detector.media
Вікторія Михальчук
для «Детектора медіа»
02.05.2017 15:40
Любомир Левицький про запуск проекту «#Дайшансмрії»: «Піратство мене заїло»
Любомир Левицький про запуск проекту «#Дайшансмрії»: «Піратство мене заїло»
Режисер Любомир Левицький за підтримки Посольства США, USAID та інших партнерів запустив соціальні ролики проти піратства

Наприкінці квітня набув чинності закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», який пропонує новий механізм боротьби з піратством: власники авторських прав можуть у досудовому порядку блокувати нелегальний відеоконтент, якщо протягом двох діб з часу отримання повідомлення про розміщення піратського відео власник ресурсу не видалить його. При цьому встановлюється відповідальність за відмову блокувати нелегальний контент, а також за необґрунтовані вимоги щодо його блокування.

Паралельно з правовими важелями в Україні з’являються соціальні проекти, спрямовані на боротьбу з піратством. Наприкінці квітня український режисер Любомир Левицький («Штольня», «Тіні незабутих предків», «#SelfieParty») презентував соціально-освітній проект #Дайшансмрії (#GiveChanceToDream), покликаний привернути увагу до проблеми порушень авторського права та розвитку піратства у кіно, музичній індустрії, а також ІТ. Проект став можливим завдяки підтримці Посольства США в Україні, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Американської торговельної палати, Американського дому, Асоціації музичної індустрії України та ініціативи «Чисте небо».

За словами ідейника проекту Любомира Левицького, мета – підвищити рівень обізнаності людей про те, якої шкоди завдають творцям перегляди фільмів, програм чи музики на піратських ресурсах в інтернеті, унеможливлюючи реалізацію нових творчих задумів, так втрачається чиясь робота або мрія. «#Дайшансмрії» (#GiveChanceToDream) – це три соціальних відеоролики, присвячені боротьбі з відео-, аудіо- та IT-піратством. У межах проекту передбачається проведення освітньо-просвітницьких заходів, зокрема відкриття доступу до інформаційного веб-ресурсу та сторінки в соціальних мережах – там користувачі зможуть ознайомитися з легальними ресурсами, на яких, серед іншого, можна дивитися кіно та слухати музику.

Детальніше про проект ми розпитали Любомира Левицького.

– Любомире, з чого усе почалося? Чому ви особисто вирішили боротися з піратством, не чекаючи, поки за це візьметься якась асоціація?

– Організації вже борються: є антипіратська організація, яка бореться з піратством, але змін не видно. У мене як крали фільми, так і крадуть. Тобто я змін не побачив, тому зі своєї сторони я вирішив зробити максимум, що можливо.

Цей проект насправді зародився рік назад, але боротьба з піратством у мене почалася ще з 2005 року, коли я зняв свій перший фільм «Штольня». Ми з моїм співпродюсером ходили по Петрівці і забирали в піратів ящиками наш фільм – просто диски DVD. Але пізніше, як ми знаємо, DVD-ринок просто помер і з’явилася інтернет-ера. Ми зраділи насправді, сказали: «О, круто! Все, DVD пропало – пропаде піратство». Але сталося не так як гадалося. Боротися в Іінтернеті з піратами ще важче.

Після виходу мого останнього фільму «#SelfieParty» в прокат через місяць фільм з’явився в інтернеті, і я зрозумів, що це просто десятки, сотні тисяч переглядів, нелегальних завантажень з піратських ресурсів, а авторських прав ніхто нікому ніяких навіть близько не збирається оплачувати. Тому мене це заїло: це так виглядає, ніби ти живеш в якомусь кримінальному районі в будинку з відкритими дверима.. Хтось заходить до тебе і виносить якісь речі, ну а ти їм кажеш: «Беріть, завтра буде щось нове. Я ще куплю!» Як на мене, це шлях лузера. Тому ми вирішили з цим боротися. І я радий, що мене підтримали такі партнери, як Американське посольство, USAID, America House, медійники з Clear Sky (це декілька груп об’єднання по боротьбі з піратством), мережа кінотеатрів «Планета кіно».

– Яка роль партнерів?

– Основна роль – це брати участь у створенні і розповсюдженні цього проекту. Також ми створюємо сайт, на якому будуть розміщені ті ресурси, де можна легально (безкоштовно, чи платно, чи дешево) завантажувати та слухати музику, дивитися кіно.

– Що включає в себе проект?

– Це три ролики, які спрямовані за темами піратства в кіно, піратства в музиці, піратства в ІТ-сфері, тому що там теж є проблеми. Це звернення до людей, до їхньої свідомості. Ми не забороняємо нічого, ми розуміємо, що наш проект не зупинить піратство. Але ми можемо говорити до людей і дати їм розуміння того, що творчість країни в їхніх руках. Тобто творчі люди в їхніх руках.

– Хто виробляв ці ролики? Де вони будуть розповсюджуватися?

– Я був режисером і співпродюсером цього проекту. Виробник – компанії Vitamin Film Studio і Creative. Показувати ролики будуть по телеканалах, в кінотеатрах, в інтернеті. Поки що в рамках країни, а далі, можливо, агенції Американського посольства будуть розповсюджувати їх по всьому світу, тому що вони мають англійські субтитри і, можливо, ми навіть зробимо дубляж англійською мовою.

– Як будете оцінювати успішність проекту?

– Ми недавно робили дослідження, яку частку займає піратство в країні. І будемо робити таке ж дослідження через півроку. Також у нас є на меті продовження проекту. Можливо, ми зробимо майстер-класи із зірками по всій країні і зможемо зняти документальний фільм: від початку створення проекту до кінця. А потім будемо показувати це в навчальних закладах.

– Що ви ще плануєте робити в рамках вступу в дію закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні»?

– Я зі свого боку буду продовжувати знімати кіно. Моя мета – знімати міжнародне кіно. Я зніматиму виключно голлівудські фільми, які будуть розраховані на світовий ринок. Також хочу побудувати міст відносин між Україною і США в плані кіновиробництва, проштовхувати українську культуру у світ через Голлівуд, і голлівудську культуру в Україну.

Фото: American Chamber of Commerce in Ukraine

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY