«Аль-Джазіра» опублікувала журналістське розслідування про оборудки українських олігархів

«Аль-Джазіра» опублікувала журналістське розслідування про оборудки українських олігархів

8 Січня 2018
4643

«Аль-Джазіра» опублікувала журналістське розслідування про оборудки українських олігархів

4643
Арабська медіакомпанія «Аль-Джазіра», яка працює в Катарі, оприлюднила своє розслідування, згідно з яким Олександр Онищенко і Павло Фукс купили у власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка за 30 мільйонів доларів зареєстровану на Кіпрі компанію Quickpace Limited, на яку записані активи на суму близько 160 мільйонів доларів, заморожені рішенням українського суду як кошти, здобуті в результаті злочинної діяльності
«Аль-Джазіра» опублікувала журналістське розслідування про оборудки українських олігархів
«Аль-Джазіра» опублікувала журналістське розслідування про оборудки українських олігархів

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У розлогому розслідуванні під назвою «Олігархи» йдеться, що це частина активів на загальну суму близько 1,5 мільярда доларів, яку українські суди заморозили в червні 2014 року в цілій низці компаній на Кіпрі, у Великій Британії, Панамі, Белізі і на Британських Віргінських островах.

Підрозділ журналістських розслідувань «Аль-Джазіри» заявив, що роздобув непідписаний примірник контракту, з якого випливає, що покупцями були сам Онищенко і Павло Фукс, магнат у галузі нерухомого майна, який зробив свої статки в Москві. За іншими документами, продавцем був олігарх-утікач Сергій Курченко, знаний як «гаманець «сім’ї» Януковича».

Видання наголошує, що і в Україні, і за її межами перепродувати арештовані активи незаконно.

Водночас Онищенко, з яким зв’язалися розслідувачі «Аль-Джазіри», заявив, що не бачить нічого поганого в такій оборудці. Один із пунктів контракту, йдеться в розслідуванні, передбачає, що покупці співпрацюватимуть над тим, щоб домогтися зняття арешту з активів, власниками яких є Quickpace.

Онищенко також підтвердив, що іншими учасниками угоди були Фукс і Курченко, але стверджував, що угода залишилася на папері і не була здійснена.

Тим часом, заявляють розслідувачі, один із кіпрських юристів з одного боку і Національне антикорупційне бюро України, яке розслідувало справу, з іншого, підтвердили, що продаж компанії Quickpace таки відбувся. Крім того, «Аль-Джазіра» отримала підтвердження про банківський переказ першої частини у 2 мільйони доларів із суми угоди.

Автори розслідування також наводять думку виконавчого директора антикорупційної організації «Transparency International Україна» Ярослава Юрчишина про те, що тепер немає ніякої надії повернути кошти, що перейшли з рук у руки.

Як повідомляв «Детектор медіа», наприкінці грудня Печерський районний суд заарештував цінні папери, корпоративні та інтелектуальні права, а також частину нерухомого майна бізнесмена-втікача часів екс-президента Віктора Януковича Сергія Курченка.

Про арешт коштів компанії «Український медіа-холдинг» (UMH), кінцевим бенефіціаром якої є згаданий бізнесмен, клопотали група прокурорів і слідчих Генеральної прокуратури, що здійснюють розслідування відмивання доходів, одержаних незаконним шляхом. Слідчі зокрема вказували на ризик втрати цих активів і на те, що в разі доведеності їх незаконного походження вони підлягають процедурі спецконфіскації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4643
Читайте також
21.12.2017 10:30
Олександр Заруцький
для «Детектора медіа»
2 108
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду