Маріупольський телеканал порушив закон та етичні принципи показом програми РЕН ТВ – Незалежна медійна рада

Маріупольський телеканал порушив закон та етичні принципи показом програми РЕН ТВ – Незалежна медійна рада

14 Квітня 2017
1693
14 Квітня 2017
15:33

Маріупольський телеканал порушив закон та етичні принципи показом програми РЕН ТВ – Незалежна медійна рада

1693
Незалежна медійна рада дійшла висновку, що трансляція програми «Территория заблуждений», виробленої російським телеканалом РЕН ТВ, 11 лютого 2017 року на Маріупольському телебаченні порушує заборону трансляції виготовлених після 1 серпня 1991 року телепередач, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.
Маріупольський телеканал порушив закон та етичні принципи показом програми РЕН ТВ – Незалежна медійна рада
Маріупольський телеканал порушив закон та етичні принципи показом програми РЕН ТВ – Незалежна медійна рада

За запитом регулятора, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Незалежна медійна рада розглянула запис передачі «Территория заблуждений», що транслювався 11 лютого 2017 року на місцевому телеканалі в Маріуполі. Передача була присвячена історії українсько-російських взаємин із часів Київської Русі та була показана неповністю. Водночас при висвітленні відповідних взаємин лунали фрази на кшталт: «Именно Ленин является отцом украинской государственности, именно Ленин создал Украину. Правда, потом ещё Сталин помог, но главное — Ленин, и вот они ему рушат памятники», «Везде, где распространялось униатство, там распространялась и вражда по отношению к православной России. И там всегда озвучивались идеи об отделении Украины, её, так сказать, самостийности, объявления её независимым государством» тощо.

Незалежна медійна рада зосередила увагу на питаннях, пов’язаних із пропагандою та популяризацією органів держави-агресора та окремих дій, що виправдовують окупацію території України. Члени Медійної ради наголосили, що нині пропаганда набула м’якших та більш прихованих форм — і саме завдяки такій м’якості вона здатна пронизувати значно більші аудиторії та впливати на них ефективніше за прямолінійну пропаганду. Підхід, коли беруться окремі історичні факти, та водночас «забувається» низка інших, «незручних», а після того з них складається зв’язна лінія розповіді, — це чи не найнебезпечніший різновид пропаганди.

На думку Незалежної медійної ради, до категорії передач, що популяризують державу-агресора в контексті чинного аудіовізуального законодавства варто відносити й ті передачі, у яких через однобічні псевдоісторичні методи подачі інформації провадяться спроби доведення історичної відокремленості різноманітних територій від України, а також відсутність зв’язку між ними. У цій передачі вибірково підібрано історичні факти з метою підвести глядача до думки, що український та російський народи завжди були єдиними, а також що Новоросія не належала до теренів України. З огляду на подібні тези, Незалежна медійна рада вбачає порушення абзаців четвертого, шостого і дев'ятого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також принципів достовірності та повноти подання інформації.

Читайте повний текст висновку Незалежної медійної ради.

Нагадаємо, 11 лютого в Маріуполі Донецької області телеканал МТВ (ТОВ «Маріупольське телебачення») протягом 40 хвилин транслював телевізійну програму «Территория заблуждений с Игорем Прокопенко» виробництва російського телеканалу РЕН ТВ, зміст якої мав антиукраїнський характер. Телеканал МТВ належить холдингу Ріната Ахметова «Метінвест».

Місцева громадська організація «Ініціативна група “Разом”» звернулась зі скаргою до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням провести перевірку телеканалу.

Директорка каналу Ірина Дудіна, яка є депутаткою міської ради від Опозиційного блоку, на численні запитання з цього приводу, відповіла у Facebook, що «цей факт не залишиться без уваги».

16 лютого Нацрада призначила позапланову перевірку маріупольського телеканалу МТВ.

6 квітня за результатами позапланової перевірки Нацрада оштрафувала маріупольський телеканал МТВ (ТОВ «Маріупольське телебачення») на 84 тис. грн (25% ліцензійного збору) через показ ним пропагандистської телепрограми «Территория заблуждений» виробництва російського телеканалу РЕН ТВ.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права (у минулому – Інститут медіа права), Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» (у минулому – ГО «Телекритика») та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями – медіа юристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

За перший рік своєї роботи Незалежна медіайна рада ухвалила 11 рішень, які стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавствазапису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса)порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготинірезонансного «Подвійного життя Президента»серіалу «Не зарікайся»критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.uaтрансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненкарекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак»випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС»випусків передачі «Трафік з Кивою» на телеканалі NewsOne і публікації в газеті «Дзеркало тижня» матеріалу Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті». Крім того Незалежна медійна рада підготувала одну рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

У 2017 році Незалежна медійна рада ухвалила рішення щодо змісту розважальних передач та їх анонсів на телеканалі СТБ («Один за всіх», «Битва екстрасенсів», «Хата на тата», «МастерШеф»), а також щодо правомірності обмеження ретрансляції телеканалу «Дождь» в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1693
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду