detector.media
18.07.2017 18:37
Експертка з боку захисту на суді у справі Миколи Семени розкритикувала висновок лінгвіста ФСБ
Експертка з боку захисту на суді у справі Миколи Семени розкритикувала висновок лінгвіста ФСБ
Експертка російської ФСБ, яка писала висновок у справі кримського журналіста Миколи Семени, некомпетентна в галузі лінгвістики. Про це 18 липня заявила експертка з боку захисту Олена Новожилова.

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

«Цей висновок експерта не є таким, тому що там немає дослідної частини, там тільки вступна частина і висновки, які вона практично не обґрунтовує. По-друге, експерт не привела наукові джерела. По-третє, там маса помилок, які говорять, що експерт не володіє знаннями про мову в обсязі університету. Все це робить експерта некомпетентним. За матеріалами цього висновку варто заявити відвід експерту», - зазначила Олена Новожилова.

За інформацією адвоката Миколи Семени Олександра Попкова, всупереч запереченням прокурора, суд прийняв висновки фахівців з боку захисту і приєднав їх  до матеріалів справи.

Як відомо, на засіданні 7 липня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Криму допитав співробітницю управління ФСБ Росії у Криму і Севастополі Ольгу Іванову як свідка. Експертка розповіла, що вся «теоретична частина експертизи запозичена з методичних рекомендацій ФСБ», в яких виявилися помилки. Свої висновки експертка, яка знайшла в тексті Миколи Семени «заклики до порушення територіальної цілісності Росії», підтвердити в ході допиту не змогла і назвала заклики «непрямими».

Раніше суд над кримським журналістом Миколою Семеною на своєму черговому засіданні 18 липня долучив до матеріалів справи резолюцію Генасамблеї ООН з прав людини в Криму, що містить абзац про права журналіста.

Таке рішення прийняла суддя підконтрольного Кремлю Залізничного суду Сімферополя Наталія Школьна, незважаючи на протести нового прокурора у справі Світлани Руковцевої.

Як писав «Детектор Медіа», на попередньому засіданні 7 липня суд допитав співробітницю управління ФСБ Росії у Криму і Севастополі Ольгу Іванову та директора перекладацького бюро «Транс-інтер» Вахтанга Караманяна.

Раніше адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявляв, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

20 січня 2017 року Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, в статті журналіста були виявлені «заклики до порушення територіальної цілісності Росії». 

На фото – Микола Семена

Фото: Антон Наумлюк, «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY