Слідчий, який веде справу Льовочкіна, заявляє, що співвласник використовує канал «Інтер» для залякування слідства

Слідчий, який веде справу Льовочкіна, заявляє, що співвласник використовує канал «Інтер» для залякування слідства

25 Листопада 2017
3055
25 Листопада 2017
17:01

Слідчий, який веде справу Льовочкіна, заявляє, що співвласник використовує канал «Інтер» для залякування слідства

3055
Заступник начальника управління Головного слідчого управління Нацполіції, підполковник поліції Дмитро Бут подав позов на телеканал «Інтер» і заявляє, що інформатака проти нього викликана тим, що він очолює слідчу групу у справі щодо одного із власників каналу Сергія Льовочкіна за кваліфікацією «фінансування тероризму».
Слідчий, який веде справу Льовочкіна, заявляє, що співвласник використовує канал «Інтер» для залякування слідства
Слідчий, який веде справу Льовочкіна, заявляє, що співвласник використовує канал «Інтер» для залякування слідства

Дмитро Бут направив позов про захист честі, гідності й ділової репутації до Шевченківського суду Києва. Про це він сказав у «Поліцейському інтерв'ю» на каналі «Еспресо».

«Вже подано один позов до Шевченківського суду про захист честі і гідності. Відповідач - телеканал «Інтер». Тобто у нас за законом відповідачем є та сторона, яка займається поширенням інформації. Тобто офіційно розповсюджувачем був телеканал «Інтер», я хочу, щоб вони сказали, на підставі чого вони роблять висновки, що я злочинець, роблю злочини, обманюю, займаюся рейдерством, вимаганням. Я вимагаю одного - нехай привселюдно скажуть, на підставі чого і чим вони це мотивували, коли звинувачували мене в тих чи інших злочинах. Якщо у них немає таких підстав - я навіть в теорії не можу уявити, як вони це будуть мотивувати - на підставі чого вони ці факти взяли, нехай вони офіційно опрілюднять цю інформацію», - сказав заступник начальника управління Головного слідчого управління Нацполіції.

Водночас Дмитро Бут пов’язав сюжети каналу «Інтер» із розслідуванням щодо співзасновника телеканалу, народного депутата («Опозиційний блок») Сергія Льовочкіна.

«Та інформаційна атака, яка відбувається в даний момент, на протязі двох місяців, викликана виключно тим, що з липня мною особисто розслідується кримінальне провадження щодо засновника телеканалу «Інтер». Кримінальне провадження було визначене в липні за Головним слідчим управлінням з кваліфікацією «фінансування тероризму шляхом викупу акцій у російського телеканалу». Власником телеканалу «Інтер» до 2014 року був «Первый канал» Російської Федерації. Після певних політичних моментів, природно, не можна було росіянам офіційно брати участь, бути засновниками - відповідно, впливати на іноземний канал, і була просто проведена зміна власника. Власником з'явився пан Льовочкін - колишній глава Адміністрації Президента (Януковича. - Ред.)», - заявив Дмитро Бут.

Він також нагадав, що згідно офіційно опублікованого телеканалом «Інтер» списку кінцевих бенефіціарів ПрАТ «Телеканал «Інтер» одним із засновників і кінцевих бенефіціарів є фірма OSKARO (Кіпр). Згідно з поданою Сергієм Льовочкіним декларації, він є кінцевим бенефіціаром цієї фірми (вартість акцій близько 2 млрд. грн., за даними Дмитра Бута).

За його словами, зараз кваліфікація кримінального провадження щодо співвласника каналу «Інтер» - фінансування тероризму шляхом придбання акцій в російському каналі.

«Відповідно ми зобов'язані перевірити походження цих коштів. Наскільки я знаю, Генеральною прокуратурою планується додаткова кваліфікація зазначених фактів. Ми зараз йдемо від фактичних вже, кінцевих чистих, легалізованих грошей, які були перераховані на сплату за телеканал «Інтер», за покупку акцій. Ми йдемо знизу і зверху. У будь-якому випадку ми вийдемо на те, звідки ці гроші з'явилися. Вони не могли з'явитися з повітря, сума немаленька. У людини, держслужбовця, не може з'явитися з повітря 2 млрд. Значить, вийдемо автоматично на незаконність збагачення. Тому що фірма OSKARO отримала від одного підприємства, від іншого, третього, і ми йдемо по ланцюгу. Якщо ми кинемо в Європу міжнародні доручення, ми природно, як би вони там не крутилися, як не перемішувалися між собою, все одно ланцюжок буде виявлений. Якщо у нас є низ і є верх», - зазначив заступник начальника управління Головного слідчого управління Нацполіції.

Він також розповів про висунуту правоохоронцями версію відмивання коштів для придбання акцій «Інтера» в російського «Первого канала»: «Перераховуються гроші в офшорні компанії під виглядом надання послуг, під виглядом поставки товарно-матеріальних цінностей. Товарно-матеріальні цінності не поставляються, українське підприємство звертається до суду через неповернення валютної виручки. І суд постановляє визнати безнадійною заборгованістю. Так ось усіма цими підприємствами позови подавалися в один суд, розглядав їх один суддя.  В фірму OSKARO вже акумулюються чисты гроші, через близько 20 компаній миються-крутяться, і туди переводяться кошти. Але знову ж таки це версія, яка зараз перевіряється».

За його словами, місяць тому він отримав базову інформацію для використання в ході слідства. «І відразу після цього пішла атака», - сказав Дмитро Бут.

«Льовочкін - досить амбітна особистість, чотири роки очолював Адміністрацію президента. На моєму прикладі він хоче показати, що його не тільки не можна чіпати, в його сторону дивитися не можна», - зазначає правоохоронець.

При цьом він заявляє, що інформаційні атаки ніяк не вплинуть на подальший хід розслідування.

«Я не буду опускатися до таких методів, до яких опускається співвласник каналу. Я підкреслюю: якщо рішення буде прийнято, то рішення буде ухвалено на підставі документів, на підставі доказів. З свого боку я гарантую, що буде проведено об'єктивне якісне розслідування», - підсумував Дмитро Бут.

За даними реєстру судових рішень, справу призначили до розгляду на 18 грудня.

Нагадаємо, 36% Inter Media Group і, зокрема, каналу «Інтер», належить Дмитру Фірташу  (решта власників, згідно оприлюдненій мовником інформації станом на 31 грудня 2015 року – Сергій Льовочкін, Валерій Хорошковський та Світлана Плужнікова). При цьому саме Фірташ вказаний кінцевим бенефіціарним власником каналу.

Водночас, за інформацією ЗМІ, угода передачі акцій групи каналів «Інтер» від Валерія Хорошковського Дмитру Фірташу та Сергію Льовочкіну не закрита до цього часу, незважаючи на попередні заяви Хорошковського про передачу Фірташу 100% акцій Inter Media Group Limited 1 лютого 2013 року.

У листопаді директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив, що не варто оічкувати швидкого результату у розслідуванні справи про ймовірне незаконне збагачення народного депутата від «Опозиційного блоку», одного з власників групи каналів «Інтер» Сергія Льовочкіна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3055
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду