З початку 2018 року ІМІ зафіксував в Україні 117 випадків порушень свободи слова

З початку 2018 року ІМІ зафіксував в Україні 117 випадків порушень свободи слова

6 Червня 2018
1776

З початку 2018 року ІМІ зафіксував в Україні 117 випадків порушень свободи слова

1776
За п’ять місяців 2018 року експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували загалом по Україні 117 випадків порушень свободи слова, які сталися у 21 регіоні країни. Лідером з порушень прав журналістів з початку року став Київ з областю
З початку 2018 року ІМІ зафіксував в Україні 117 випадків порушень свободи слова
З початку 2018 року ІМІ зафіксував в Україні 117 випадків порушень свободи слова

За аналогічний період 2017 року було зафіксовано 101 випадок. Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», повідомляє сайт ІМІ.

До трійки лідерів увійшли випадки перешкоджання журналістській діяльності, побиття та погрози і залякування журналістів.

Найбільшу кількість порушень за п’ять місяців 2018 року ІМІ зафіксував у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 53 (за аналогічний період 2017 року – 34 випадки). Різке зростання в категорії «перешкоджання» експерти ІМІ зафіксували у 2018 році в лютому – 18 випадків та у травні – 12.

Другу позицію посіла категорія «побиття та напади» – 14, у 2017 році ця категорія посідала лише четверту позицію з 7 випадками.

Погрози посіли третє місце – 13 випадків (за аналогічний період минулого року погрози були на тому ж місці з 15 випадками).

Водночас із початку року ІМІ зафіксував зменшення випадків обмеження доступу до публічної інформації. Зокрема, експерти ІМІ зафіксували 9 таких випадків. Ця категорія посіла цьогоріч четверту позицію, за той же період 2017 року ця категорія посідала другу позицію з 16 випадками.

Лідером з порушень прав журналістів з початку року став Київ з областю (54 випадки). Далі йдуть Миколаївщина (7 випадків) та Одещина (5 випадків). В інших регіонах зафіксовано по чотири випадки, по три, два та одному випадку.

«Порушували переважно право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати. Ця тенденція є стійкою з минулого року», – повідомляє ІМІ.

Нагадаємо, у квітні Інститут Масової Інформації зафіксував в Україні загалом 17 порушень свободи слова. З них найбільше - дев’ять - у категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду