Нацрада зреагує на сюжет «Дизель-шоу» щодо квот української мови

Нацрада зреагує на сюжет «Дизель-шоу» щодо квот української мови

23 Березня 2017
13669
23 Березня 2017
19:49

Нацрада зреагує на сюжет «Дизель-шоу» щодо квот української мови

13669
17 березня в ефірі телеканалу ICTV вийшла програма студії «Дизель-шоу», один із сюжетів якої висміював застосування квот щодо україномовного продукту на радіостанціях України. Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін сказав, що його відомство не залишить цей інцидент без реагування. Голова Нацради Юрій Артеменко також повідомив, що регулятор вивчає ситуацію із показом цієї програми.
Нацрада зреагує на сюжет «Дизель-шоу» щодо квот української мови
Нацрада зреагує на сюжет «Дизель-шоу» щодо квот української мови

Про це йшлося в ефірі каналу «Еспресо».

За словами ведучої телеканалу «Еспресо» Мирослави Барчук, «програма фактично дискримінує українців і українську мову, фактично нав’язує цілому суспільству, мільйонам людей пропагандистські російські кліше і стереотипи».  Ведуча повідомила, що канал «Еспресо» звертався до директора-президента телеканалу ICTV Олександра Богуцького з проханням прокоментувати цю програму, але він відмовився, заявивши, що буде недоступний під час включення прямого ефіру «Еспресо».

Ведучий Єгор Чечеринда запитав заступника міністра інформаційної політики Дмитра Золотухіна, чи не вбачає він у програмі «Дизель-шоу» порушення законодавства – зокрема розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

У відповідь заступник міністра сказав, що його міністерство підтримує законодавчі ініціативи, які впроваджують квотування українського контенту у ЗМІ.

«Міністерство інформаційної політики не уповноважено визначати у певних діях або у бездіяльності складу того чи іншого злочину. Наскільки мені відомо, склад злочину «розпалювання національної ворожнечі» підслідне у тому числі до Служби безпеки України. Відповідним чином міністерство реагує на такі випадки, відправляючи запити до СБУ, визначаючи проблему й з проханням дати швидке реагування на таке. І відповідно на цей випадок ми також будемо реагувати. 

На даний момент ми працюємо над тим, щоб більше поширювати інформацію про ті законодавчі норми, які вже існують в законодавстві України. Наприклад, та ж сама стаття Кримінального кодексу про розпалювання міжнаціональної ворожнечі, в тому числі – це порушення конституційного ладу і порушення територіальної цілісності, які також ми постійно бачимо на наших телеканалах, в повідомленнях, і в повідомленнях телеканалів поза Україною, які, наприклад, показують карту України без Криму, як частину Російської Федерації», - сказав Дмитро Золотухін.

Водночас він заявив, що міністерство інформаційної політики не уповноважено вказувати телеканалам, що показувати і що не показувати.

У свою чергу ведучий 5-го каналу Роман Чайка заявив, що програма «Дизель-шоу» є «брехливою, бо намагається показати, що неможливо створювати якісний контент українською мовою».

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко  повідомив, що не бачив програму:  «Сьогодні мені Ольга Герасим’юк, перша заступниця,  доповіла про цю ситуацію. Я дав завдання промоніторити, подивитися цей ефір».

При цьому він заявив, що завжди обережний з оцінками: «Якщо у нас є підстави застосувати санкції, члени Нацради їх застосують. Буде призначена перевірки або моніторинг – подивимось, звернемось до експертів».

За його словами, «компанія ICTV – з корінням не російським, і пан Богуцький має розуміти відповідальність».

«Подивимось цю передачу, зробимо висновки, відзвітуємо вам», - сказав голова Нацради.

«Якщо ви кажете про кримінальну відповідальність, ми можемо зробити дві речі. Якщо є запит ваш чи запит суспільства щодо цієї передачі, ми можемо переслати його до Служби безпеки України, щоб вони відреагували в рамках кримінальної відповідальності. Якщо це є порушенням закону про телебачення, ми можемо накласти штраф, навіть не попередження, я зараз не знаю, в якій там пропорції, яка частина порушена. То можемо пообіцяти і вже пообіцяв, що сьогодні вже зафіксували, подивимось, відреагуємо. Якщо це кримінальна, то направимо до СБУ, і далі з них питайте. Якщо наша відповідність, відреагуємо», - сказав Юрій Артеменко.

Нагадаємо, в Італії на першому каналі державної телекомпанії RAI закрили телешоу за неетичні висловлювання в бік українок. У програмі стверджувалося, що «жінки зі Східної Європи сексуальні, покірні й пробачають зраду». Це було сказано в контексті обговорення, чому чоловіки вибирають не італійок, а уродженок Східної Європи, зокрема українок. Ця теледискусія спричинила скандал, після чого керівництво каналу вибачилося за неетичне висвітлення теми, а шоу закрили.

На фото - скрін-шот ефіру каналу «Еспресо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13669
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду