Кіпрська компанія Порошенка не відкривала банківський рахунок та не отримувала гроші за акції – юридичний радник

Кіпрська компанія Порошенка не відкривала банківський рахунок та не отримувала гроші за акції – юридичний радник

20 Травня 2016
2694
20 Травня 2016
22:13

Кіпрська компанія Порошенка не відкривала банківський рахунок та не отримувала гроші за акції – юридичний радник

2694
Фонд «Прайм Ессетс Кепітал», бенефіціаром якого є Петро Порошенко, не оплачував грошовими коштами підписку на акції. Про це пише в листі кіпрська фірма Dr. K. Chrysostomides & Co LLC, яка є юридичним радником СІІ «Конфекшенері Інвестментс Лімітед». Копія листа Dr. K. Chrysostomides & Co LLC є в розпорядженні «Детектора медіа»
Кіпрська компанія Порошенка не відкривала банківський рахунок та не отримувала гроші за акції – юридичний радник
Кіпрська компанія Порошенка не відкривала банківський рахунок та не отримувала гроші за акції – юридичний радник

У листі, зокрема, йдеться про те, що за винагороду в загальному розмірі 3 926 160,00 євро компанія СІІ «Конфекшенері Інвестментс Лімітед» випустила акції на користь ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм Ессетс Кепітал» на підставі Договору про підписку на акції від 25 березня 2016 року.

«Відповідно до договору Прайм Ессетс Кепітал” погодився сплатити передплату на акції в натуральній формі шляхом передачі частки в зареєстрованому в Україні ТОВ “Центрально-Європейська кондитерська компанія“, яка йому належала, на користь СІІКонфекшенері Інвестментс Лімітед“. При випуску акцій платежі в грошовій формі не здійснювалися.

Після дати заснування компанія СІІКонфекшенері Інвестментс Лімітед“ не відкривала банківський рахунок, тому єдиним можливим способом прийняття оплати за підписку на акції є оплата в натуральній, а не в грошовій формі», - йдеться в листі.

Далі «Детектор медіа» наводить його текст повністю, англійською та російською мовами.

Клікніть для збільшення

Нагадаємо, 19 травня фінансова група ICU, юридична компанія Avellum та аудиторська компанія Baker Tilly спробували спростувати інформацію з випуску програми «Слідство.Інфо» «Жити по-офшорному», яка вийшла в ефірі «Громадського телебачення» та «UA:Першого» 18 травня. Про це свідчать документи, які редакція «Детектора медіа» отримала від агентства стратегічних комунікацій «Голуб і Шинкаренко».

Зокрема, ICU та Avellum стверджують, що іноземні банківські рахунки для компаній, які фігурують у розслідуванні «Слідство.Інфо», не відкривалися.

«Сам факт того, що журналісти «Слідства.Інфо» змогли припустити, що формальна реєстраційна форма може бути підтвердженням проведення розрахунків, викликає сумніви в рівні підготовки даного сюжету – це може підтвердити тільки банківська виписка», – йдеться в їхньому листі.

Baker Tilly закидає журналістам маніпулятивність: «Команда журналістів звернулася до нас із проханням дати коментарі щодо загальних питань практики застосування трастів. При цьому нам не було надано жодних з документів, наявних у журналістів і відображених у сюжеті. Ми вважаємо, що це було зроблено з метою відобразити сумніви Олександра Почкуна, як експерта, відносно факту існування трасту. Ми вважаємо такий метод розслідування некоректним, а спосіб подачі матеріалу – маніпулятивним».

У відповідь на це «Слідство.Інфо» оприлюднило коментар керівника кіпрської юридичної фірми Elena Constantinou Law Office Єлени Константіну, яка стверджує, що в оригінальному документі з кіпрського реєстру грецькою мовою поле «Тип платежу» насправді має два записи.

«Слово metrita може означати лише «готівка». Фраза se idos значить «сплата натурою», це можуть бути векселі, акції, кілограми металу тощо. Готівкою було сплачено лише частину. Ми не знаємо точної суми», – пояснює вона.

Стосовно тверджень юристів Порошенка, що за акції взагалі не було сплачено готівкою, Константіну підкреслює, що кіпрська фірма Dr. Chrysostomides & Co, що займається офшорами Порошенка, відома своєю якісною роботою з документами.

«Доктор Хрісостомідіс поважний адвокат і не дозволив би подібних помилок. Якщо вони подали такий документ, це означає, що транзакцію закрито і частину акцій сплачено готівкою. З юридичної точки зору заперечити це їм буде дуже складно», – сказала Константіну.

Детальне інтерв'ю «Детектора медіа» з керівником та засновником агентства журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» Дмитром Гнапом і журналісткою «Слідства.Інфо» Анною Бабінець читайте за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2694
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду