Любомир Левицький про запуск проекту «#Дайшансмрії»: «Піратство мене заїло»

Любомир Левицький про запуск проекту «#Дайшансмрії»: «Піратство мене заїло»

2 Травня 2017
2698

Любомир Левицький про запуск проекту «#Дайшансмрії»: «Піратство мене заїло»

2698
Режисер Любомир Левицький за підтримки Посольства США, USAID та інших партнерів запустив соціальні ролики проти піратства
Любомир Левицький про запуск проекту «#Дайшансмрії»: «Піратство мене заїло»
Любомир Левицький про запуск проекту «#Дайшансмрії»: «Піратство мене заїло»

Наприкінці квітня набув чинності закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», який пропонує новий механізм боротьби з піратством: власники авторських прав можуть у досудовому порядку блокувати нелегальний відеоконтент, якщо протягом двох діб з часу отримання повідомлення про розміщення піратського відео власник ресурсу не видалить його. При цьому встановлюється відповідальність за відмову блокувати нелегальний контент, а також за необґрунтовані вимоги щодо його блокування.

Паралельно з правовими важелями в Україні з’являються соціальні проекти, спрямовані на боротьбу з піратством. Наприкінці квітня український режисер Любомир Левицький («Штольня», «Тіні незабутих предків», «#SelfieParty») презентував соціально-освітній проект #Дайшансмрії (#GiveChanceToDream), покликаний привернути увагу до проблеми порушень авторського права та розвитку піратства у кіно, музичній індустрії, а також ІТ. Проект став можливим завдяки підтримці Посольства США в Україні, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Американської торговельної палати, Американського дому, Асоціації музичної індустрії України та ініціативи «Чисте небо».

За словами ідейника проекту Любомира Левицького, мета – підвищити рівень обізнаності людей про те, якої шкоди завдають творцям перегляди фільмів, програм чи музики на піратських ресурсах в інтернеті, унеможливлюючи реалізацію нових творчих задумів, так втрачається чиясь робота або мрія. «#Дайшансмрії» (#GiveChanceToDream) – це три соціальних відеоролики, присвячені боротьбі з відео-, аудіо- та IT-піратством. У межах проекту передбачається проведення освітньо-просвітницьких заходів, зокрема відкриття доступу до інформаційного веб-ресурсу та сторінки в соціальних мережах – там користувачі зможуть ознайомитися з легальними ресурсами, на яких, серед іншого, можна дивитися кіно та слухати музику.

Детальніше про проект ми розпитали Любомира Левицького.

– Любомире, з чого усе почалося? Чому ви особисто вирішили боротися з піратством, не чекаючи, поки за це візьметься якась асоціація?

– Організації вже борються: є антипіратська організація, яка бореться з піратством, але змін не видно. У мене як крали фільми, так і крадуть. Тобто я змін не побачив, тому зі своєї сторони я вирішив зробити максимум, що можливо.

Цей проект насправді зародився рік назад, але боротьба з піратством у мене почалася ще з 2005 року, коли я зняв свій перший фільм «Штольня». Ми з моїм співпродюсером ходили по Петрівці і забирали в піратів ящиками наш фільм – просто диски DVD. Але пізніше, як ми знаємо, DVD-ринок просто помер і з’явилася інтернет-ера. Ми зраділи насправді, сказали: «О, круто! Все, DVD пропало – пропаде піратство». Але сталося не так як гадалося. Боротися в Іінтернеті з піратами ще важче.

Після виходу мого останнього фільму «#SelfieParty» в прокат через місяць фільм з’явився в інтернеті, і я зрозумів, що це просто десятки, сотні тисяч переглядів, нелегальних завантажень з піратських ресурсів, а авторських прав ніхто нікому ніяких навіть близько не збирається оплачувати. Тому мене це заїло: це так виглядає, ніби ти живеш в якомусь кримінальному районі в будинку з відкритими дверима.. Хтось заходить до тебе і виносить якісь речі, ну а ти їм кажеш: «Беріть, завтра буде щось нове. Я ще куплю!» Як на мене, це шлях лузера. Тому ми вирішили з цим боротися. І я радий, що мене підтримали такі партнери, як Американське посольство, USAID, America House, медійники з Clear Sky (це декілька груп об’єднання по боротьбі з піратством), мережа кінотеатрів «Планета кіно».

– Яка роль партнерів?

– Основна роль – це брати участь у створенні і розповсюдженні цього проекту. Також ми створюємо сайт, на якому будуть розміщені ті ресурси, де можна легально (безкоштовно, чи платно, чи дешево) завантажувати та слухати музику, дивитися кіно.

– Що включає в себе проект?

– Це три ролики, які спрямовані за темами піратства в кіно, піратства в музиці, піратства в ІТ-сфері, тому що там теж є проблеми. Це звернення до людей, до їхньої свідомості. Ми не забороняємо нічого, ми розуміємо, що наш проект не зупинить піратство. Але ми можемо говорити до людей і дати їм розуміння того, що творчість країни в їхніх руках. Тобто творчі люди в їхніх руках.

– Хто виробляв ці ролики? Де вони будуть розповсюджуватися?

– Я був режисером і співпродюсером цього проекту. Виробник – компанії Vitamin Film Studio і Creative. Показувати ролики будуть по телеканалах, в кінотеатрах, в інтернеті. Поки що в рамках країни, а далі, можливо, агенції Американського посольства будуть розповсюджувати їх по всьому світу, тому що вони мають англійські субтитри і, можливо, ми навіть зробимо дубляж англійською мовою.

– Як будете оцінювати успішність проекту?

– Ми недавно робили дослідження, яку частку займає піратство в країні. І будемо робити таке ж дослідження через півроку. Також у нас є на меті продовження проекту. Можливо, ми зробимо майстер-класи із зірками по всій країні і зможемо зняти документальний фільм: від початку створення проекту до кінця. А потім будемо показувати це в навчальних закладах.

– Що ви ще плануєте робити в рамках вступу в дію закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні»?

– Я зі свого боку буду продовжувати знімати кіно. Моя мета – знімати міжнародне кіно. Я зніматиму виключно голлівудські фільми, які будуть розраховані на світовий ринок. Також хочу побудувати міст відносин між Україною і США в плані кіновиробництва, проштовхувати українську культуру у світ через Голлівуд, і голлівудську культуру в Україну.

Фото: American Chamber of Commerce in Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2698
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду