Ляшко пропонує Раді розслідувати фінансування «Інтера» з країни-агресора

Ляшко пропонує Раді розслідувати фінансування «Інтера» з країни-агресора

30 Травня 2017
2643
30 Травня 2017
10:01

Ляшко пропонує Раді розслідувати фінансування «Інтера» з країни-агресора

2643
Народний депутат Олег Ляшко (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) пропонує Верховній Раді утворити тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування фактів фінансування з країни-агресора телеканалу «Інтер», що становить загрозу національній безпеці України.
Ляшко пропонує Раді розслідувати фінансування «Інтера» з країни-агресора
Ляшко пропонує Раді розслідувати фінансування «Інтера» з країни-агресора

Відповідний проект постанови № 6511 він зареєстрував 25 травня.name="n22">

Головою ТСК у складі 19 народних депутатів Олег Ляшко пропонує обрати народного депутата від фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука, заступником голови – народного депутата від фракції «Народний фронт» Сергія Висоцького. До складу ТСК запропоновані імена конкретних представників «Народного фронту» (Юрій Береза, Микола Княжицький, Андрій Левус, Дмитро Тимчук) і «Самопомочі» (Олександр Опанасенко), а також позафракційних депутатів (Ганна Гопко).

МВС, СБУ, ГПУ та інші органи влади, установи та організації незалежно від форм власності мають забезпечити додержання норм законодавства щодо доступу членів ТСК до інформації, матеріалів і документів, що стосуються основного завдання діяльності ТСК.

Запланований термін діяльності ТСК – шість місяців, після чого парламент має заслухати на пленарному засіданні звіт ТСК про виконану роботу.

У пояснювальній записці Олег Ляшко нагадує, що «Інтер» - загальнонаціональний телеканал, який входить до медіа холдингу Inter Media Group, який є частиною DF Group, що належить Дмитрові Фірташу. «Інтер» розпочав мовлення 20 жовтня 1996 року в мережі УТ-3 на українських частотах ОРТ. Засновниками каналу, а точніше ЗАТ «Українська незалежна ТБ-корпорація», що мовила під логотипом «Інтера», спочатку були асоціація «Діловий світ» (51%), ТОВ «Пегас телебачення» (20%) і російське ОРТ (29%).

Олег Ляшко нагадує: «У 2015 році міністр МВС України А.Аваков почав розслідування справи щодо часткового привласнення телеканалу. Як йдеться в повідомленні МВС, встановлено, що в 1997 та 1999 роках невстановлені службові особи Фонду державного майна України, зловживаючи своїм службовим становищем, здійснили незаконну передачу у приватну власність 20 % акцій "Інтера". В результаті цього державі завдані збитки в сумі понад $ 800 млн».

Посилаючись на оприлюднену на сайті телеканалу «Інтер» інформацію про структуру власності, автор проекту постанови звертає увагу, що в ній «вказані численні товариства, компанії, які зареєстровані в інших країнах, в тому числі в Республіці Кіпр, Британських Вергінських Островах, Белізі, а також є податкові резиденти Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, що не виключає фінансування "Телеканалу "Інтер"з джерел, пов’язаних з державою-агресором».

Олег Ляшко нагадує, що заступником директора з розвитку компанії «Національні інформаційні системи», яка виробляє новинний контент для телеканалу «Інтер», є російський політтехнолог Ігор Шувалов. «Ігор Шувалов, будучи громадянином Росії, веде діяльність в Україні з часів Кучми, коли працював на голову його адміністрації В.Медведчука. В Україні з часів Януковича Шувалов працював на "Телеканалі "Інтер", де також співвласниками є Сергій Льовочкін та Валерій Хорошковський. 6 вересня 2016 року протестувальники біля стін "Телеканалу "Інтер", вимагали від керівництва та власників "Телеканалу "Інтер" змінити свою редакційну політику та звільнити заступника директора з розвитку компанії "Національні інформаційні системи" (НІС) Ігоря Шувалова. Однак цього зроблено не було», - йдеться в пояснювальній записці.

У зв’язку із цим Олег Ляшко пропонує утворити ТСК з питань розслідування фактів фінансування з країни-агресора телеканалу «Інтер», що становить загрозу національній безпеці України.

Нагадаємо, згідно з оприлюдненими на сайті телеканалу «Інтер» (ПрАТ «Телеканал “Інтер”») документами, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2016 року є Дмитро Фірташ (опосередковано володіє 36% телеканалу), власниками істотної участі – Валерій Хорошковський (опосередковано володіє 45% телеканалу) і громадянин Кіпру Васула Константіноу (опосередковано володіє 10% телеканалу). Сергій Льовочкін теж присутній у структурі власності каналу, але він не є власником істотної участі, оскільки опосередковано володіє менш ніж 10% телеканалу, а саме – 9%.

«Українська правда» з посиланням на власні джерела повідомила, що угода купівлі-продажу «Інтера» між Валерієм Хорошковським і Дмитром Фірташем із Сергієм Льовочкіним досі не закрита. За словами джерел в оточенні Валерія Хорошковського, угода щодо придбання акцій Inter Media Group Limited має бути закрита в січні 2018 року. У Льовочкіна і Фірташа наполягають, що це має відбутись у 2019 році.

Згідно з умовами угоди Валерій Хорошковський поступається акціями телеканалу по мірі надходження частин боргу. У близькому оточенні Сергія Льовочкіна стверджують, що вони винні Хорошковському кошти не за 45%, як записано в структурі, а за 30% акцій телевізійного активу. Суму заборгованості Фірташа і Льовочкіна перед Хорошковським називають різну - від 300 до 400 мільйонів доларів США.

Тим часом 22 травня українські прикордонники видворили за межі України Ігоря Шувалова, заступника директора з розвитку компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє для телеканалу «Інтер» інформаційно-аналітичні програми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2643
Читайте також
25.05.2017 11:21
Роман Кравець, «Українська правда»
1 639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду