За напад на бердянських журналістів досі нікого не покарано

За напад на бердянських журналістів досі нікого не покарано

28 Лютого 2017
2514
28 Лютого 2017
10:00

За напад на бердянських журналістів досі нікого не покарано

2514
Директор міської телекомпанії «ТБ-Бердянськ» Вікторія Горбатко повідомила про бездіяльність правоохоронних органів щодо розслідування випадків із нападами на журналістів ТРК «Юг» у Бердянську
За напад на бердянських журналістів досі нікого не покарано
За напад на бердянських журналістів досі нікого не покарано

Про це вона заявила під час дискусії «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа», що відбулася в Запоріжжі, повідомляє НСЖУ.

Нагадаємо, влітку влітку 2016 року сталося відразу кілька нападів та побиття знімальної групи телеканалу «Юг». Винні досі не встановлені й не покарані.

Пані Горбатко зазначила, що спілкувалася з начальником управління організації прийому громадян та розгляду звернень і запитів ГПУ Олегом Улінцем, представниками слідчого управління Нацполіції. Посадовці обіцяли своє сприяння та контроль за ходом справи.

Утім, як каже директорка, жодних зрушень наразі немає. Прокуратура так само уникає зустрічей з телевізійниками.

«Нас як ігнорували, так і ігнорують. Як не помічали, так і не помічають. Щодо справи з побиттям журналістів, то обіцяли допомогти і прокуратура, і поліція. Але обіцянками все й завершилося», – зазначила вона.

Один із постраждалих – журналіст ТРК «Юг» Володимир Головатий розповів експертам про обставини побиття. За його словами, тоді у редакцію подзвонили власники однієї з баз відпочинку і поскаржилися на рейдерське захоплення.

«Перше, що я запитав – чи зверталися вони в поліцію. Чоловік запевнив, що так. Мовляв, у поліції порадили подзвонити до мене, бо я журналіст, який завжди виїжджає на такі випадки», – згадав він.

На місці події журналіст побачив чоловіків у камуфляжі, декількох в цивільному.

«Один із цих, що в цивільному, навіть збирався дати нам коментар на камеру. Запевнив, що люди в камуфляжі це солдати з АТО і їх привезли на відпочинок. Правда, не встиг розповісти, навіщо вони вибивають двері, бо тут хтось із «солдатів» почав кричати, хапати оператора за камеру. Мені «прилетіло» по потилиці, і це на очах у поліції. Виїхала група державної служби охорони, але вони не спішили втручатися. Ми добре отримали тоді, в оператора відібрали з камери карту памʼяті», – сказав він.

Днями журналіст хотів потрапити до прокурора області на особистий прийом. Натомість вдалося поспілкуватися з заступником.

«Він почав собі "чіпляти зірки", що тепер справа буде дорозслідуватися в Генпрокуратурі… А наша прес-служба про хід справи нам взагалі нічого не повідомляла», – сказав журналіст.

Радник представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдар Ботагаров зазначив, що подібними справам безкарності потрібно надавати якомога більшої публічності, аби їх не намагалися замовчати.

Захід, у якому взяли участь місцеві журналісти та міжнародні експерти, організувала Національна спілка журналістів України  спільно з Офісом представника ОБСЄ з питань свободи медіа.

Нагадаємо, 7 червня у Бердянську невідомий намагався перешкодити роботі журналістів ТРК «Юг», які вели зйомку мітингу біля Бердянського міськрайонного суду, що розглядав справу депутата Бердянської міської ради Віктора Цуканова.

1 липня під час рейду спеціальної комісії у складі фахівців адмінвідділу Бердянського виконкому, Азовської морської екологічної інспекції, представників Бердянського відділу поліції і КП «Центральний ринок» власник кафе-піцерії «Думка» напав на оператора телеканалу «ТБ-Бердянськ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2514
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду