Переглядати «чорні списки» немає жодних підстав - віце-прем'єр-міністр

Переглядати «чорні списки» немає жодних підстав - віце-прем'єр-міністр

19 Квітня 2018
2087
19 Квітня 2018
11:41

Переглядати «чорні списки» немає жодних підстав - віце-прем'єр-міністр

2087
Віце-прем'єр-міністр України В’ячеслав Кириленко прокоментував звернення представників телебізнесу і телеринку щодо перегляду або скасування списків осіб, які становлять загрозу національній безпеці України.
Переглядати «чорні списки» немає жодних підстав - віце-прем'єр-міністр
Переглядати «чорні списки» немає жодних підстав - віце-прем'єр-міністр

Про це В’ячеслав Кириленко сказав на засіданні Кабінету міністрів у середу, 18 квітня.

«Мене турбує, що зараз поновилися голоси, які вимагають обмежити або взагалі скасувати так званий чорний список – осіб, які становлять загрозу національній безпеці. Мова йде про акторів, режисерів тощо. Є звернення частини телебізнесу і телеринку до уряду з тим, щоб переглянути існуючий список і ухвалити нову урядову постанову. Це десь півтори сотні осіб. При цьому ніхто з цього списку, хто не визнає українського суверенітету і територіальної цілісності, хто активно підтримує анексію Криму, хто зі зброєю в руках підтримував російські війська на Донбасі, не зробив жодної заяви щодо зміни своєї позиції. Тобто підстав переглядати «чорний» список і вносити на розгляд уряд новий порядок формування цього списку немає жодних», - заявив віце-прем'єр.

Він також повідомив, що в парламенті ініційовано питання про скасування державних прокатних посвідчень.

«Це наш інструмент впливу на контент. Якщо ми з боку уряду підтримаємо цей законопроект, який вже зареєстрований в Верховній Раді, ми втратимо будь-який вплив на зміст телекіно, що демонструватиметься нашими телеканалами. Якщо цей шлюз буде зірвано, ми будемо вже постфактум реагувати на засилля на наших екранах серіалів, що пропагуватимуть країну-агресора. Тому я пропоную звернути на це особливу увагу», - наголосив В’ячеслав Кириленко.    

Як повідомляв «Детектор медіа», українські медіагрупи розробили і передали главі уряду проект постанови про порядок складання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Про це йшлося у зверненні до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, оприлюдненому на сайті Індустріального телевізійного комітету. Лист датовано 15 лютого, його підписали Олександр Ткаченко(«1+1 медіа»), Володимир Бородянський (StarLightMedia), Євген Лященко («Медіа Група Україна»), Сергій Созановський (Film.ua Group) і Влад Ряшин (Star Media).

Водночас лист не було підписано представниками «Інтер Медіа Груп», оскільки ця медіагрупа має окрему принципову позицію з питань, викладенних у листі, повідомляє ІТК.

Керівники медіагруп просили главу уряду розглянути запропонований проект і в разі погодження – дати відповідні доручення для розгляду та затвердження проекту Кабінетом Міністрів.

Також керівники медіагруп просили про окрему зустріч із прем’єр-міністром для обговорення порядку складання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, а також порядку фінансування українських телевізійних фільмів Міністерством культури.

Група «1+1 медіа» підтримала спільну ініціативу, але також виступила з окремою заявою. «1+1 медіа» заявила, що відповідні державні органи мають найближчим часом або впровадити чіткі критерії щодо формування та застосування Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, або скасувати «чорні списки» як такі.

Раніше Нацрада з питань телебачення і радіомовлення закликала парламент негайно уточнити норми закону, оскільки в законодавстві є колізія щодо показу радянських фільмів за участі фігурантів з так званого «чорного списку» Мінкульту. «Нема чіткого розуміння, як реагувати на трансляцію радянського фільму, який був створений до 1991 року, за участі особи, що внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, і прокатне посвідчення на цей кінематографічний твір не скасоване», – пояснив проблему регулятор у своєму зверненні до Верховної Ради.

Нагадаємо, перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, Міністерство культури України складає на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Про це нагадується на сайті відомства.

Станом на 20 березня 2018 року до зазначеного Переліку внесено 131 особу

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2087
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду