detector.media
04.07.2018 14:28
Комітет ВР з питань свободи слова зробив заяву щодо конференції ОБСЄ в Києві
Комітет ВР з питань свободи слова зробив заяву щодо конференції ОБСЄ в Києві
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики наголосив на провокативності та некоректності назви конференції, а також назвав провокаціями запрошення на захід російських пропагандистів і використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в’язня Кремля Олега Сенцова.

Про це йдеться в заяві Комітету, опублікованій на його сайті.

«Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики звертає увагу на неприпустимість втягнення таких авторитетних міжнародних організацій, як Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), у гібридну війну, яку Російська Федерація веде проти України, - зазначається в заяві. - Одним із елементів такої війни є сам факт заперечення збройної агресії РФ проти України, і, на жаль, ОБСЄ, проводячи міжнародну конференцію «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в країні та навколо неї», повторює кліше російської пропаганди».

Комітет наголошує, що «така назва конференції є провокативною та некоректною, оскільки не існує жодного «конфлікту в країні», натомість має місце збройна агресія РФ проти України а також анексія Російської Федерації частини української території всупереч всім міжнародним угодам. І факт такої агресії визнаний як міжнародними організаціями, так і більшістю країн світу».

У заяві також відзначається, що інформаційна війна є інтегральною складовою агресії Російської Федерації, і в таких умовах Україна змушена адекватно та пропорційно реагувати на відповідні загрози, захищаючи власний суверенітет і незалежність.

«Відтак запрошення на конференцію ОБСЄ російських пропагандистів із російських ЗМІ, які неодноразово вдавалися до інформаційних маніпуляцій проти України, можна трактувати як пряму провокацію», - заявили в Комітеті.

«Ми також вважаємо неприпустимим використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в’язня Кремля Олега Сенцова, який сьогодні перебуває на межі між життям та смертю внаслідок російських тортур», - підкреслюється в документі.

«Ми завжди стояли і будемо стояти на сторожі захисту прав журналістів та свободи слова в Україні. В той же час ми закликаємо організаторів конференції, в тому числі Представника ОБСЄ Арлема Дезіра, більш фахово розібратися в ситуації щодо гібридних інформаційних впливів, аби не перетворювати ОБСЄ на інструмент російських маніпуляцій», - резюмується в заяві.

Як повідомляв «Детектор медіа», 26 червня в Києві відбулася конференція ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї», під час якої фахівці у сфері медіа, представники ЗМІ, громадянського суспільства, міжнародних організацій дискутували щодо свободи ЗМІ та прав журналістів в Україні під час війни. Обговорення перетворилося на досить жорстку дискусію, якій ДМ присвятив низку своїх матеріалів.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY