Як князі стали ближче до людей на виставці історичних фактів від «1+1»

Як князі стали ближче до людей на виставці історичних фактів від «1+1»

24 Серпня 2017
5165

Як князі стали ближче до людей на виставці історичних фактів від «1+1»

5165
22 серпня команда документального фільму показала виставку історичних фактів, а також презентувала другу частину фільму «Повернення історії», котрий вийде в ефір на День Незалежності
Як князі стали ближче до людей на виставці історичних фактів від «1+1»
Як князі стали ближче до людей на виставці історичних фактів від «1+1»

У стрічці «Повернення історії» розкриватимуть таємницю зникнення останків представників князівської династії Рюриковичів із більшості їхніх поховань. Також однією з головних сюжетних ліній фільму буде спроба відтворити справжнє обличчя великого київського князя Ярослава Мудрого.

Виставка, яка є інтерактивним продовженням стрічки, мала проходити на Михайлівській площі і складатися з двох частин. Перша — унікальна експозиція, котру могли побачити відвідувачі виставки лише першого дня її роботи. Це княжі печатки, жіночі прикраси часів Київської Русі, череп нащадка Ярослава Мудрого та вперше відтворена творчою групою зовнішність Ярослава Мудрого у форматі 3D.

Друга — власне виставка фактів, стенди, що руйнують міфи щодо історії України. Через зливу найцінніші експонати переїхали до ресторану «Княжий град», де й відбулися презентація фільму та відкриття виставки.

Акім Галімов презентує виставку історичних фактів

За словами Акіма Галімова, автора стрічки, виставка є спробою «вийти з телевізора і зробити крок до глядача». Усі експонати, привезені з музеїв, сховищ із різних куточків України відіграють певну роль у фільмі «Повернення історії».

Зокрема, на виставці були представлені два зображення Ярослава Мудрого. Перше — бюст князя, котрий можна побачити біля його саркофага у Софії Київський, зроблений радянським антропологом Михайлом Герасимовим. На Ярославі шапка, він носить довгу бороду.

3D-реконструкція зовнішності Ярослава Мудрого, зроблена командою «Повернення історії»

Другий — реконструкція зовнішності можновладця у форматі 3D, створена науковцями в рамках роботи над фільмом. У нового Ярослава від бороди лишилися самі вуса, він скинув шапку й постає простоволосим. На думку Акіма Галімова, ці деталі зовнішності, котрі на перший погляд видаються дрібними деталями, є вкрай важливими. Зображення князя Герасимовим є ідеологічним, Ярослав схожий на російського царя. «Якщо князь схожий на царя з іншої держави… Це дає підстави сучасним правителям цієї держави сказати: “Смотрите, тут был русский князь, значит, это русская территория”. “Русская” — у значенні російська», — пояснює важливість знахідок, зроблених у фільмі, його автор.

Інфостенди-руйнівники міфів на Михайлівський площі

Інформаційні стенди, розташовані на Михайлівській площі, також розвінчують історичні міфи. Зокрема, про те, що Інґіге́рда, дружина Ярослава Мудрого, похована в Новгородському соборі. Команда проекту провела дослідження, котре вказує на те, що її останки зберігаються у саркофазі князя у Софії Київській. На прикладі цієї знахідки Акім Галімов пояснює важливість спростування подібних історичних фальсифікацій: «Мине ще кілька десятиліть — і ніхто й не згадає, що Інґіге́рда мала якийсь стосунок до Києва — вона ж у Новгороді похована».

Відеорепортаж з виставки історичних фактів

У фільмі спростовується багато фактів, котрі є беззаперечними для офіційної російської історії. У пошуках архівних документів команда «Повернення історії» відвідала Москву. Ми поцікавилися в Акіма Галімова, чи виникали в нього якісь складнощі під час роботи в Росії.

Акіме, навіщо ви поїхали до Москви, чи були проблеми з акредитацією?

— Те, про що йдеться в нашому фільмі, так чи інакше стосується Росії, нашого з нею минулого. Адже ми були у складі Радянського Союзу, Російської імперії. Звісно, що ми маємо звертатися до архівів, істориків, що працюють у Росії. У першій частині ми провели спецоперацію, нам довелося майже нелегально лізти на дзвіницю (в Росії), щоб її сфотографувати. Не було інших можливостей. Цього разу ми вчинили інакше. Ми зробили офіційне подання до російського Міністерства зовнішніх справ, акредитувалися. Перешкод із отриманням акредитації не було. Але ті установи, до яких ми зверталися по сценарію, не захотіли з нами спілкуватися. Зокрема, нас цікавило сховище останків, розташоване в Москві. Це найбільше сховище людських кісток, які звозилися з усієї Російської імперії. Нам потрібно було потрапити туди для досліджень. Ми півроку вели з ними переговори, постійно чули якісь відмови — ремонт, інші причини.

Акім Галімов, автор фільму «Повернення історії»

Знову довелося проводити спецоперацію?

Звісно, ми спробували туди сунутися. Але це сховище добре охороняється. Ми з оператором навряд здатні на якийсь подвиг у такій ситуації. Цього разу ми вийшли за наше наукове коло, знайшли людину, котра мала стосунок до спецпризначенців, є колишнім військовим розвідником, нашим агентом-консультантом у стрічці. У нього є можливість отримати доступ до архівів, котрі розкривають багато таємниць щодо того, куди з України зникали кістки наших правителів протягом століть.

Спроба проекту «вийти з телевізора» не обмежується виставкою — команда розмістила QR-коди на Софійській, Поштовій, Михайлівській площах, а також Золотих воротах, Почайні. Якщо зіскануєте коди смартфоном — потрапите на сайт спецпроекту з найцікавішими історичними фактами, котрі стосуються цих місць.

Виставка історичних фактів триватиме на Михайлівській площі тиждень. Прем’єра фільму «Повернення історії» відбудеться 24 серпня о 22.15 на каналі «1+1».

Текст, фото: Олексій Темченко

Відео: Валентина Балабанова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5165
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду