Полтавської областей. Хотів купити місцеві газети — подивитися, що й про що вони пишуть. Не вийшло! Чесне слово, не вийшло! «Немає, прийдіть у четвер» (у середу, в понеділок) — так відповідають кіоскери. Місцеві газети — далеко не «Файненшл Таймз» за обсягом. А зважаючи на таку періодичність, наскільки детально вони можуть інформувати навіть місцеву громаду?

На превеликий жаль, модель українського медіапростору досі залишається імперською. Радянською, російською. Коли такою, що має загальносуспільну цікавість і цінність, вважається лише інформація «при дворі». Ну або при дворах. Коли ЗМІ виконують роль «височайших глашатаїв». Тож і ставляться до них політики, мов до придворних — слуг, фаворитів, блазнів.

А тепер накладіть цю ситуацію з медіа на той факт, що й політичні партії в нас функціонують «згори» — тобто не місцеві активісти, просуваючись партійними сходами, стають загальнопартійними керівниками, а центральне партійне керівництво призначає місцевих лідерів. Але ж це — типова олігархічна система з типовими олігархічними партіями. Зациклені на подіях «при дворі», ЗМІ й інформаційний рух роблять одностороннім, згори донизу. Консервують ситуацію, риють прірву між столицею та рештою країни — попри той навіть факт, що історично й аж до нещодавніх часів таке вже глибоке протиставлення столиці й провінції для України не було характерним.

Власне, змальована модель медіапростору розподіляє ролі в дуже простий спосіб: політики — активні діячі, суспільство — пасивні споживачі інформаційного «що дають». За такої моделі жителі різних куточків країни просто не відчувають інформацію з Києва як свою, а не чужу: мовляв, до столиці від нас далеко. Бо ЗМІ позбавляють їх відчуття, що події «при дворі» органічно вплетені в їхній власний контекст, позбавляють відчуття нерозривності контекстів у масштабах країни.

А за таких умов будь-якій чужинській пропаганді дуже легко грати на почуттях місцевого патріотизму, на почуттях «до столиці далеко».

Чомусь видається, що об’єднати суспільство, та ще й об’єднати як активного гравця, за таких умов дуже складно.

Фото: transphoto.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду