Нацрада оштрафувала маріупольський телеканал за показ програми каналу РЕН ТВ «Территория заблуждений»

Нацрада оштрафувала маріупольський телеканал за показ програми каналу РЕН ТВ «Территория заблуждений»

6 Квітня 2017
3475
6 Квітня 2017
16:41

Нацрада оштрафувала маріупольський телеканал за показ програми каналу РЕН ТВ «Территория заблуждений»

3475
6 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами позапланової перевірки оштрафувала маріупольський телеканал МТВ (ТОВ «Маріупольське телебачення») на 84 тис. грн (25% ліцензійного збору) через показ ним пропагандистської телепрограми «Территория заблуждений» виробництва російського телеканалу РЕН ТВ.
Нацрада оштрафувала маріупольський телеканал за показ програми каналу РЕН ТВ «Территория заблуждений»
Нацрада оштрафувала маріупольський телеканал за показ програми каналу РЕН ТВ «Территория заблуждений»

У програмі «Территория заблуждений», на думку Нацради, простежується однобоке трактування історії України, нав`язується думка щодо неможливості існування України як держави, неможливості розриву зв’язків із Росією.

Мова йде про такі висловлювання, що лунали в програмі:

- диктор: «Вплоть до падения самодержавия в 1917 году не было такой страны – Украина. Это разговорное название двух провинций окраины Российской Империи»;

- головний науковий співробітник інституту російської історії РАН В. Лавров: «То есть это, скорее, такое умозрительное, теоретическое понятие «Украина» или «Малороссия». А затем вот началось конструирование в советское время, причем к Украине была присоединена Новороссия, которая никогда Украиной не была. Вот … Одесса»;

- старший науковий співробітник інституту російської історії РАН А. Марчуков: «Народ  юго-востока, юга, вот этих губерний Малороссийских, которые ныне являются югом и юго-востоком Украины; начал самоорганизовываться… их политически активные группы начали организовываться. И для того, чтобы на эти земли не пришли украинские националисты, там были образованы в конце 17-го года Донецко-Криворожская республика, Одесская республика и республика Таврида. Это были советские республики, но они объявляли себя частью советской России и, единственное… с целью того, чтобы не допустить на эти земли украинских националистов»;

- головний науковий співробітник інституту російської історії РАН В. Лавров: «Этот термин столетия спустя стали употреблять историки и только в своих книгах и статьях. То есть реально такого названия «Киевская Русь» не было. Так же, как и названия «Древняя Русь» не было. Жители «Древней Руси» отнюдь не считали себя древними. Вот так было на самом деле. Просто Русь, и она объединяла единый русский народ. Единый».

Нацрада звернулася по експертну думку до Українського інституту національної пам’яті, який надав висновок, що наведені в телепрограмі твердження свідчать про підтасовку і перекручення історичних фактів, поширення інформації, яка не відповідає дійсності, служить виправданню злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму, містить висловлювання, за допомогою яких виправдовується та надається видимість законності дій Російської Федерації щодо окупації та анексії частини території України.

За результатами позапланової перевірки Нацрада констатувала, що в показаній телеканалом МТВ є заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання ворожнечі та ненависті; пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб. Це є порушенням абзацу 4 та 6 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», що карається штрафом у розмірі 25% ліцензійного збору. Для телеканалу МТВ сума штрафу склала 84 тис. грн.

Нагадаємо, 11 лютого в Маріуполі Донецької області телеканал МТВ (ТОВ «Маріупольське телебачення») протягом 40 хвилин транслював телевізійну програму «Территория заблуждений с Игорем Прокопенко» виробництва російського телеканалу РЕН ТВ, зміст якої мав антиукраїнський характер.

Місцева громадська організація «Ініціативна група “Разом”» звернулась зі скаргою до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням провести перевірку телеканалу.

Директорка каналу Ірина Дудіна, яка є депутаткою міської ради від Опозиційного блоку, на численні запитання з цього приводу, відповіла у Facebook, що «цей факт не залишиться без уваги».

16 лютого Нацрада призначила позапланову перевірку маріупольського телеканалу МТВ.

Телеканал МТВ належить холдингу Ріната Ахметова «Метінвест».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3475
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду