ЦЕДЕМ видав збірник рекомендацій з доступу до інформації

ЦЕДЕМ видав збірник рекомендацій з доступу до інформації

9 Жовтня 2017
1088
9 Жовтня 2017
10:58

ЦЕДЕМ видав збірник рекомендацій з доступу до інформації

1088
Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) видав збірник рекомендацій про те, як приймати особисті запити від громадян, забезпечити їм можливість ознайомитись із документами у приміщенні розпорядника та організувати вільне відвідування засідань
ЦЕДЕМ видав збірник рекомендацій з доступу до інформації
ЦЕДЕМ видав збірник рекомендацій з доступу до інформації

Рекомендації були створені за результатами моніторингу, повідомляє Центр на своєму сайті.

«Наші монітори відвідали Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України та інші органи влади, органи місцевої влади у кожній області, а також усі центральні органи виконавчої влади з метою перевірити умови доступу до інформації у їх приміщеннях», – зазначає ЦЕДЕМ.

Проаналізувавши отримані результати моніторингу, експерти ЦЕДЕМ визначили основні проблеми, які виникають у громадян при спробі отримати інформацію та підготували поради для органів влади, які допоможуть краще організувати свою роботу у цій сфері.  

«У сфері доступу до публічної інформації, окрім профільного закону, є підзаконні акти, узагальнення судової практики, різноманітні рекомендації про їх виконання. Підозрюємо, що середньостатистичному службовцю, обтяженому великою кількістю обов’язків (не обов’язково тільки по забезпеченню доступу до публічної інформації), законодавчих обмежень та соціальних очікувань, складно в них розібратися», – відзначили автори рекомендації.

Крім того, у рекомендаціях наведені не лише проблеми, з які виникли у запитувачів у процесі моніторингу, а й поради та позитивний досвід, який може стати прикладом для будь-яких розпорядників інформації. Окрему увагу також приділено  рекомендаціям зі створення умов для запитувачів з особливими потребами.

Крім рекомендацій для органів місцевої влади, ЦЕДЕМ також видав окрему редакцію рекомендацій для центральних органів виконавчої влади з аналітичними матеріалами та порадами саме для цих розпорядників інформації.

За словами експертів ЦЕДЕМ, їхньою метою була не критика розпорядників інформації, а підвищення якості доступу до інформації, тож усі позитивні і негативні оцінки подаються знеосіблено.

Зазначено також, що це вже другий цикл рекомендацій для розпорядників інформації. Попередній посібник розійшовся по всіх регіонах України тиражем у 1,5 тис. примірників. Новий посібник також буде розісланий до державних органів.

завантажити примірник рекомендацій для ЦОВВ

Завантажити Рекомендації щодо забезпечення умов та безпосереднього доступу до публічної інформації в приміщенні розпорядників

Рекомендації видані Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

 

Нагадаємо, виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк повідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у поточному році року вдвічі.

Фото: ЦЕДЕМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1088
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду