Юристи Порошенка звинуватили журналістське розслідування у «маніпуляціях, не підтверджених фактами»

Юристи Порошенка звинуватили журналістське розслідування у «маніпуляціях, не підтверджених фактами»

6 Листопада 2017
1367
6 Листопада 2017
17:41

Юристи Порошенка звинуватили журналістське розслідування у «маніпуляціях, не підтверджених фактами»

1367
Юридична компанія Avellum, яка надає послуги корпорації «Рошен» Петра Порошенка, заявляє, що опубліковане 5 листопада журналістське розслідування має маніпулятивні твердження, не підтверджені фактами.
Юристи Порошенка звинуватили журналістське розслідування у «маніпуляціях, не підтверджених фактами»
Юристи Порошенка звинуватили журналістське розслідування у «маніпуляціях, не підтверджених фактами»

Про це йдеться у заяві на сайті компанії .

«5 листопада 2017 року було опубліковано серію матеріалів "Слідство:Інфо", у яких наведено інформацію про Avellum та нашу співпрацю з юридичною фірмою Appleby. На нашу думку, ці матеріали містять маніпулятивні твердження, що не підтверджені фактами, та не наводять об’єктивного відображення позиції фірми, викладеної у відповідь на запит "Слідство:Інфо"», - йдеться у «Заяві Аvellum щодо розслідування Рaradise papers».

Компанія також опублікувала роз’яснення щодо тверджень журналістського розслідування

«Дійсно, як зазначено у процитованих "Слідство:Інфо" матеріалах, першочерговою задачею для розроблення міжнародної холдингової структури для корпорації "Рошен" було забезпечення продажу корпорації "Рошен" у разі, якщо це буде можливо відповідно до комерційних умов. Саме тому розроблена структура, що обговорювалася з Appleby, має ознаки підготовки корпорації "Рошен" до продажу», - зазначає Avellum.

За твердженням компанії, окремі способи продажу корпорації «Рошен», які розглядалися, не могли бути здійснені без міжнародної холдингової структури. Зокрема мова іде про здійснення первинного публічного розміщення акцій (IPO) корпорації «Рошен» на іноземній біржі або продаж міжнародній публічній корпорації. Інформацію про це компанія навела у своїй відповіді на запит журналістів «Слідство:Інфо» від 27 жовтня 2017 року.

«Ми наголошуємо, що міжнародна холдингова структура, розроблена для здійснення операції з продажу корпорації "Рошен", повинна була забезпечити уникнення подвійного оподаткування з метою того, щоб усі податки повною мірою було сплачено саме в Україні, а не за кордоном. У разі продажу корпорації "Рошен" усі кошти були би перераховані кінцевому власнику в Україну, задекларовані та з них було би сплачено усі податки. Так само як сьогодні усі податки корпорація "Рошен" сплачує і надалі буде сплачувати в Україні.

Саме про це ми зазначили у відповіді "Слідство:Інфо" від 27 жовтня 2017 року. Журналісти повністю проігнорували цю важливу інформацію і не висвітлили її у сюжеті. Ми вважаємо цей факт, а також висновок і заголовок статті щодо мети створення структури, маніпулятивними і тенденційними», - заявляє компанія.

Avellum стверджує, що, оскільки продати корпорацію «Рошен» було неможливо через комерційні обставини, було прийнято рішення передати корпорацію у «сліпий траст» відповідно до міжнародних стандартів.

«У зв’язку з передачею корпорації "Рошен" у довірче управління респектабельній міжнародній банківській групі Rothschild, Петро Порошенко не має повноважень на здійснення контролю за процесом пошуку покупців чи переговорним процесом щодо продажу корпорації "Рошен" чи будь-яких її частин. Зазначене питання повністю належить до компетенції та повноважень Rothschild…

Компанії міжнародної холдингової структури до передачі корпорації Рошен у "сліпий траст"не мали банківських рахунків. Тому будь-які заяви про порушення валютного законодавства чи перерахування готівкових коштів з України при створенні міжнародної холдингової структури є безпідставними домислами»,  - заявляє компанія.

Також  Avellum підкреслює, що відмова юридичної фірми Appleby від участі у реалізації проекту була пов’язана з агресією Російської Федерації проти України та готовністю Президента України «надати жорстку відповідь на незаконні дії військових підрозділів Російської Федерації».

«Таке рішення, прийняте фірмою Appleby, не може розглядатися як свідчення застережень щодо транзакції як такої. Avellum надає юридичні послуги щодо корпорації "Рошен" з 2013 року, та ми не маємо жодних застережень щодо представництва корпорації Рошен, Порошенка Петра Олексійовича чи управителя “сліпого трасту”, особливо враховуючи прозорість структури, дотримання всіх законодавчих приписів та відмінну ділову репутацію наших клієнтів», - підсумовує компанія.

«Детектор медіа» готовий опублікувати позицію журналістів «Слідства.Інфо».

Як повідомляв «Детектор медіа», Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані «Документи з райських островів» - внутрішній архів файлів юридичної компанії Appleby з Бермудських островів. Зокрема, на основі цих документів «Слідство. Інфо» випустило на «Громадському ТБ» та «UA:Першому» новий сюжет, присвячений корпорації Roshen.

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко назвала «безпідставними домислами» матеріали журналістського розслідування, згідно яким Петро Порошенко звинувачується в мінімізації податків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду