Із кого зловтішається Тимошенко?

Із кого зловтішається Тимошенко?

29 Червня 2017
3508
29 Червня 2017
11:00

Із кого зловтішається Тимошенко?

3508
Україна зазнала потужної хакерської атаки. І за цих обставин на фейсбук-сторінці Юлії Тимошенко з'являється допис: «Як вберегтися від вірусу Petyа? Лише повне перезавантаження влади врятує країну!».
Із кого зловтішається Тимошенко?
Із кого зловтішається Тимошенко?

Україна зазнала потужної хакерської атаки. Найпотужнішої у своїй історії. Країна опинилася на межі хаосу, повної дестабілізації. Станом на сьогодні, 28 червня, досі не працюють чимало установ (як-от «Укрпошта»), проблемно зняти гроші з банкоматів чи розплатитися карткою в супермаркеті. Чимало людей, як і ваш автор, змушені відмовитися від планів, передомовлятися, відкладати вже призначені вкрай важливі справи. Ще нескоро підрахують, скільки таких дорогоцінних коштів буде витрачено на виправлення ситуації, й скільки інформації, що має державну важливість, буде втрачено назовсім. В Україні — шок.

І за цих обставин на фейсбук-сторінці Юлії Тимошенко з'являється допис: «Як вберегтися від вірусу Petyа? Лише повне перезавантаження влади врятує країну!» І — малюнок: кнопка з написом «Повне перезавантаження», на яку тисне палець.

Так і уявляється, як десь на самоті Юлія Тимошенко зловтішно посміхається й потирає руки від задоволення: аякже, такий неочікуваний подарунок! Але.

По-перше, те, що написано на фейсбук-сторінці лідерки «Батьківщини», не дотепно. Мільйони людей в Україні, а не сама лише геніальна опозиціонерка, помітили, що вірус названо зменшувальним ім'ям Порошенка. І промовчали. Нічого неочікуваного, парадоксального, влучно підміченого в дописі немає — сама лише банальність.

По-друге, російською мовою це зветься «семь бед — один ответ»: оце «лише повне перезавантаження влади врятує Україну», оцей малюнок кнопки «повне перезавантаження» — вони повторюються на фейсбук-сторінці мало не через два пости на третій. Вони є універсальною відповіддю, яку дає Юлія Тимошенко на геть усі запитання, універсальним виходом, який вона пропонує з будь-якої скрутної ситуації, — мало не засобом від нежитю й поганої погоди. Це вже зветься словом «зациклилася». Або — «нав'язлива ідея».

Але гаразд, припустімо, владу «повністю перезавантажено». А що та нова, перезавантажена влада має робити — принаймні, щоб не потрапити під вогонь знищення з боку Тимошенко? Як конкретно слід розв'язувати проблеми? А от цього ніде немає. «Перезавантаження влади» — оце і є єдина відповідь, якою Тимошенко обмежується. Перезавантажили владу — й усе, настала для всіх гарантована нірвана. А чи, може, комунізЬм — адже дедалі очевиднішим стає те, що Юлія Тимошенко обійняла спорожнілу політичну нішу, на якій раніше пасся Петро Симоненко.

По-третє, допис Тимошенко прозоро натякає на провину влади в цьому акті деструкції. Кажучи такі речі, в порядному товаристві заведено їх бодай аргументувати. А краще, доводити. Юлія Тимошенко, звинувачуючи всіх направо й наліво, ніколи й нічого доводити не звикла.

І стає справді моторошно. Бо уявімо собі на мить: Юлія Тимошенко стає президентом. Та Тимошенко, яка «не помиляється» і є «непогрішимою». Їй постійно будуть потрібні цапи-відбувайли, на яких можна буде покласти персональну провину за всі прорахунки й негаразди, за всі «вийшло не так, як гадалося». Покласти провину, нічого не доводячи й просто призначивши винними. Спочатку «в розход» підуть політичні супротивники, потім — однопартійці й соратники, все далі й далі, все більше й більше. 1937 рік без кінця?

По-четверте, в Україні — якщо не біда, то дуже неприємна, дуже скрутна ситуація. «Вітчизна в небезпеці» — це саме про цей випадок. Є ситуації, глузувати з яких — поза всякими межами порядності. Зловтішатися з яких не заведено. Є ситуації, коли не час з'ясовувати стосунки, хоч би які претензії одне до одного не були й хоч би якими вони були обґрунтованими. З України — от із кого в даному разі зловтішається лідерка «Батьківщини». «Хай руйнується Україна, але торжествує Тимошенко»? От саме так це й виглядає. І не дай Боже, станеться справжня біда — стихійне лихо або масована ворожа агресія. Як поведеться за такої ситуації Тимошенко — фантазія малювати відмовляється. Як завгодно поведеться. Як захоче, так і поведеться. Ніяких меж, за які не можна заходити, вона не відчуватиме.

І по-п'яте, існує не позбавлена логіки версія, що масована кібератака на Україну прийшла з Росії — й той факт, що в Росії цей вірус теж трошки погуляв, не має вводити в оману. В день кібератаки, що — за випадковим збігом обставин? — сталася напередодні Дня Конституції, були побоювання, що безпосередньо в День Конституції Росія може вдатися й до воєнних акцій. Фантазія вчергове відмовляється намалювати, що написала би Тимошенко на своїй фейсбук-сторінці, якби сталася масована воєнна атака росіян. Теж закликала би перезавантажувати владу? Одна лише біда: за випадковим збігом обставин, Росія саме цього й домагається.

Фото: politeka.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3508
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду