Оголошено фіналістів конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

Оголошено фіналістів конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

26 Лютого 2018
1420
26 Лютого 2018
17:06

Оголошено фіналістів конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

1420
До короткого списку 6-го Конкурсу художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» увійшли (за абеткою) Гаяне Авакян, Тетяна Гладиш, Віра Курико, Вадим Лубчак, Олена Максименко, Григорій Пирлик, Євгенія Подобна, Тетяна Синьоок, Анастасія Федченко, Христина Шалак. Імена трьох переможців стануть відомі 23 березня.
Оголошено фіналістів конкурсу художнього репортажу «Самовидець»
Оголошено фіналістів конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

Про це повідомила кураторка конкурсу «Самовидець» Марія Семенченко.

Тексти фіналістів вийдуть окремою збіркою репортажів у видавництві «Темпора».

А імена трьох переможців стануть відомі на церемонії нагородження, що відбудеться 23 березня в київській книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3).

Автори найкращих текстів отримають винагороди: І місце — 10 000 грн, ІІ місце — 7 000 грн, ІІІ місце — 5 000 грн.

Тема 6-го «Самовидця»— «Покоління вільних. Як нова генерація творить майбутнє». Хто вони? Які? Чим живуть? Як вони бачать минуле, осмислюють теперішнє, а головне — як творять майбутнє? Які явища, процеси, події наближають майбутнє і нас до нього? Історії успіху й історії спроб і помилок, герої, які роблять щось надзвичайне і глобальне, і герої, які не творять нічого важливого в масштабах світу та історії, але чий маленький світ і його можливості розгледить талановитий автор.

Цього року на конкурс надійшло 82 роботи. Десятку найкращих обирало журі у складі Єлізавети Гончарової, Олега Криштопи та Марії Титаренко.

«Шість із десяти найкращих текстів 2017-го — із зони бойових дій, - каже репортажист, журналіст, письменник Олег Криштопа. - Але що цікаво: вони геть не відповідають і очікуванням про воєнний репортаж — там, здається, нема жодного вибуху. Власне, це і є найприємніше враження від конкурсу: розрив не снарядів, а шаблонів. Замість уявленого нами романтичного «покоління вільних» раптом проявилося щось геть інше. Об'єднати ці тексти важко, практично неможливо. Різні теми, герої, стиль. Єдина спільність — певний сумбур, в якому, якщо прислухатися, можна вловити ритм нашого часу — рваний, переляканий раптовою конечністю, насичений зайвими шумами гіперінформативності, посттравматичності і навіть, перепрошую, постправди».

«Цьогорічна тема для репортажів в моєму розумінні була спрямована на пошук героїв, які живуть серед нас та надихають на зміни: внутрішні, зовнішні, глибокі чи тимчасові. Але зустрічі з якими обов’язково роблять нас іншими, - вважає репортажистка, переможниця 4-го «Самовидця», авторка книжки репортажів «Десь поруч війна» Єлізавета Гончарова. - Тому в текстах я шукала передусім людей, головна ознака яких — бажання волі в найвищому її значенні».

«Поміж журі точилися справжні баталії: у кожного була своя «розкладка» відібраних, — відкриває секрет дослідниця нон-фікшн літератури Марія Титаренко. - Тому доводилося іще раз за разом думати-гадати про кожен окремий текст, його формат, відповідність темі конкурсу, знахідки і недогляди анонімних авторів. Але консенсусу було досягнуто. Впевнена, що ця чергова збірка репортажів викличе у читача цілу палітру емоцій і навіть дрижаки по шкірі. А передовсім засвідчить, як поступово, але впевнено український репортаж росте, увиразнюється і стає самобутнім».

Як повідомляв «Детектор медіа», 13 лютого Організація Об’єднаних Націй в Україні нагородила переможців конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку».

На конкурс було направлено більше 100 робіт українських журналістів. Роботи переможців були обрані експертами, фахівцями агентств, фондів та програм ООН в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1420
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду