Європейська федерація журналістів звертає увагу на недбале розслідування в Україні злочинів проти співробітників ЗМІ

Європейська федерація журналістів звертає увагу на недбале розслідування в Україні злочинів проти співробітників ЗМІ

23 Березня 2017
1241
23 Березня 2017
17:47

Європейська федерація журналістів звертає увагу на недбале розслідування в Україні злочинів проти співробітників ЗМІ

1241
Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) відновлює свої заклики покласти край безкарності за злочини проти репортерів і посилити їхній захист під час виконання професійних обов’язків.
Європейська федерація журналістів звертає увагу на недбале розслідування в Україні злочинів проти співробітників ЗМІ
Європейська федерація журналістів звертає увагу на недбале розслідування в Україні злочинів проти співробітників ЗМІ

Про це ідеться в заяві ЄФЖ, розміщеній на офіційному сайті організації, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Спонукали до оприлюднення такої заяви два випадки безкарності та недбалого розслідування злочинів проти представників ЗМІ в Україні - зокрема, неналежне розслідування нападу на журналістів у Бердянську (Запорізька область) та розвалення справи щодо побиття під час Євромайдану черкаського фотокора Ігоря Єфимова.

У заяві ЄФЖ звертає увагу, що 10 червня 2016 року стався напад на знімальну групу місцевого телеканалу у Бердянську. Телегрупа, що прибула готувати матеріал про незаконне захоплення будівлі готелю, була атакована невстановленими особами у воєнізованій формі. Інцидент стався без втручання співробітників поліції, які перебували в той момент на місці конфлікту. Нападники побили репортера Володимира Головатого, відібрали камеру у його оператора і викрали з неї карту пам'яті.

В Європейській федерації журналістів відзначають, що тільки через 4 місяці правоохоронці оголосили зловмисників в розшук і опублікували їх фотографії. У ЄФЖ наголошують, що на даний момент за цим фактом ніхто не затриманий.

Другий випадок, як відзначають в ЄФЖ, пов'язаний з Ігорем Єфимовим, фотокореспондентом обласної газети «Вечірні Черкаси». Він був жорстоко побитий в Черкасах декількома співробітниками міліції, незважаючи на те, що був одягнений в спеціальний жовтий жилет з характерним написом «Преса». Інцидент стався 20 січня 2014 року, під час протестів проти режиму президента Віктора Януковича.

У заяві наголошується, що прокурор пред'явив звинувачення тільки одному підозрюваному –командиру підрозділу місцевої поліції, який заперечував факт причетності до справи, однак суд вирішив скасувати пред'явлені звинувачення 12 грудня 2016 року. Ігор Єфимов подав апеляцію, і наступне судове засідання відбудеться в кінці березня 2017 року.

Як говориться в заяві, Національна спілка журналістів України, як філія EFJ, звинувачує органи прокуратури в несумлінному розслідуванні побиття і свідомому розвалі даної справи. «У лютому 2017 року Спілка організувала протест місцевих журналістів і випустила плакат з іменами десятків поліцейських, які, можливо, були причетні до нападу», – йдеться в заяві ЄФЖ.

Нагадаємо, 7 червня 2016 року у Бердянську невідомий намагався перешкодити роботі журналістів ТРК «Юг», які вели зйомку мітингу біля Бердянського міськрайонного суду, що розглядав справу депутата Бердянської міської ради Віктора Цуканова.

1 липня 2016 року під час рейду спеціальної комісії у складі фахівців адмінвідділу Бердянського виконкому, Азовської морської екологічної інспекції, представників Бердянського відділу поліції і КП «Центральний ринок» власник кафе-піцерії «Думка» напав на оператора телеканалу «ТБ-Бердянськ».

У лютому директор міської телекомпанії «ТБ-Бердянськ» Вікторія Горбатко повідомила про бездіяльність правоохоронних органів щодо розслідування випадків із нападами на журналістів ТРК «Юг» у Бердянську.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року у Черкасах під час штурму «Беркутом» черкащан на блок-пості біля дамби фотографу газети «Вечірні Черкаси» Ігорю Єфимову беркутівці побили та розбили голову. Журналіст був у жилеті «Преса», із бейджем і фотокамерою. Того дня на дамбі він виконував редакційне завдання, а силовики перешкоджали йому у цьому.

5 лютого 2015 року прокуратура Черкаської області направила до суду обвинувальний акт стосовно одного із керівників батальйону патрульної служби за службову недбалість під час проведення акцій протесту у Черкасах 20 лютого 2014 року, внаслідок чого міліціонери побили журналіста Ігоря Єфимова.

12 грудня Соснівський суд Черкас ухвалив вирок у справі побиття журналіста газети «Вечірні Черкаси» Ігоря Єфимова під час Революції Гідності у 2014 році. Підсудного, одного з тодішніх правоохоронців, Петра Паливоду, який на момент побиття журналіста стажувався на посаді заступника командира батальйону, виправдали.

8 лютого черкаські журналісти провели за ініціативи Національної спілки журналістів України (НСЖУ) біля Черкаської облдержадміністрації (ОДА) акцію «Ні — безкарності за злочини проти журналістів!». Досі не покарані правоохоронці, які під час подій Майдану побили в Черкасах кількох журналістів, в тому числі – фотокореспондента Ігоря Єфимова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1241
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду