Експертка з боку захисту на суді у справі Миколи Семени розкритикувала висновок лінгвіста ФСБ

Експертка з боку захисту на суді у справі Миколи Семени розкритикувала висновок лінгвіста ФСБ

18 Липня 2017
1172
18 Липня 2017
18:37

Експертка з боку захисту на суді у справі Миколи Семени розкритикувала висновок лінгвіста ФСБ

1172
Експертка російської ФСБ, яка писала висновок у справі кримського журналіста Миколи Семени, некомпетентна в галузі лінгвістики. Про це 18 липня заявила експертка з боку захисту Олена Новожилова.
Експертка з боку захисту на суді у справі Миколи Семени розкритикувала висновок лінгвіста ФСБ
Експертка з боку захисту на суді у справі Миколи Семени розкритикувала висновок лінгвіста ФСБ

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

«Цей висновок експерта не є таким, тому що там немає дослідної частини, там тільки вступна частина і висновки, які вона практично не обґрунтовує. По-друге, експерт не привела наукові джерела. По-третє, там маса помилок, які говорять, що експерт не володіє знаннями про мову в обсязі університету. Все це робить експерта некомпетентним. За матеріалами цього висновку варто заявити відвід експерту», - зазначила Олена Новожилова.

За інформацією адвоката Миколи Семени Олександра Попкова, всупереч запереченням прокурора, суд прийняв висновки фахівців з боку захисту і приєднав їх  до матеріалів справи.

Як відомо, на засіданні 7 липня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Криму допитав співробітницю управління ФСБ Росії у Криму і Севастополі Ольгу Іванову як свідка. Експертка розповіла, що вся «теоретична частина експертизи запозичена з методичних рекомендацій ФСБ», в яких виявилися помилки. Свої висновки експертка, яка знайшла в тексті Миколи Семени «заклики до порушення територіальної цілісності Росії», підтвердити в ході допиту не змогла і назвала заклики «непрямими».

Раніше суд над кримським журналістом Миколою Семеною на своєму черговому засіданні 18 липня долучив до матеріалів справи резолюцію Генасамблеї ООН з прав людини в Криму, що містить абзац про права журналіста.

Таке рішення прийняла суддя підконтрольного Кремлю Залізничного суду Сімферополя Наталія Школьна, незважаючи на протести нового прокурора у справі Світлани Руковцевої.

Як писав «Детектор Медіа», на попередньому засіданні 7 липня суд допитав співробітницю управління ФСБ Росії у Криму і Севастополі Ольгу Іванову та директора перекладацького бюро «Транс-інтер» Вахтанга Караманяна.

Раніше адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявляв, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

20 січня 2017 року Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, в статті журналіста були виявлені «заклики до порушення територіальної цілісності Росії». 

На фото – Микола Семена

Фото: Антон Наумлюк, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1172
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду