ІнАУ закликала Порошенка ветувати закон, який полегшить вилучення серверів

ІнАУ закликала Порошенка ветувати закон, який полегшить вилучення серверів

21 Листопада 2017
1685
21 Листопада 2017
09:37

ІнАУ закликала Порошенка ветувати закон, який полегшить вилучення серверів

1685
ІнАУ вважає, що Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» в частині протидії безпідставним вилученням електронних інформаційних систем прямо протилежний декларованій меті захисту бізнесу.
ІнАУ закликала Порошенка ветувати закон, який полегшить вилучення серверів
ІнАУ закликала Порошенка ветувати закон, який полегшить вилучення серверів

Інтернет Асоціація України звернулася до Президента України Петра Порошенка з проханням не підписувати Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (законопроект №7275 від 10.11.2017).

Про це «Детектору медіа» повідомили в ІнАУ.

ІнАУ просить Президента повернути документ до Верховної Ради України для повторного розгляду – зокрема в частині ухвалених змін до частини другої статті 168 КПК України.

«Вельмишановний Петре Олексійовичу! Звертаємося до Вас, як до гаранта додержання Конституції України, з проханням захистити права суб’єктів ринку телекомунікацій України, які можуть бути порушені внаслідок набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», ухваленим Верховною Радою України 16 листопада 2017 року, - йдеться у зверненні. - Закон справді містить ряд новацій, які певною мірою можуть запобігти зловживанням правоохоронних органів. Але в частині протидії безпідставним вилученням електронних інформаційних систем зміст Закону прямо протилежний декларованій меті.

Прийняті Законом зміни до частини другої статті 168 КПК України завдадуть значного удару по телекомунікаційній галузі, оскільки призведуть лише до узаконення неправомірних дій правоохоронців по вилученню електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку під виглядом проведення експертного дослідження, обмеження доступу власником тощо. Адже законодавчі зміни не містять заборони тимчасового вилучення, коли це обладнання є лише матеріальними носіями інформації, які не мають жодного доказового значення для кримінального провадження».

На думку фахівців ІнАУ, закон дозволить вилучати сервери на законній підставі «для проведення експертного дослідження», яке проводиться фактично у 100% випадків.

Крім того, значно посиляться корупційні можливості при проведенні слідства, адже тепер встановлена альтернатива щодо копіювання інформації або вилучення носіів на розсуд слідства.

Раніше ІнАУ зверталась до парламенту та до прем’єр-міністра України із закликом врахувати відповідні пропозиції, але аргументи не були почуті, наголошується в листі.

Нагадаємо, Верховна Рада в четвер, 16 листопада, ухвалила закон 7275 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». За відповідне рішення проголосували 312 народних депутатів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1685
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду