У Порошенка висновки журналістського розслідування щодо ухилення від податків назвали «безпідставними домислами»

У Порошенка висновки журналістського розслідування щодо ухилення від податків назвали «безпідставними домислами»

6 Листопада 2017
1254
6 Листопада 2017
12:54

У Порошенка висновки журналістського розслідування щодо ухилення від податків назвали «безпідставними домислами»

1254
Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко назвала «безпідставними домислами» матеріали журналістського розслідування, згідно яким Петро Порошенко звинувачується в мінімізації податків.
У Порошенка висновки журналістського розслідування щодо ухилення від податків назвали «безпідставними домислами»
У Порошенка висновки журналістського розслідування щодо ухилення від податків назвали «безпідставними домислами»

Про це Ірина Луценко заявила в понеділок на засіданні погоджувальної ради парламенту, повідомляє Українська правда.

За словами пані Луценко, офшорна компанія, про яку йдеться в розслідуванні, була створена виключно для передачі президентом корпорації «Рошен» у «сліпий траст».

«Щоб продати корпорацію Roshen, треба було створити міжнародну холдингову структуру. Ця структура була налаштована на те, щоб уникнути подвійного оподаткування, щоб усі податки повністю були сплачені в Україні, а не за кордоном», - наголосила вона. За її словами, такий офшор був необхідний, бо інакше, відповідно до Гаагської конвенції 1985 року, «Рошен» не можна було передати в довірче управління Ротшильду.

Компанії офшорного холдингу при передачі кондитерської корпорації не мали жодних банківських рахунків, - підкреслила представник президента.

«Будь-які заяви про порушення валютного законодавства чи перерахування будь-якої готівки з України при створенні цієї структури є безпідставними домислами», - наголосила Луценко.

Як повідомляв «Детектор медіа», Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані «Документи з райських островів» - внутрішній архів файлів юридичної компанії Appleby з Бермудських островів. Зокрема, на основі цих документів «Слідство. Інфо» випустило на «Громадському ТБ» та «UA:Першому» новий сюжет, присвячений корпорації Roshen.

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року ICIJ опублікував матеріали, відомі як «Панамський архів», з яких випливало, що деякі глави держав і відомі люди мають відношення до офшорів у Панамі. Розслідування було засновано на документах юридичної фірми Mossack Fonseca.

У журналістів з усього світу виявилося близько 11,5 млн різного роду документів, в яких містяться дані про офшорні компанії і рахунки 128 політиків і офіційних осіб, а також 29 мільярдерів зі списку Forbes. Серед них - 12 світових лідерів, їх наближені і родичі.

Зокрема, в той день на трьох каналах - «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» - було показано розслідування програми «Слідство.Інфо» (проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію через використані журналістами паралелі з військовими діями на Сході України

9 травня 2016 року ICIJ відкрив доступ до нової бази даних, яка грунтувалася на «Панамському архіві». Зокрема, в цих документах були офшори, зареєстровані на Президента України Петра Порошенка, тодішнього голову Адміністрації Президента Бориса Ложкіна, колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, мера Одеси Геннадія Труханова, який значився як громадянин Росії.

18 травня 2016 року вийшов другий випуск програми «Слідство.Інфо», присвячений офшорам Петра Порошенка. Цього разу автори сюжету відмовилися від емоційних паралелей з військовими діями й зосередилися на сухих фактах, намагаючись довести, що юристи Президента в обхід українського законодавства перевели з України на Кіпр 4 млн євро. Лінія захисту президентських радників тоді зосередилася на доведенні того, що фактичного переказу коштів не було, а натомість мав місце обмін статутного капіталу на акції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1254
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду