Генпрокуратура готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу Гужві, який утік до Австрії

Генпрокуратура готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу Гужві, який утік до Австрії

1 Лютого 2018
1676
1 Лютого 2018
18:45

Генпрокуратура готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу Гужві, який утік до Австрії

1676
Генеральна прокуратура України готує клопотання до суду про застосування суворішого запобіжного заходу щодо головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужви, який напередодні заявив про виїзд до Австрії.
Генпрокуратура готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу Гужві, який утік до Австрії
Генпрокуратура готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу Гужві, який утік до Австрії

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

ГПУ заявляє, що Ігор Гужва так і не отримав обвинувальний акт у справі  кримінального правопорушення, пов’язаного з вимаганням у народного депутата Дмитра Лінька  грошових коштів за нерозголошення відомостей щодо особистого життя та політичної діяльності.

«Підозрюваного 29.12.2017 викликано для вручення обвинувального акту на 10.01.2018. Однак він не з’являвся на виклики, мотивуючи це поганим станом здоров’я. У подальшому, 12.01.2018 прокурором у провадженні здійснено виїзд до Шевченківського районного суду м. Києва для вручення обвинувального акту до початку судового засідання в іншому кримінальному провадженні відносно директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» за ч. 3 ст. 212 КК України. Однак він знову не з’явився до суду з причин перебування на лікарняному. В той же день, тобто 12.01.2018 прокурором були здійснені повторні виклики його захисників на 16.01.2018 та на 22.01.2018», - повідомляє ГПУ.

Генпрокуратура зауважує, що відповідно до положень кримінального процесуального законодавства станом на сьогоднішній день відносно Гужви продовжує діяти обраний судом запобіжний захід у виді внесеної ним застави.

«Крім того, Шевченківським районним судом м. Києва здійснюється судовий розгляд у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК України. Під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні йому також було обрано запобіжний захід – заставу в розмірі 1 млн грн, яку внесено на рахунок суду», - повідомляє ГПУ.

В ході судового розгляду прокурором подано клопотання до суду в частині покладення на обвинуваченого додаткових обов’язків, у тому числі здати на зберігання три паспорти для виїзду за кордон. Однак, рішенням Шевченківського районного суду Києва в клопотанні прокурора про обмеження в користуванні обвинуваченим закордонними паспортами відмовлено, заявліє Генпрокуратура.

«У подальшому прокурором 08.12.2017 під час обвинувальної промови, тобто на завершальній стадії судового розгляду, подано клопотання про залишення раніше обраного йому запобіжного заходу (обов’язків не відбувати за межі Києва) в силі, проте обвинувачений, зловживаючи наявними процесуальними правами шляхом надання в судові засідання медичних довідок про стан здоров’я та неможливість явки в суд на цій підставі, обмежив право суду на розгляд клопотань прокурора щодо обрання стосовно обвинуваченого додаткових запобіжних заходів.

Зважаючи на викладене, та враховуючи, що директор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень стосовно нього, прокурором готується клопотання до суду щодо звернення застави в дохід держави та зміни запобіжного заходу на більш суворий», - йдеться у повідомленні ГПУ.

Раніше, 31 січня стало відомо, що головний редактор інтернет-видання «Страна.ua» Ігор Гужва залишив територію України і попросив політичного притулку в Австрії.  Він заявив, що виїхав за кордон через загрози його життю і свободі.

Водночас заступник генпрокурора України Євген Єнін заявив, що ГПУ готова просити у Австрії екстрадувати головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужву, якщо він буде оголошений в розшук і слідство звернеться з відповідним запитом.

Як писав «Детектор медіа», увечері 22 червня 2017 року в редакції інтернет-видання «Страна.ua» відбувся обшук із затриманням головного редактора видання Ігоря Гужви за підозрою у вимаганні й отриманні $10 тис. у народного депутата Дмитра Лінька з фракції Радикальної партії. Пан Гужва заявив, що обшук у редакції «Страни.ua» та його затримання – «спланована провокація». Згодом ГПУ опублікувала оперативне відео у справі про можливе вимагання хабара головним редактором інтернет-видання «Страна.ua».

23 червня 2017 року Ігорю Гужві було вручено повідомлення про підозру у вимаганні грошей (ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України), а в нього вдома відбувся обшук.

24 червня 2017 року Шевченківський районний суд Києва обрав затриманому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців з можливістю внести 544 тис. гривень застави. Раніше прокуратура просила суд призначити заставу у сумі 3 млн гривень.

26 червня 2017 року за Ігоря Гужву була внесена його заступницею Світланою Крюковою застава у розмірі 544 тис. грн. 27 червня головреда «Страна.UA» випустили із СІЗО

22 серпня 2017 року Шевченківський районний суд Києва продовжив до 22 вересня запобіжний захід Ігорю Гужві.

22 грудня 2017 року прокуратура міста Києва повідомила, що Шевченківський районний суд Києва засудив «спільника» Ігоря Гужви у справі про вимагання до позбавлення волі на 4 роки з випробувальним строком 2 роки. За повідомленням прокуратури, кримінальне провадження стосовно Ігоря Гужви було завершено і після ознайомлення стороною захисту з матеріалами досудового слідства обвинувальний акт мав бути скерований до суду.

Влітку 2017 року стало відомо про ще одне кримінальне провадження: 3 липня Ігор Гужва повідомив про нове провадження, яке, начебто, відкрите через втручання в особисте життя народного депутата України Антона Геращенка.

1 серпня 2017 року Служба безпеки України повідомила Печерському райсуду Києва, що поліція виявила під час проведення обшуків в офісному приміщенні редакції «Страна.ua» електронні документи Міністерства оборони України, які, можливо, становлять державну таємницю. У відповідь Ігор Гужва заявив, що не отримував ніякої секретної інформації Міноборони.

9 серпня 2017 року СБУ провела обшуки в редакції «Страна.ua» та вдома у чотирьох журналістів видання в рамках кримінального провадження за ч.1. ст.328 Кримінального кодексу України (розголошення державної таємниці).

Нагадаємо, що також Ігор Гужва був обвинуваченим у кримінальній справі про ухилення від сплати податків на суму 17,8 млн грн ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія – колишній засновник і видавець газети «Вести», яку очолював Ігор Гужва). 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1676
Читайте також
03.10.2018 10:30
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду