У Комітеті свободи слова розробили законопроект про порядок висвітлення діяльності органів влади

У Комітеті свободи слова розробили законопроект про порядок висвітлення діяльності органів влади

6 Вересня 2017
1883
6 Вересня 2017
18:20

У Комітеті свободи слова розробили законопроект про порядок висвітлення діяльності органів влади

1883
Комітет з питань свободи слова та інформаційної діяльності підготував до реєстрації у Верховній Раді законопроект про порядок висвітлення діяльності органів влади та органів місцевого самоврядування.
У Комітеті свободи слова розробили законопроект про порядок висвітлення діяльності органів влади
У Комітеті свободи слова розробили законопроект про порядок висвітлення діяльності органів влади

Про це повідомила голова Комітету Вікторія Сюмар, яка закликала колег стати співавторами законопроекту.

«Ми фактично зробили з секретаріатом проект про порядок висвітлення діяльності органів влади та органів місцевого самоврядування. Ви пам’ятаєте, чому виникла необхідність ухвалення цього проекту, коли народні депутати-мажоритарники втратили можливість 20 хвилин виступати на філіях суспільного мовлення, оскільки закон про СМ цього не передбачає.

Ми вирішили до цього питання підійти системно. Діючий закон категорично не відповідає жодним нормам, він суперечить сам собі в кожній статті. Тому ми його суттєво переписали і спробували зробити з нього сучасний закон, який фактично регламентує порядок укладання договорів на висвітлення органів державної влади. Ми вперше спробували дати відповідь на питання, що таке офіційний вісник. Бо після роздержавлення преси комунальні і державні газети реформували, а що таке бюлетені, які ми залишили, ніхто не знає, зокрема, чим вони мають відрізнятися від газет.

Що стосується 20 хвилин. Ми запропонували суспільному мовнику та його філіям розробити формати, які давали б можливість звітування народних депутатів про роботу в своєму окрузі. Таким чином не може бути відмовлено депутату у звіті, в іншому – це буде нормальний сучасний формат, коли журналіст буде ставити запитання, а депутат звітувати», – сказала голова Комітету.

За її словами, розробники законопроекту чітко прописали, як мають транслюватися звернення Президента України, а саме, що обов’язково транслюється, а що на договірних умовах.

Нагадаємо, 13 квітня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики ухвалив роз’яснення щодо застосування окремих положень законодавства України стосовно права народних депутатів України на безкоштовні виступи в ефірі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та його регіональних філіях.

Норму про «обов'язкові депутатських 20 хвилин в ефірі державних мовників» містить закон про статус народних депутатів. Водночас експерти кажуть, що відповідно до закону,  про Суспільне мовлення,  НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб. Зобов’язання Суспільного телебачення і радіомовлення України щодо поширення повідомлень органів влади визначаються виключно Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» і обмежується екстреними повідомленнями і новорічним привітанням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1883
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду