Глава райдержадміністрації подав до суду на «Подільські вісті» за публікацію його декларації і програв процес

Глава райдержадміністрації подав до суду на «Подільські вісті» за публікацію його декларації і програв процес

15 Травня 2017
1945
15 Травня 2017
18:11

Глава райдержадміністрації подав до суду на «Подільські вісті» за публікацію його декларації і програв процес

1945
Голова Ізяславської райдержадміністрації (РДА), депутат обласної ради Борис Яцков не зміг довести в суді, що журналісти обласної газети «Подільські вісті» (Хмельницька область), оприлюднивши відомості з його електронної декларації, заплямували честь, гідність і ділову репутацію посадовця.
Глава райдержадміністрації подав до суду на «Подільські вісті» за публікацію його декларації і програв процес
Глава райдержадміністрації подав до суду на «Подільські вісті» за публікацію його декларації і програв процес

Про це свідить рішення Хмельницького міськрайонного суду, повідомляє «Незалежний громадський портал».

Борис Яцков оскаржував у суді публікацію «Багаті дружини "бідних" чиновників», яка вийшла у газеті «Подільські вісті» 22 грудня 2016 року. Журналісти проаналізували електронну декларацію чиновника за 2015 рік і передрукували фактаж, використовуючи оціночні судження.

Зокрема, говорилося, що сім’я голови Ізяславського голови РДА володіє трьома земельними ділянками і будинком на 185,6 квадратних метра. Ще є один будинок на 500 квадратів вони добудовують. Дружина чиновника Інна Яцкова орендує приміщення заправок в Ізяславі і в Славуті. Ще в оренді є приміщення магазину і автомийки. Автопарк Яцкова налічує пять автівок.

Газета також написала про начебто конфлікт інтересів у діяльності бізнес-леді Інни Яцкової і голови РДА Бориса Яцкова. Наприклад, тендер відділу освіту Ізяславської РДА на понад 500 тисяч гривень, який був проведений за переговорною процедурою і який виглала ФОП Інна Яцкова. У пояснювальній записці вказано, що послуги може надати тільки ФОП Яцкова, написали «Подільські вісті».

На думку посадовця, ця згадка з його е-декларації порочить його честь і гідність та честь і гідність членів його сім’ї, що негативно впливає на ділову репутацію як голови Ізяславської районної державної адміністрації.

Суддя Оксана Мазурок дійшла висновку, що оприлюденена інформація в газеті про статки чиновника містить  оціночні судження та має суспільний інтерес.

Вона навела окремі пункти з Резолюції 1165 (1998) Парламентської Європи про право на недоторканість приватного життя, в яких сказано: «Політичні діячі та посадові особи, які обіймають публічні посади або здійснюють публічну владу на місцевому, регіональному, національному чи міжнародному рівнях, вирішили апелювати до довіри громадськості та погодилися “виставити” себе на публічне політичне обговорювання, то вони підлягають ретельному громадському контролю і потенційно можуть зазнати гострої та сильної громадської критики у засобах масової інформації з приводу того, як вони виконували або виконують свої функції. При цьому зазначені діячі та особи не повинні мати більшого захисту своєї репутації та інших прав порівняно з іншими особами».

Таким чином, межа допустимої критики щодо політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж окремої пересічної особи, переконаний суд.

Нагадаємо, колектив громадсько-політичної газети «Подільські вісті» (Хмельницька область) заявив про небажання Хмельницької обласної державної адміністрації сплачувати борг перед часописом у сумі понад 150 тисяч гривень та звернувся до депутатів обласної ради з проханням виділити кошти на погашення боргів ОДА.

У свою чергу, Хмельницька ОДА заперечує факти існування заборгованості перед газетою «Подільські Вісті» та упередженого ставлення голови адміністрації до неї. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1945
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду